På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Försiktigare fondsparande i september

Fonder Årets första höstmånad bjöd på negativa börser, takten i nysparandet till fonder sjönk och landade på ett nettoinflöde på totalt 2,4 miljarder kronor, enligt statistik från Fondbolagens förening.

Börsnedgången under månaden påverkade den samlade fondförmögenheten i Sverige som minskade med 203 miljarder kronor till 6 357 miljarder kronor. Under året har den totala fondförmögenheten ökat med drygt 900 miljarder kronor.

Aktiefonder var månadens förlorare och uppvisade nettouttag på 17,5 miljarder kronor. Även hedgefonder såg nettouttag.

Största nettoutflöden var det från Sverigefonder och branschfonder. Rysslandsfonder, Japanfonder, Indienfonder och Nordamerikafonder noterade däremot nettoinflöde. Och indexfonder fortsatte att uppvisa nettoinflöden på 2,4 miljarder kronor.

Övriga fondkategorier hade nettoinsättningar. De minst riskfyllda fondkategorierna såg störst nettoinsättningar. Korta räntefonder sticker ut som månadens vinnare med nettoinsättningar på närmare 13 miljarder kronor. Även långa räntefonder och blandfonder hade betydande nettoinflöden.

Hittills i år uppgår nettosparandet i fonder till totalt 113 miljarder kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -