Rapportdags: Sex nyckelfrågor avgör

Börskommentar Nästa vecka smygstartar rapportperioden och på börsen har frågetecknen blivit allt fler efter en relativt bekymmerslös vår och sommar. Placera går igenom de sex viktigaste faktorerna att hålla koll på när rapporterna dönar in.

Industrivärden, Öresund och Creades tillhör bolagen som släpper sina kvartalsrapporter redan nästa vecka. Sedan är det dags för de tunga rörelsedrivande bolagen veckan därpå, med Sandvik som startskott den 18 oktober.

Upptakten till rapportperioden har den här gången kantats av en skakig börs och en pånyttfödd inflationsoro, kryddad med komponentbrist. Nu är det dags att sluta läsa mellan raderna och stirra sig blind på makrostatistik och istället höra vad bolagen själva har att säga om kvartalet.

Vi ser sex nyckelfrågor som avgörande för vilka som blir vinnare och förlorare när börsen tar emot rapporterna.

1. Hur hårt slår fordonsbromsen?

Halvledarbristen och problemen med att få tag i komponenter slår brett men det har framför allt drabbat fordonstillverkarna, såväl av personbilar som tyngre fordon. Det är där vi har sett flest vinstvarningar inför rapporterna och det är där de mest dramatiska försäljningsfallen har synts.

Exempelvis vittnade Daimler i veckan om en nedgång i bilförsäljningen om 31 procent under tredje kvartalet och tidigare har GM rapporterat liknande siffror. Lastbilsgruppen Traton varnade i september för pressad försäljning i alla gruppens märken och även underleverantörer som Timken och Norma har flaggat för ett tufft kvartal.

Intressant ur börssynpunkt är att kursreaktionerna på beskeden inte har varit särskilt dramatiska, ibland till och med positiva. Marknaden är helt enkelt förberedd på ett krångligt andra halvår och har överseende så länge det handlar om utbuds- och inte efterfrågeproblem. Frågan är om börsen är lika förberedd på att försäljningstappet kan smälla till ganska hårt hos underleverantörer med små marginaler, och om det finns en samsyn mellan bolag och aktiemarknad kring hur länge bristsituationen håller i sig.

2. Vem tar råvarunotan?

Olja, gas, koppar, kol, el, kaffe och socker – you name it, priset har stigit. En tydlig temperaturmätare på den heta råvarusituationen är Bloomberg Commodity Spot Index som i veckan satte nytt rekord och passerade den förra toppen från 2011. Indexet följer 23 olika råvaror där både metaller, energi och grödor ingår och jämfört med det pressade läget förra våren har det nästan fördubblats.

Tidigare i år har vi hört storbolagen prata ganska bekymmerslöst om att höja priserna för att kompensera ökade kostnader för insatsvaror och frakt. Är det lika självsäkra vd:ar den här gången? En stor medvetenhet bland kunderna om allmänt högre priser talar för att svaret i många fall blir ja.

I andra fall kommer det att avslöjas vilka som har dålig ”pricing power” och själva måste ta notan via en försämrad marginal. Har aktiemarknaden överskattat bolagens prishöjarförmåga så kommer det att synas ordentligt i kurserna.

Det handlar inte heller bara om att kompensera sig över tid, utan också om att göra det utan alltför stor fördröjning. Kökstillverkaren Nobias halvårsrapport kan tjäna som ett typexempel då bolagets resultat var i nivå med förväntan men börsen sparkade ändå bakut när det stod klart att de kommer att lida något kvartal innan prishöjningarna ger önskad effekt.

Samma hårda behandling kommer vi att få se i fler bolag som utlovar kompensation med lång eftersläpning.

3. Drabbas fler av Kinasmittan?

Den direkta exponeringen mot vacklande fastighetsjätten Evergrande är låg eller obefintlig för de svenska börsbolagen, men svallvågorna av en större kris kan ändå ställa till det. Redan i halvårsrapporterna vittnade cykliska bolag som Volvo och Sandvik om viss avmattning i Kina. Parallellt har regeringens hårda tilltag mot gamingbolag spillt över på svenska speltillverkare och både Ericsson och H&M har fått se sin försäljning störtdyka i landet till följd av politiskt utlösta beslut.

 

Stora i Kina Andel av försäljning %
Autoliv 20,1
Atlas Copco 20,0
Astra Zeneca 19,6
SKF 19,5
Elekta 15,7
ABB 15,3
Alfa Laval 14,5
Alimak 14,5
Gränges 14,4
Vitrolife 13,9
Essity 12,8
Volvo 10,4
Nolato 10,3
Billerud Korsnäs 10,2
Fotnot: Baserat på bolagets uppgifter och Factsets uppskattning

 

Mätt som andel av försäljningen tillhör industribolag som Atlas Copco, Autoliv, SKF, Alfa Laval och ABB de mest exponerade mot den kinesiska marknaden med 15-20 procent. En fastighetskris som skulle sprida sig ytterligare och pressa hela den kinesiska ekonomin är ett hot lite längre bort på horisonten, men rimligen kan oron redan hämma investeringsviljan i bygg- och anläggningssektorn.

4. Kan bankerna glänsa igen?

De indextunga bankerna var förra kvartalets stjärnor. Avsättningar för kreditförluster som återvinns, en snabbt förbättrad ekonomi i Sverige, högre långräntor kombinerat med en börs- och finansmarknad som går för högtryck. Det är ljuv musik för en bankir.

Och till de starka halvårsrapporterna kan läggas utdelningsbesked under hösten som ytterligare har glatt aktieägarna. De fyra storbankerna har stigit med mellan 23-58 procent i år, exklusive utdelningar, och det är en viktig förklaring till varför Stockholmsbörsen tillhör världseliten 2021.

Finns det mer att kräma ur bankaktierna? Det är inte omöjligt. Värderingarna är relativt andra sektorer låga och det är en av få branscher som gynnas av högre räntor. Förväntningarna har ökat i takt med kursstegringarna men de underliggande trenderna i kvartalet är positiva och kanske vågar de välkapitaliserade svenska bankerna bjuda på frikostiga kommentar kring framtida utdelnings- eller återköpskapacitet.

5. Vem slarvar med rörelsekostnaderna?

Efterfrågan har kommit tillbaka utan att kostnaderna följt med uppåt. Många bolag har haft extremt gynnsamma förhållanden under senare delen av pandemin när försäljningen studsat upp samtidigt som personalen har suttit hemma istället för att vara på kontoret eller ute på resor.

Nu kommer kostnader för resor, kundmöten, marknadsföringsprojekt och upprustning av arbetsplatser tillbaka och det är dags att bekänna färg för alla bolag som skröt om sina fina rörelsemarginaler i våras. Vilka bolag kommer ut ur krisen effektivare och mer slipade, och vilka försatt chansen att bättra sig och ändra på dåliga vanor?

Tredje kvartalet blir det första riktiga testet på hur marginalerna i bolagen kan komma att se ut i en post-pandemisk vardag.

6. Håller vinstutsikterna?

Börsen är ett framåtblickande djur och ska humöret vända till det bättre får inte rapporterna innehålla vd-ord eller ordersiffror som pekar på att återhämtningen redan är över. Tillfälliga flaskhalsar som drabbar slutet av året är okej, men alltför försiktiga kommentarer bortom det vore ett bakslag eftersom 2022 är tänkt att bli ytterligare ett år med bra vinsttillväxt.

Omkring 8-10 procents tillväxt 2022 pekar analytikerprognoserna för storbolagens samlade nettovinster på. En nivå som skulle göra att bolagen kan växa in i en något hög värdering. Kan börsbolagen tillsammans ge den prognosen understöd så kan det räcka gott för att knuffa upp Stockholmsbörsen ett hack till under det kommande vinterhalvåret.

Här är ett urval viktiga rapportdatum kommande veckor:

11/10                 Industrivärden, Öresund

13/10                 Creades

15/10                 Atrium Ljungberg, Elanders

18/10                 Avanza, Investor, Sandvik

19/10                 Ericsson, Tele2, Byggmax, Castellum, Beijer Ref, Fast Partner

20/10                 Getinge, Kinnevik, SHB, SEB, Husqvarna, Stora Enso, Veoneer

21/10                 ABB, Atlas Copco, Axfood, Epiroc, Haldex, Gränges, Nordea, Swedbank, Telia, Volvo

22/10                 Autoliv, Billerud Korsnäs, Boliden, Dometic, Essity, Holmen, Lifco, Munters, Thule, Saab

25/10                 Ratos, SSAB

26/10                 AFRY, Alfa Laval, Betsson, Nent, Nobia, SKF, Rejlers, Sdiptech,

27/10                 Assa Abloy, Beijer Alma, Electrolux, Kindred, Lundin Mining, Peab, Swedish Match, Trelleborg

28/10                 BHG Group, Elux Professional, Hexagon, ICA, Indutrade, JM, Lundin Energy, Millicom, Nokia, Skanska

29/10                 AAK, Cloetta, Lindab, Nordnet, Securitas, Sweco, Traton

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -