På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Så ser den polska aktiemarknaden ut

ETF:er Warszawabörsen är Östeuropas dominerande handelsplats. Sedan 2017 räknas polska marknaden som en mogen marknad. Index domineras av bank, försäkring, råvaror, spel och e-handel.

Det övergripande polska aktieindexet WIG som är en förkortning för Warszawski Indeks Giełdowy är hittills i år upp 28,2 procent.

Den polenfokuserade ETF:en iShares MSCI Poland som alltså följer indexet MSCI Poland är hittills i år upp drygt 24 procent. Indexet MSCI Poland innehåller endast 14 aktier.

Störst vikt i indexet har banken Powszechna Kasa Oszczędności Bank Polski förkortat PKO. PKO står för 12 procent av indexet.

PKO-aktien har hittills i år stigit 63 procent. PKO är Polens största bank. Den grundades 1919.

Marknadsvärdet uppgår till 58,9 miljarder zloty.  Åtta av tolv analytiker sätter köp på aktien.

Polska staten är största ägare med strax över 30 procent av aktierna. På ägarlistan finns också namnkunniga ägare som norska oljefonden, Allianz och Blackrock.

Näst störst i MSCI Poland är energibolaget PKN Orlen (Polski Koncern Naftowy Orlen). PKN väger drygt 7 procent av index.

Aktien har stigit med 49 procent i år. Aktien har gynnats massivt av de stigande energipriserna.

PKN Orlen grundades 1999 och huvudkontoret ligger i Płock. Polska staten är största ägare med drygt 30 procent av aktierna.

Tredje största aktien indexet är råvarubolaget KGHM Polska Miedz. KGHM producerar främst koppar, men också silver, guld, nickel och bly.

Bolaget bedriver nio dagbrott. De ligger i Polen, USA, Kanada och i Chile. Under 2021 har aktien backat 14 procent.

Fjärde största aktien i MSCI Poland är det anrika försäkringsbolaget Powszechny Zakład Ubezpieczeń Spółka Akcyjna (PZU).

PZU är Östeuropas dominerande försäkringsbolag. Bolaget grundades redan 1803.

Hittills i år har aktien klättrat med drygt 25 procent. Även här är polska staten största ägare med 34 procent av aktierna.

En annan intressant aktie i indexet är polska amazonkopian Allegro. Det då mycket hajpade bolaget introducerades på Warszawabörsen under hösten 2020 till kursen 43 zloty.

Aktien steg snabbt kraftigt, men nu har aktien lagt in backen och är hittills i år ner 38 procent. Aktien handlas nu på strax över 50 zloty per aktie.

Ett skäl till den starka nedgången förutom en hög initial värdering är att Amazon själva gett sig in i konkurrensen i Polen och lanserat en polsk handelssajt.

Åtta av sexton analytiker sätter köp på aktien. Den genomsnittliga riktkursen är 78 zloty.

En annan tidigare extremt het polsk aktie på listan är spelutvecklaren CD-Projekt som i december 2020 sannolikt genomfört en av spelhistoriens sämsta lanseringar i samband med släppet av uppdateringen av spelet Cyberpunk 2077.

Aktien är ner drygt 30 procent i år. Sett över fem år är aktien dock upp 380 procent.

Idag sätter endast två av 19 analytiker köp på aktien.

Andra indextunga aktier i Polen är Bank Pekao, livsmedelskedjan Dino Polska och modebolaget LPP.

Warzawabörsen eller Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie som den heter på polska, är Östeuropas största börs med ett marknadsvärde på över motsvarande 280 miljarder euro.

I sin nuvarande skepnad startade börshandeln i Polen den 16 april 1991.

Den 29 september 2017 uppgraderades den polska marknaden från statusen tillväxtmarknad till att klassas som en mogen marknad.

Följ mig på gärna Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -