USA-inflationen på för hög nivå

Makrokommentar Den amerikanska inflationen biter sig envist kvar på en alldeles för hög nivå. Det lär tvinga Federal Reserve att lansera en stramare penningpolitik framöver. Även om det lär ske i försiktiga steg.

I septembermätningen landade den breda, amerikanska KPI-inflationen på 5,4 procent i årstakt. Kärninflationen, där effekten av volatila energi- och livsmedelspriser räknas av. Landade i sin tur på 4,0 procent. Det senare inflationsmåttet är det som väger tyngre i den amerikanska centralbankens bedömning av vart inflationen egentligen är på väg.

KPI-inflationen blev därmed en tiondel högre än den genomsnittliga analytikerprognosen på 5,3 procent medan den hamnade precis på förväntningarna vad avser kärninflationen.

Det här inflationsutfallet får väl ändå närmast betraktas som det slutgiltiga när det gäller den amerikanska centralbankens eventuella beslut att påbörja en nedtrappning av de obligationsköp (tapering) som för närvarande uppgår till 120 miljarder dollar i månaden.

Visserligen var sysselsättningsuppgången i september lägre än väntat men när både arbetslöshet och arbetskraftsutbud också var lägre än någon hade räknat med borde en hel del medlemmar i den räntesättande kommittén (FOMC) börja bli lite nervösa. I de flestas tycke finns därmed alla bitar på plats för att påbörja en försiktig åtstramning av den expansiva penningpolitiken. Något annat skulle säkerligen också mer överraska än glädja finansmarknaden. Federal Reserve har ändå krattat rätt rejält i manegen för en kommande åtstramning.

För de enda förutsättningar som finns för att Federal Reserve skulle backa från de väntade beslutet att strama åt penningpolitiken, i början av november, vore antingen fortsatt finansiell turbulens eller en betydande oro för den ekonomiska utvecklingen framöver.

Vi på Placera säger inte att den risken/chansen är obetydlig men i nuläget är en tapering faktiskt att föredra.

Mot den bakgrunden är inte de initiala marknadsreaktionerna särskilt överraskande. Börskurvorna rör sig lite sidledes medan dollarn stärkts några ören och cent. Dessutom stiger de amerikanska långräntorna. Men det är inga dramatiska reaktioner. Ränteuppgången är visserligen ett hot mot börsen men så länge tioårsräntan håller sig kring rimliga nivåer och inte börjar röra sig upp mot tvåprocent-strecket så är det nog något som börsen kan leva med.

När det gäller den mer långsiktiga synen på amerikansk ekonomi kan man däremot bli lite mer tveksam eftersom inflationen trots allt biter sig kvar på så höga nivåer. Det sätter en press på hushållens ekonomi och begränsar konsumtionsutrymmet just när det var tänkt att hushållen skulle börja shoppa loss på både varor och tjänster. Black-Friday, den dag när shoppingviljan ska explodera, närma sig och det är nog en och annan analytiker och handlare som börjar bäva sig inför denna.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -