Dags att handla investmentbolag?

Börs De flesta investmentbolagen har sett till historien slagit börsen med råge. Frågan är om utklassningen kan fortsätta?

Under det första halvåret 2021 kunde man notera att många investmentbolag handlades till historiskt höga premier och låga rabatter. Den senaste tidens nedgång i investmentbolagen har gjort att värderingen sett till substansrabatt/premie återgått till mer aptitliga nivåer. 

Sett till investmentbolagens premier och rabatter mot det historiska snittet ser man att värderingarna för några månader sedan såg ovanligt höga ut. Det som synnerligen är intressant är att om man sedan analyserar extrempunkterna kan man finna att några investmentbolag under vissa dagar handlades till oerhört höga substanspremier. För att ta några exempel kunde man hitta Creades på en 85-procentig premie och Latour på en 92-procentig. Även Industrivärden letade sig upp till en premie som låg på runt 7 procent.  

Anledningen till att premierna drog upp och rabatterna minskade kan förklaras genom flödena till investmentbolagen. Det har flödat in en hel del kapital till investmentbolagen, bland annat från fonder som investerar i investmentbolag, vilket under en period tryckte upp premierna till historiskt höga nivåer. Delvis i spåren av att strålkastarljuset riktats mot investmentbolagens premier har småsparare tagit hem vinsterna. Det har gjort att premierna normaliserats.

Investmentbolag  Rabatt/premie(-)  6 månader snitt 3 års snitt 5 års snitt
Investor 15 10 17 18
Kinnevik -16 -21 9 10
Industrivärden  10 1 9 10
Lunbergföretagen -1 -10 -3 -3
Bure -18 -30 -8 0
Latour -45 -57 -26 -17
Creades -20 -40 -25 -16
VNV Global  11 9 16 13
VEF -50 -3 14 13
källa: Ibindex        

 

Det finns en del anledningar till att ett investmentbolag handlas till substansrabatt. Några av dem är: Det klingar oftast bra i öronen när man hör ordet rabatt och när det gäller investmentbolagen är det oftast inget undantag. Substansrabatten ger dig som aktieägare en del fördelar. Exempelvis kan du köpa investmentbolagens underliggande innehav till rabatt och dessutom kan du få en rabatterad utdelning. Men varför handlas ett investmentbolag till substansrabatt/premie?  

Marknaden är ineffektiv - Detta gäller både rabatt och premie. Marknaden är helt enkelt dålig på att prissätta investmentbolaget på börsen.  

Maktrabatt - Marknaden frågar sig om investmentbolaget eller dess storägare har andra intressen än de övriga aktieägarnas. Exempelvis kan man anse att Investor har en slags maktrabatt då de har betydande inflytande i sina egna portföljbolag.   

Förvaltningskostnaden - Ett investmentbolag tar, precis som en fond, en avgift för att förvalta värdepapperna. Som investerare skulle du kunna undvika denna kostnad genom att köpa de underliggande innehaven direkt. Denna kostnad kan också anses vara en förklaring till varför marknaden handlar ett investmentbolag till rabatt. Dock är det svårt att se något tydligt mönster mellan rabatt och förvaltningskostnad idag. Tillexempel har vi investmentbolaget VEF som idag handlas till runt 50 procents premie och har samtidigt en av de högsta förvaltningskostnaderna (i förhållande till substansvärdet) av investmentbolagen på svenska börsen. I detta fall premierar marknaden förmodligen en duktig ledningen och ser betydande värdeökningspotential i de onoterade innehaven. 

Bolagets historik - Investmentbolagets ledning har gjort en del misslyckade affärer och inte lyckats generera aktieägarvärde vilket gör att marknaden handlar investmentbolaget till en rabatt. 

Vad kan anledningarna vara till en substanspremie?

Onoterat - Det kan vara svårt för en småsparare att få tillgång till onoterade bolag och därför betalar marknaden en premie. En annan anledning kan vara att marknaden tror att den onoterade delen är mer värd än vad bolaget värderar den till. Exempelvis har Investmentbolaget VNV global en i princip helt onoterad portfölj där bolaget värderar sina onoterade innehav med hjälp av främst två metoder, antingen multipelvärdering mot branschkollegor eller senaste transaktion. Det enda noterade innehavet Hemnet värderades upp ordentligt i samband med börsnoteringen. Detta är ett exempel på när ett investmentbolag värderar sina onoterade tillgångar för lågt. Dock handlas inte VNV till en premie idag. Det är dock svårt att sätta ord på vad som gör att investmentbolaget handlas till substansrabatt. Kan det vara dåligt förtroende för ledningen? Förvaltningskostnaden? Eller är marknaden helt enkelt ineffektiv? 

Bolagets historik - Investmentbolaget har gjort vassa affärer och lyckats ge aktieägarna bra avkastning vilket gör att marknaden betalar en premie på substansvärdet. Här skulle man kunna påstå att Latour är ett praktexempel. Latour har lyckats generera en helt fantastisk substansvärdetillväxt och ledningen har verkligen haft en bra näsa för affärer. På 15 år har bolaget givit aktieägarna en avkastning (inklusive utdelningar) på hela 1800 procent. Däremot kan man argumentera för att Latours premie är helt orimligt hög, med tanke på hur portfölj-sammansättningen ser ut. 

Som investerare skall man vara extra uppmärksam när premierna drar i väg uppåt. I tider med sämre börshumör tenderar substanspremierna att minska och värderingarna på underliggande innehav att falla. På detta sätt riskerar aktieägarna att åka på en dubbel baksmälla.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -