På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Tuffare tider för fraktaktierna

Börs Frakt- och logistikbolagen har haft en fantastisk period bakom sig. Nu börjar den starka medvinden branschen haft sedan pandemin bröt ut att mojna och från 2022 spås en mer normal marknad.

Den förväntade normaliseringen av marknaden under 2022 speglas redan tydligt framför allt i de större logistikbolagens aktiekurser.

UPS är världens största logistikföretag sett till marknadsvärde. Aktien har pressats av att allt fler stora e-handelsbolag insourcar sina paketleveranser.

Under torsdagen kom till exempel nyheten att e-handelsjätten Amazon planerar att köpa in begagnade långdistansflyg för transporter i egen regi till och från Kina. På sikt spås Amazon bli självförsörjande på transporter eller kanske till och med bli en konkurrent. 

Dessutom har konkurrensen blivit allt större i B2C-segmentet med många mindre aktörer.

Samtidigt har kostnaderna blivit allt högre både i form av högre löner och högre energipriser. Dessa kostnadsökningar har visat sig vara svåra att föra över till kunderna.

UPS grundades 1907 i Seattle i delstaten Washington. Bolaget levererar dagligen paket till cirka 24,7 miljoner kunder i över 220 länder. Idag ligger företagets huvudkontor i Atlanta.

Hittills i år har UPS-aktien backat 15 procent.

Även FedEx har haft det tufft vinstmässigt. Bolaget missade sina prognoser rejält i september och tvingades skruva ner sina vinstestimat för helåret. Sett till omsättningen ser det dock ljust ut.

Världens tredje största paketleverantör väntas omsätta 84 000 miljoner dollar under 2021, enligt Marketscreener. Det blir i så fall en ökning med 21 procent mot 2020. P/e-talet för 2022 ligger på 11,9.

Senaste rapporten visade dock att den starka medvind som logistikbolaget haft sedan pandemin är på väg att mojna och att vi nu verkar gå tillbaka till en mer normal marknad från 2022.  

Världens näst största logistikbolag sett till marknadsvärde är nu tyska Deutsche Post. Deutsche Post äger bland annat DHL.

I förra veckan släppte bolaget siffrorna för det tredje kvartalet i förtid.

Det visade sig vara mycket starka siffror och bolaget höjde prognosen både på kort och medellång sikt.

Under 2021 väntas omsättningen öka med 15 procent till 77 214 miljoner euro. Deutsche Post handlas till p/e 13,2 för 2022. Direktavkastningen ligger på 3,4 procent.

Den överlägset viktigaste marknaden för Deutsche Post är Europa med ungefär 60 procent av omsättningen 2019, följt av Nord- och Sydamerika med 19 procent och Asien med 17 procent.

Bolaget är en jätte med totalt nästan en halv miljon medarbetare. Huvudkontoret ligger i Bonn i Tyskland.

Tyska staten är fortfarande största ägaren med drygt 20 procent av aktierna följt av norska oljefonden med 2,4 procent.

 

Hittills i år är Deutsche Post-aktien upp 30 procent.

Under 2021 är det de europeiska post- och fraktaktierna som utklassat sina amerikanska konkurrenter på börsen.

Hittills i år har flera av de stora amerikanska logistikjättarna som FedEx och UPS gått svagt på börsen medan europeiska logistikbolag som italienska Poste Italiane, nederländska Post NL och österrikiska Oesterreichische Post AG stigit med 47, 43 respektive 28 procent under 2021.

Även om den starka medvinden från pandemin nu saktar in är det mycket som talar för branschen på längre sikt.

Frågan är dock om det är de stora drakarna som kommer att stå som vinnare eller om det snarare blir mindre uppstickare i en allt mer fragmentiserad marknad.

Oavsett är betydelsen av snabba och säkra leveranser stor kommer att fortsätta att öka i takt med att digitaliseringen och automatiseringen av varuflöden ökar globalt.

Följ mig på gärna Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Aktie Marknadsvärde md USD % i år
Poste Italiane 18,5 47
Post NL 2,3 43
Deutsche Post 75 30
Oesterreichische Post AG 2,9 28
US Xpress Enterprises 0,3 24
Expeditors International 19,6 22
Knight-Swift Transportation 7,8 14
Schneider National 2,1 9
Werner Enterprises  2,8 9
UPS 132 8
ZTO Express 19,5 7
Bpost 1,8 -10
Fedex 58 -15
XPO Logistics 8,8 -37
Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -