På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Börsens mest snurrade aktier

Aktiekommentar Efter att ha kommit in i finrummet vid årsskiftet har Evolution cementerat sin plats som i särklass mest omsatta aktie i Stockholm. På väg uppåt är EQT, medan det är helt andra aktier som utmärker sig när omsättningen ställs i relation till börsvärdet.

Att kasinospelbolaget Evolution petade ut SSAB från finrummet OMXS30 vid årsskiftet var en märkeshändelse och vid halvårsskiftet blev storbolagsindexet ännu mer digitalt. Då fick Securitas lämna till förmån för Sinch, som tack vare sin höga dagsomsättning i aktien kvalificerade sig för indexet där de 30 mest omsatta aktierna samsas.

Evolutions plats är oomstridd då aktien är i särklass mest omsatt på Stockholmsbörsen. Det gäller oavsett om man tittar tillbaka en vecka, en månad, tre eller sex månader, eller ett år. Det visar Holdings statistik över dagsomsättningen på Stockholmsbörsen.

Rankar vi aktierna på de senaste sex månaderna, det tidsintervall som Nasdaq använder i sin urvalsprocess för OMXS30, så ligger dagsomsättningen för Evolution på 1,2 miljarder kronor medan tvåan Volvo når upp till drygt 800 miljoner kronor. Tätt därefter finns Nordea och Ericsson.

På listan nedan över de 30 mest omsatta aktierna de senaste sex månaderna finns även tre stycken som inte ingår i OMXS30 idag: EQT, Kindred och Nibe. Ingen av dem tar sig däremot upp bland de 15 mest omsatta under den aktuella perioden, vilket är det krav som börsen ställer för att ta sig in i indexet och knuffa ut en annan aktie.

Skälet till att ribban ligger på topp-15 är att få en naturlig tröghet i urvalet och undvika stora förändringar varje halvår.

Högst dagsomsättning MSEK, 6 mån  
Evolution 1204
Volvo 806
Nordea 675
Ericsson 667
Investor 577
H&M 569
Sandvik 482
Swedbank 479
Atlas Copco A 471
AstraZeneca 441
Boliden 397
Assa Abloy 368
Handelsbanken 361
Sinch 346
Essity 326
SEB 325
SKF 320
Hexagon 320
Telia Company 305
Swedish Match 287
Kinnevik 283
ABB 263
EQT 260
Kindred Group 254
Electrolux 253
Tele2 245
Alfa Laval 243
Getinge 232
Nibe Industrier 221
SCA 214
Källa: Holdings  

 

Mäter man istället dagsomsättningen på en eller tre månaders sikt är dock både EQT och Kindred uppe och nafsar på en topp-15-plats. Autoliv och Skanska är bolagen som står närmast utgången ifall EQT eller Kindred skulle hålla ångan uppe i sådan utsträckning att de tar sig in i indexet vid årsskiftet.

Att stora bolag omsätts till höga belopp på börsen är inte så förvånande. Ställer man omsättningen i förhållande till bolagens börsvärden istället så ser listan helt annorlunda ut. Då är det en mer händelsestyrd topplista som befolkas av många mindre men problemtyngda bolag.

I en egen liga spelar RNB där det dagligen har omsatts nästan 13 procent av börsvärdet under det senaste halvåret. RNB är på väg att ömsa skinn rejält genom en försäljning av den kvarvarande klädkedjan Brothers samtidigt som man köper medicinteknikbolaget Coala Life.

Hög snurr på aktiestocken är det även i branschkollegan Rizzo, med butikskedjor som Accent, Morris och Rizzo. Bolaget har haft det svettigt under pandemin och kämpar för att ta sig igenom en rekonstruktion. Här har den dagliga aktieomsättningen legat kring 2 procent av börsvärdet  

Betydligt roligare har det varit för aktieägarna i Karolinska Development där positiva forskningsresultat och en bra rapport har lyft både aktiekursen och omsättningen under sommaren.

Även i Moment Group sticker aktieomsättningen i förhållande till börsvärdet ut. Eventbolaget med verksamheter som Wallmans, Golden Hits, Ballbreaker samt flera välkända teatrar i sitt stall är helt beroende av ett öppet samhälle och kursen har lyft med över 200 procent i år från en nedtryckt nivå. Nästan 3 procent av börsvärdet har omsatts dagligen. 

Högst dagsomsättning/börsvärde, 6 mån  
RNB Retail and Brands 12,71%
Karolinska Development 3,11%
Moment Group 2,58%
Rizzo Group 2,02%
EnQuest 1,68%
Fingerprint Cards 1,42%
Catena Media 1,21%
Oncopeptides 1,15%
Lundin Mining 1,15%
SSAB 1,10%
Eniro Group 1,00%
Cantargia 0,99%
Scandic Hotels Group 0,95%
LeoVegas 0,84%
G5 Entertainment 0,76%
Kindred Group 0,76%
Betsson 0,69%
Oscar Properties Holding 0,69%
SSAB 0,68%
Byggmax Group 0,66%
Källa: Holdings  

 

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -