Här är månadens bästa fonder

Fonder Den senaste månaden har börserna tappat i värde men energibolagen är de stora vinnarna. Placera har listan över månadens fondvinnare där det finns flera branschfonder inom energisektorn.

Det har varit en kämpig månad efter att många börser nådde nya rekordnoteringar i början på september. Det visar sig att det bara är tre sektorer på global nivå som klarar sig med positiv avkastning.

Energisektorn är bästa sektorn den senaste månaden med en uppgång närmare 15 procent. Följt av finansbolag och sällanköpsvaror. Tuffast har det varit för två defensiva sektorer. Telekomboag backade över 4 procent, och hälsovårdssektorn gick ner drygt 3 procent.

Energisektorn har gynnats av ett stabilt lyft för oljpriset den senaste månaden. Oljepriset steg med drygt 12 procent till närmare 85 dollar fatet, oljepriset handlades på knappt 52 dollar vid årsskiftet. Samtidigt nådde europeiska naturgaspriser ny rekordnivå i början på oktober.



Brentoljan senaste månaden

Den senaste månaden har USA-börserna klarat sig bra och en USA-indexfond är upp med 1 procent, mätt i svenska kronor. Värt att notera är att kronans utveckling mot den amerikanska dollar var i princip oförändrad under månaden. Mot euron har kronan visat framfötterna och stärkts med närmare två procent under månaden och euron handlades under 10 kronor, en nivå vi inte sett sedan 2018.

Europa har haft det tuffast och backat 3,6 procent under månaden. Enligt den amerikanska investmentbanken Bofa Securities har det varit betydande nettoutflöden från europeiska aktier under perioden.

En bred tillväxtmarknadsindexfond har haft en svag utveckling med en nedgång på över 2 procent. Men spridningen i gruppen är stor. Bland förlorarna hittar vi Brasilien och Turkiet. Vinnarna hittar vi i Ryssland och Indien, samtidigt som börsnedgången i Kina fortsatt.

hemmaplan har det varit revansch för de stora bolagen på Stockholmsbörsen. En smal indexfond som följer de 30 mest omsatta och största bolagen var oförändrad under månaden trots betydande nedgångar fram till förra veckan då det bjöds på stora uppgångar för storbolagen.

En bred indexfond mot Stockholmsbörsen som även inkluderar små- och medelstora bolag har backat knappt en procent den senaste månaden. Sämst avkastning har det varit för småbolagsindexfonderna som backat minus 1,5 procent.

Placera har listat 20 vinnarfonder. Avkastningen mellan vinnarna är stor, bästa fond är upp drygt 20 procent och den sämsta av vinnarfonderna är upp drygt 6 procent.

Vinnarlistan innehåller flera branschfonder inom energisektorn och ett antal Norge- och Rysslandsfonder tack vare ett högre oljepris.

Bästa energifond är Schroder ISF Global Energy A Acc USD och månadens avkastning är hela 20 procent. Kategorisnittet av branschfonder energi har stigit 12,5 procent.

Det är en aktivt förvaltad fond med fokus på medelstora energibolag som räknas som värdebolag. Fonden har ett koncentrerat innehav på 36 innehav, främst USA-bolag på 43 procent, följt av brittiska bolag på 27 procent.

De tio största innehaven väger drygt 43 procent av fonden. Brittisk-nederländska Royal Dutch Shell är fondens största innehav på drygt 6 procent. Brittiska energibolaget BP väger knappt 5,5 procent är fondens näst största innehav. Bolagen har stigit med 17 respektive 16 procent den senaste månaden.

Amerikanska Schlumberger räknas som världens största oljeservicebolag och är fondens tredje största innehav på 4,5 procents vikt. Aktien har följt med de stora energibolagen med en 16-procentig uppgång.

Att vi hittar två energifonder i topp som haft högre avkastning än det underliggande oljepriset är inte så konstigt.

Den stora skillnaden mot att investera i en energifond istället för att köpa underliggande tillgång mot oljepriset är att energibolag fungerar som en hävstång på oljepriset.

Energibolagens hävstång beror på bolagens balansräkning och skuldsättningsgrad samt produktionskostnaden för att ta upp oljan. Det gör att fondernas utveckling kan skilja mycket mot oljepriset över tid. Vid uppgångar går oftast energifonderna betydligt bättre och vice versa vid större oljeprisfall. Under den senaste månaden är det tydligt då underliggande oljepris stigit men energibolagen har stigit betydligt mer.

Det finns ett antal länder som är vinnare i tillväxtmarknadsgruppen den senaste månaden. Några av dem är Indonesien, Indien och Ryssland.

Fidelity Indonesia A-Dis-USD intar tredjeplatsen på listan med en 12-procentig uppgång. Den senaste månadens uppgång för fonden är bättre än kategorisnittet av indonesienfonder. Det gör att avkastningen sedan årsskiftet nu är på plus för fonden med 9 procent.

Fonden är koncentrerad och har 45 investeringar, en tredjedel utgörs av finansbolag. Fondens tio största bolag väger 57 procent av fondens värde. Fondens största innehav är två banker. PT Bank Mandiri på knappt 10 procent. Aktien har stigit 19 procent den senaste månaden. PT Bank Central Asia på 9 procent som avkastat 17 procent.

Norge och Ryssland är två givna vinnare på det stigande oljepriset.

Fonden Pareto Aksje Norge hamnar på en sjunde plats med en uppgång på drygt 8 procent. Fonden har 31 innehav och största sektor är inte energi utan finansbolag med 24 procent. Råvarusektorn är näst störst på 22 procent.

Fisk- och skaldjursförsäljaren Leroy Seafood Group med bas i Bergen är fondens största innehav med knappt 9 procent. Kemibolaget Yara international har en vikt på drygt 8 procent.

Vi hittar hela sex Rysslandsfonder på vinnarlistan.

Moskvabörsen är energitung, knappt halva börsen består av energibolag. Näst största sektor är finansbolag på närmare 22 procent. Råvarubolagens andel är drygt 15 procent. Naturgasproducenten Gazprom med huvudkontor i Sankt Petersburg är Moskvabörsens största bolag.

Näst största företag är Sberbank. Det är Rysslands och Östeuropas största bank med över 280 000 anställda.

Danske Invest Russia A hör till månadens bästa Rysslandsfond. Fonden är aktivt förvaltad med ett koncentrerat innehav på 30 aktier. Fonden har avkastat drygt 8 procent vilket är drygt 1 procent bättre än kategorisnittet.

Energisektorn väger drygt 34 procent, följt av råvarusektorn på 21 procent och finanssektorn med 19 procent.

Fondens största innehav är Gazprom på 10 procent. Aktien har månadsavkastning på drygt 7 procent.

Näst största innehav är oljebolaget Lukoil med 8 procent. Aktien steg med närmare 9 procent under månaden. Rysslands största bank, Sberbank med huvudkontor i Moskva väger 7,7 procent och är fondens tredje största innehav. Aktien har följt med de globala bankaktiernas framfart och stigit 12 procent under månaden.

DNB Fund – India retail är bästa Indienfond under månaden. Fonden har under månaden klått både sitt jämförelseindex och fondkategorin Indienfonder med råge.

Fonden har drygt 36 procent investerat i finansbolag. Störta innehav är ICICI Bank på 8,5 procent. Aktien steg beskedliga 2,5 procent den senaste månaden. Fondens nästa största innehav, industrikonglomeratet Reliance Industries som även är Bombaybörsens största bolag, hade en bättre månadsavkastning på över 13 procent.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -