På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Största börsbolagen i Saudiarabien

Börshandlade fonder Saudiarabiska börsen är en av de marknader som gått allra starkast hittills i år. Bakom uppgången ligger främst den starka efterfrågan på energi.

Saudiska Tadawul All Share Index (TASI) är upp hela 35 procent i år. Blackrockägda Ishares ETF MSCI Saudi Arabia har stigit med hela 45 procent i år.

Den saudiska marknaden räknas enligt indexleverantören MSCI som en tillväxtmarknad.

Största bolagen i indexet är de två bankerna Al Rajhi Banking and Investment Corporation och Saudi National Bank. Sammantaget står de för nära 29 procent av index.

Al Rajhi Bankings aktie har hittills i år stigit med inte mindre än 84 procent. Medan Saudi National Banks aktie är upp 47 procent under 2021.

Al Rajhi Banking väntas för helåret 2021 öka omsättningen med drygt 20 procent. Kommande år spås omsättningen fortsätta öka i fin takt. Aktien handlas till ett p/e-tal på 20 för kommande år.

Banken bevakas av 13 analytiker. Av dessa sätter fem köp på aktien.

Al Rajhi Banking grundades 1957 och huvudkontoret ligger i Riyadh.

Saudi National Banks aktie handlas till ett p/e-tal på 17 för 2022. Omsättningen för helåret spås öka med nära 50 procent.

Aktien bevakas av tolv analytiker. Tio av dessa ser ett köpläge i bolaget.

Det tredje största bolaget i det saudiska indexet är Saudi Basic Industries. Bolaget som sysslar med stål och kemi utgör knappt 12 procent av index. Hittills i år har aktien klättrat 27 procent.

Bolaget är ingen analytikerfavorit. Bara en av totalt elva analytiker sätter köp på aktien.

Största ägaren i Saudi Basic Industries är världens största olje- och gasbolag Aramco. De äger 70 procent av aktierna i företaget.

Aramco är störst både inom oljeproduktion och i oljereserver. Aramco är också det fjärde största bolaget i det saudiska börsindexet med en vikt på 8 procent.

Aramcoaktien är hittills i år bara upp 6 procent trots den starka uppgången i oljepriset.

Saudi Aramco har huvudkontor i Dhahran. Bolagets historia började 1933 när det amerikanska oljebolaget California Standard fick tillstånd att testaborra i landet.

1948 hittades Ghawarfältet som är världens största oljefält. Sammantaget kontrollerar Saudiarabien en fjärdedel av världens kända oljetillgångar.

Det saudiska dotterbolaget till California Standard Arabian American Oil Company därav förkortningen ARAMCO.

På 1970-talet tog den saudiska staten över ägandet. I december 2019 sattes bolaget på börsen.

Den saudiska staten äger fortfarande 98,2 procent av aktierna i bolaget.

Ett annat tungt vägande namn i det saudiska börsindexet är Saudi Telecom som utgör 7,7 procent av index.

Aktien har inte alls hängt med i börsindexet starka uppgång utan bara stigit 12 procent i år. Största ägare här är saudiska statens investeringsfond. De kontrollerar 70 procent av aktierna.

De övriga saudiska aktierna som platsar på tio i topplistan är: SABIC AGRI-NUTRIENTS, RIYAD BANK, SAUDI ARABIAN MINING, SAUDI BRITISH BANK och BANQUE SAUDI FRANSI.

Följ mig på gärna Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -