På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

En ETF för oljan och naturgasen

Fondkommentar Både olje- och naturgaspriserna har rusat i år. Vill du öka exponeringen mot energisektorn har Placera en börshandlad fond som ger en bra riskspridning bland olje- och naturgasbolag.

Världsekonomin är inne i en återhämtningsfas efter coronapendemin och det finns flera flaskhalsar i återhämtningen. En av de mest akuta och påtagliga är en global energikris eller kanske snarare två regionala energikriser: en kinesisk och europeisk. Det har fått energipriserna att stiga kraftigt i år.

Oljepriset har nu nått 80 dollar fatet, vilket motsvarar en uppgång på hela 55 procent sedan årsskiftet. Senast vi såg oljepriset runt 80 dollar var under 2018. För att få lite perspektiv så handlades oljeterminen till negativa priser i april 2020 när coronaoron var som störst.

Årets oljeprisuppgången bleknar i jämförelse med naturgaspriset i Europa som haft en närmaste en exponentiell och raketfartsliknande prisuppgång i år. Naturgaspriserna skiljer betydligt mer mellan kontinenterna än var oljepriset gör, vilket lett till att den europeiska naturgasen nu är sju gånger dyrare än normalt.

Även i USA där naturgasen är betydligt billigare, landar årets prisuppgång på över 135 procent.

De stigande priserna beror på ett par faktorer. Det sker en grönare omställning av Kinas kraftproduktion från koleldning till naturgas. Samtidigt är naturgaslagren i Europa mycket små på grund av rekordstark efterfrågan från europeisk industri. Dessutom finns  det frågetecken kring när den kontroversiella naturgasledningen Nordstream 2 kan börja användas.

Tror du att energipriserna fortsätter upp och inte vill leta aktier själv, så finns det en börshandlad fond med inriktning mot energibolag inom olja och naturgas.

Den börshandlade fonden iShares Oil & Gas Exploration & Production UCITS ETF, med börskoden IS0D är en passiv fond som investerar efter S&P Commodity Producers Oil and Gas Exploration & Production Index.

Det är en omfångsrik och bred fond som investerar i globala energibolag verksamma inom prospektering och produktion av olja och naturgas.

S&P Commodity Producers Oil and Gas Exploration & Production Index spänner över nio länder och innehåller en blandning av bolag från både utvecklade marknader och tillväxtmarknadsländer.

Indexet har en lutning åt stora bolag som utgör knappt 55 procent. Medelstora bolag står för en tredjedel, resterande del är småbolag. Totalt omfattar indexet drygt 50 bolag och det ger en bred exponering mot stora värdebolag med en hög direktavkastning. Det genomsnittliga bolagsvärdet landar på 12 miljarder dollar, största bolaget har ett börsvärde på närmare 100 miljarder dollar och det minsta har ett börsvärde på knappt en miljard dollar.

Drygt hälften av bolagen i indexet är från USA och väger knappt 64 procent av indexvärdet. Näst största land är energi- och råvarutunga Kanada som har 10 bolag i indexet, vilket motsvarar en vikt på drygt 16 procent. Tredje största land är Ryssland där Moskvabörsen består till hälften av energibolag. Totalt väger de ryska bolagen 8 procent. Australiens vikt är knappt 6 procent. Sverige som land står för knappa 1,5 procenten av fondens värde och består av investering Lundin Energy.

S&P Commodity Producers Oil and Gas Exploration & Production Index innehåller bolag som ingår i underindexet Oil & Gas Exploration och Production, till huvudindexet Oil & Gas Exploration & Production. Bolagen i indexet ska ha en stor del prospektering vilket gör att oljejättar som MobileExxon, Shell, BP och norska Equinor inte är representerade i indexet utan de ingår i systerindexet Integrated Oil & Gas.

Indexet är marknadsviktat vilket innebär att det största bolaget får den största vikten i indexet. Och det innehåller drygt 50 olika företag och förändras varje halvår. Tanken med förändringen är att de mest relevanta största och mest likvida bolagen ska representera indexet.

De tio största innehaven utgör precis som det underliggande indexet 63 procent av fondens värde. Alaskas största prospekteringsbolag och största oljeproducent Conoco Phillips är största bolaget med sina drygt 10 procent. Bolag innehar även flest antal rättigheter till störst antal utvinningsområden i Alaska. Kursutvecklingen är närmare 80 procent i år.

Det följs av Houston-baserade EOG Resources som är råolja och naturgas. EOG Resources väger nästa lika mycket som Conoco Phillips och aktien har stigit drygt 70 procent i år. Tredje störst är Canadian Natural Resources som har en mycket bred verksamhet som spänner från prospektering, utveckling och produktion inom råolja och naturgas. Bolaget har huvudkontor i Calgary och är verksamma i Nordvästra Kanada, Nordsjön och delar av Afrika.

iShares Oil & Gas Exploration & Production UCITS ETF har haft en urstark utveckling det senaste året åren med en avkastning på 115 procent. På tre år är fonden back med 15 procent mätt i svenska kronor.

Avkastningen har varit högre än kategorisnittet av liknande fonder. Risken mätt som volatilitet är riktigt hög på närmare 50 procent, vilket är i det närmaste är ett normaltillstånd för många energi- och råvarurelaterade fonder. Fondens riskjusterade avkastning är bra och hör till dem högsta inom energisektorn.

Det är värt att poängtera att energipriserna är extremt cykliska och priserna kan svänga mycket i sin natur. Därför bör man se en börshandlad fond inom energisektorn som ett komplement och skydd i en fondportfölj och den bör ses som en mindre investering.

Förvaltningsavgiften för iShares Oil & Gas Exploration & Production UCITS ETF är 0,5 procent. Fonden förvaltar idag runt 2,1 miljard kronor. Det tillkommer courtage då en börshandladfond handlas som en aktie över börsen. Fonden förvaltas av Ishares som är en del av den amerikansk kapitalförvaltare Blackrock som är världens största kapitalförvaltare med huvudkontor i New York.

Placera tycker iShares Oil & Gas Exploration & Production UCITS ETF ger en bred och bra diversifiering mot de största olje- och naturgasproducenterna med stor andel prospektering.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -