Rapporterna styr, makro en krydda

Makroveckan Den svenska börsen fick en ordentlig revansch under veckan som gick. Nu väntar en strid ström av företagsrapporter som lär dominera nyhetsflödet med en hel del viktiga makrosiffror som extra krydda.

Efter några sega veckor gjorde den svenska börsen en rejäl uppryckning i veckan som gick och steg med hela 4,4 procent. Mungiporna upp var det även i stora delar av den övriga världen då den amerikanska börsen (S&P500) var upp med 1,8 procent och Stoxx00 med 2,6 procent.

Det var väl inte helt oväntat att börserna åter kunde komma att röra sig uppåt och säkert beror en del av optimismen på att placerare vänta sig fina kvartalsrapporter. Det har också börjat bra med flera amerikanska bankrapporter som slagit förväntningarna.

Oljepriset har också fortsatt uppåt och ett fat Brentolja kostar nu runt 86 dollar per fat. Den högsta nivån sedan 2014. Råvarupriser i allmänhet har stigit kraftigt under senare tid. Den amerikanska tioårsräntan handlas dessutom kring 1,6o procent. Så visst finns det en del oroshärdar kvar på marknaden.

Att turbulensen kring den kinesiska fastighetsutvecklaren lagt sig något, efter att företrädare för den kinesiska ledningen försäkrat att de kan hanterar den och att spridningseffekterna blir begränsade, har också bidragit till börsoptimismen. Samtidigt kommer dock signaler om att kinesisk ekonomin är på väg att svalna så helt obemärkt lär inte den kinesiska fastighetskrisen passera. Därför blir det också en hel del fokus på det penningpolitiska besked som den kinesiska centralbanken presenterar natten mot onsdag. Även om deras information brukar vara relativt knapphändig. Den här gången skulle det vara mumman för börsen om det kom en del positiva besked kring hanteringen av fastighetssektorn och den svagare ekonomin.

Onsdagens brittiska inflationssiffror blir också högintressant läsning. Inflationen är på väg uppåt i rask takt och allt fler inom Bank of England börjar luta åt att det krävs en räntehöjning redan i närtid. En viktig signal även till övriga större centralbanker som än så länge vilar på hanen.

På kvällen samma dag publicerar den amerikanska centralbanken sin regionaa sammanställning av det ekonomiska läget – Beige book. Här letar vi efter signaler kring den amerikanska arbetsmarknaden och om det finns tydliga tecken på stigande löner. Det börjar prisas in räntehöjningar även i USA även kom det ligger en bit bort.

Fredagen blir också en tung makrodag när de preliminära inköpschefsindexen för oktober börjar rullas ut. Måttliga nedgångar väntas men vi på Placera tror att det finns en viss nervositet på marknaden att indexen ska sjuka mer än väntat. Så index som landar på förväntningar kan tas emot med viss lättnad.

För svenskt vidkommande är det en utfrågning av Stefan Ingves och Martin Flodén i finansutskottet (tisdag) som kan röna visst intresse liksom torsdagens siffror över arbetslöshet och bostadspriser.

 

Makrosiffror i allmänhet lär dock hamna lite i skuggan av den flod av kvartalsrapporter som rullas ut under veckan.    

 

Måndag

 

Det viktigaste på makrofronten har publicerats under natten mot måndag när de kinesiska BNP-siffrorna för årets tredje kvartal rullandes ut. BNP-steg med 4,9 procent i årstakt vilket var något svagare än väntat. Det mesta talar för att tillväxttakten kommer att dämpas framöver. Bland annat som en följd av stigande energipriser och energibrist. Amerikanska industriproduktion väntas ha stigit något i september.

 

Tisdag

 

Stefan Ingves och Martin Flodén frågas ut i finansutskottet. Lär bli en hel del fokus på stigande inflation och vad det kan betyda för den framtida penningpolitiken. Precis som i övriga delar av världen finns risken att inflationsförväntningarna stiger. Även om det, på sina håll, börjar ifrågasättas inflationsförväntningarnas värde.

 

Onsdag

 

Kinas centralbank lämnar penningpolitiskt besked natten mot onsdag. Frågan är om centralbanken börjar agerar redan nu eller i alla fall ger några indikationer kring hur de tänker att agera när tillväxten viker ner och fastighets- och energisektor befinner sig i någon form av kris. Håll också koll på de brittiska inflationssiffrorna eftersom Bank of England närmar sig en räntehöjning. Federal Reserve publicerar Beige book och här är vi mest intresserade kring hur läget på arbetsmarknaden ser ut.

 

Torsdag

 

Turkiet centralbank lämnar räntebesked och det skulle inte förvåna om det kommer en räntesänkning efter att Erdogan rensat ut i ledningen. Det kan komma att pressa den turkiska liran ytterligare. Svenska bostadspriser fortsätter att röra sig uppåt medan arbetslösheten troligen är på nedgång.

 

Fredag

 

De preliminära inköpschefsindexen för oktober rullas ut på bred front. Måttliga nedgångar väntas på de flesta håll men indexen håller sig ändå kvar i tillväxtzonen, med viss marginal. USA går lite mot strömmen med stabila index. Förhoppningsvis kan detta glädja börsen men fortsatt stort fokus på hur leveransproblem och stigande energipriser påverkar företagen. Rysslands centralbank väntas höja räntan.

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -