Indexfonderna som är bättre än snittet

Kommentar Passivt förvaltade indexfonder fortsätter att attrahera nytt kapital. Placera har tittat på hur de bästa presterande indexfonderna i respektive fondkategori klarat sig mot kategorisnittets avkastning som innehåller både aktivt och passivt förvaltade fonder.

Det finns en uppsjö av indexnära fonder, med olika avvikelse från index genom att de har olika angreppsätt och nivå på ESG-screening. Som exempel har vissa fonder helt uteslutit fossila bränslen.

Jag har valt att se på de bästa indexnära fonderna i respektive fondkategori enligt Morningstar. Alltså oberoende av olika ESG-kriterier.

Jag har använt mig av Avanzas fondutbud av indexnära fonder som omfattar 76 fonder. Indexnära fonder med Sverige som fokus är den största gruppen och innehåller 21 indexnärafonder. Näst störst är globalfonder med 15 indexnära fonder. Med tio fonder vardera utgör Europa och USA den tredje största regionen. Tillväxtmarknaderna har sju indexnära fonder följt av Japan med fem indexnära fonder.

Fond i år
PLUS Allabolag Sverige Index 25,4%
Avanza USA 25,3%
Aktiespararna Direktavkastning A 24,9%
Avanza Zero 23,9%
PLUS Småbolag Sverige Index 23,1%
DNB Norden Indeks A 22,7%
Nordea Global Passiv Tillväxt SEK 22,0%
PLUS Mikrobolag Sverige Index 21,4%
SPP Aktiefond Europa 18,3%
Handelsbanken Globala Småbolag index critera 17,7%
Handelsbanken Global High dividend Low volatility  14,9%
Öhman Etisk Index Pacific 12,3%
Länsförsäkringar Japan Indexnära 7,8%
Länsförsäkringar Tillväxtmarknader Indexnära 6,4%
Swedbank Robur Access Asien 3,8%
Cicero China Index A -9,6%
Källa: Morningstar den 13 oktober  

 

Högsta avkastning har PLUS Allabolag Sverige Index 25,4 procent. En fond som investerar efter OMX Stockholm All-Share Gross Index, ett index som omfattar samtliga bolag som är noterade på Nasdaq OMX Stockholmsbörsen.

Indexet omfattar cirka 330 bolag, störst är Atlas Copco A-aktie på drygt 4 procent. Fondens 20 största innehav utgör drygt 50 procent av fondensvärde.

Fonden har klått kategorisnittet av Sverigefonder som stigit 20,3 procent sedan årsskiftet. Fondkategorin Sverige innehåller inga småbolag, vilket är en av förklaring till avvikelsen.

Morningstar fondkategori i år
Kategorisnittet: USA, stora bolag mix 23,4%
Kategorisnittet: Sverige, små-/medelstora bolag 23,1%
Kategorisnittet: Norden 21,9%
Kategorisnittet: Sverige 20,3%
Kategorisnittet: Global, små-/medelstorabolag  19,4%
Kategorisnittet: Global, stora bolag mix 17,7%
Kategorisnittet: Global, Stor utdelning 17,2%
Kategorisnittet: Europa, stora bolag mix 16,7%
Kategorisnittet: Stilla havet, ex Japan 11,9%
Kategorisnittet: Japan 8,0%
Kategorisnittet: Tillväxtmarknader 6,5%
Kategorisnittet: Asien, ex Japan 3,9%
Kategorisnittet: Kina -5,9%
Källa: Morningstar den 13 oktober  

 

USA-börserna har fått upp ångan under sommaren efter att börjat året ganska svagt. Bästa indexnära USA-fond är Avanza USA med en avkastning på 25,3 procent. Fonden placerar i cirka 130 bolag stora och medelstora bolag med hög ranking vad gäller ESG. Avkastningen är högre än fondkategorin USA, stora bolag mix som avkastat 23,4 procent.

Fonden har inte Apple som största innehav, vilket är standard i USA indexnära fonder, utan vi hittar Tesla, Nvidia och Microsoft som fondens tre största innehav.

Aktiespararna Direktavkastning A efterliknar faktorindexet SIX Sweden Dividend 21 SRI index. Det indexet är beprövat och har flera år på nacken och omfattar totalt 21 bolag och inkluderar en hållbarhetsscreening. Aktiespararna Direktavkastning A klassificeras av Morningstar i fondkategorin; Sverigefonder.

Investeringsprocessen utgår från de 60 mest likvida aktierna på Stockholmsbörsen. Bolagen rankas efter direktavkastning, som vägs samman för den senaste treårsperioden. Kommande direktavkastning väger 60 procent, fjolårets avkastning 30 procent och resterande del tillfaller direktavkastningen två år tillbaka i tiden.

Vi hittar två banker bland de tre största innehaven i fonden. Nordea bank väger 6 procent, AstraZeneca 5,6 procent och SEB 5,2 procent. Indexet ombalanseras en gång om året, då får alla bolag lika stor vikt på 4,76 procent. Aktiens utveckling under året avgör vikten.

Alla fonder som har ett svenskt investeringsmandat har en avkastning högre än respektive fondkategori. Även Avanza Zero som bara omfattar de 30 största och mest likvida på Stockholmsbörsen till PLUS Småbolag Sverige Index.

PLUS Småbolag Sverige Index följer Carnegie Småbolagsindex. Indexet består av runt 280 bolag. Största bolag är Tele2 med ett börsvärde på 88 miljarder kronor. Fondens avkastning på 23,1 procent i nivå med kategorisnittet för Sverige, små-/medelstora bolag som landar på 23,1 procent.

DNB Norden Indeks A är en av få indexnära fonder med nordiskt investeringsmandat. Fonden har stigit med 22,7 procent och klått kategorisnittet Nordenfonder.

Fonden följer det nordiska aktieindexet VINX Benchmark cap och väljer bort de bolag som inte når upp till DNB:s riktlinjer för ansvarsfulla investeringar.

Indexet omfattar runt 180 bolag och Sverige väger klart tyngst med 45 procent. Danska bolag intar andraplatsen på 28 procent. Industrisektorn väger tyngst före

Danska läkemedelsjätten Novo Nordisk är fondens klart största innehav med 8,7 procent. Näst störst är den danska transportspecialisten DSV Panalpina på 2,8 procent, följt av Atlas Copco med 2,6 procent.

Bästa globala indexfond är Nordea Global Passiv Tillväxt med en avkastning på 22,6 procent, vilket är bättre än kategorisnittet av Globalfonder.

Fonden följer MSCI World Net return index, men har möjligheter att utesluta bolag som finns på Nordeas exkluderingslista. Indexet omfattar drygt 1 500 aktier noterade på 23 utvecklade börser.

Indexet domineras av USA som utgör hela två tredjedelar av indexet. Japanska bolag väger 7 procent följt av Storbritannien med 4,2 procent.

Teknikjättarna Apple, Microsoft och e-handelsjätten Amazon är fondens klars största bolag. USA-dominansen är tydlig, på listan över fondens tio största bolag är alla från USA.

Bästa Europa indexnära fond är SPP Aktiefond Europa som lyckats väl och avkastat 1,6 procentenheter bättre än kategorisnittet för Europafonder. Man har valt att följa MSCI Europé index och exkluderar de bolag som inte nåt upp till fondbolagets standard för hållbara investeringar.

Storbritannien är största land på 20 procent, Frankrike är tvåa med 16,4 procent följt av Schweiz på 15,7 procent. Sveriges andel är 5,4 procent. Finanssektorn är störst i indexet med 19,1 procent följt av industribolag på 16,5 procent.

Schweiziska livsmedelsproducenten Nestlé utgör 3,5 procent. Näst störst är den holländska halvledarutrustningstillverkaren ASML på 3 procent. Det franska lyxvarukonglomeratet LVMH som är Frankrikes största bolag är exkluderat på grunda av sin alkoholproduktion.

Det finns en grupp indexnära fonder som inte riktigt lyckats ha en högre avkastning än sina kategorisnitt och de hör alla hemma i Asien. Men skillnaden är hårfin och det skiljer bara en eller två decimaler i avkastning.

Länsförsäkringars fondbolag har två fonder med på listan Länsförsäkringar Japan indexnära och Länsförsäkringar Tillväxtmarknader indexnära.

Swedbank Robur access Asien är den enda fonden i fondkategorin Asien ex Japan. Fonden  följer MSCI Asia ex Japan och precis som namnet antyder exkluderar japanska aktier. Största land blir Kina på 36 procent följt Taiwan med 18 procent.

Största bolag i index är numera den taiwanesiska halvledartillverkaren TSMC med 8,2 procent före det kinesiska internet- och spelkonglomeratet Tencent på 5,3 procent.

En närbesläktad fondkategori är Stillhavsregionen. Den innehåller en indexnära fond och det är Öhman Etisk Index Pacific. Fonden har lyckats få en högre avkastning än kategorisnittet 0,4 procentenheter.

Jämförelseindexet är MSCI Pacific ex Japan, vilket innebär att japanska bolag är exkluderade.

Det är fyra fondkategorier som inte varit så lyckosamma för de indexnära fonderna.

Tuffast har det varit för Cicero China Index A som backat närmare tio procent sedan årsskiftet. Det är mer än kategorisnittet av Kinafonder.

Handelsbanken fonder har två varianter på globala indexnära fonder som inte riktigt klarat sitt kategorisnitt.

Handelsbanken Globala Småbolag index critera och Handelsbanken Global High dividend Low volatility, har inte riktigt lyckat i år men det är en kort mätperiod.

PLUS Mikrobolag Sverige Index har avkastat 21,4 procent och följer Nasdaq OMX Stockholm Small cap index som innehåller runt 100 bolag. Fonden investerar i de minsta bolagen noterade på börsen.

Största bolag i fonden är Green Landscaping med 4,6 procent före NOTE på 3,9 procent. Industrisektorn utgör största delen på 26 procent.

Fonden klassificeras i fondkategorin Sverige små-/ och medelstora bolag, vilket innehåller många betydligt större bolag än vad fonden investerar i.

Överlag har de indexnära fonderna presterat bra i år och matchar sina fondkategorisnitt väl. Målet är att de ska följa sina jämförelseindex väl efter de exkluderingar de valt att göra.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -