På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Aktierna i Michael Burrys fond

Börs Hedgefondförvaltaren Michael Burry är mest känd för att ha förutspått den stora kraschen på bostadsmarknaden i USA 2007. Idag förvaltar han fonden Scion Asset Management. Här är fondens innehav.

Michael Burry har flera gånger beskrivit sig som en renlärig värdeinvesterare i Benjamin Grahams anda.

Michael Burry 

Idag är fonden lång i elva aktier.

Största innehavet är mediebolaget Discovery Communications. Discovery äger bland annat kända kanaler som Discovery Channel, Animal Planet och Eurosport.

Bolaget grundades 1985 och har sitt huvudkontor i Silver Spring.

Scion Asset Management äger aktier för motsvarande knappt 25 miljoner dollar i bolaget. Det motsvarar 18 procent av fondens portfölj. Hittills i år är Discoveryaktien ner 12 procent.

Näst största innehavet är i olje- och gasbolaget Ovintiv. Ovintivs tillgångar finns huvudsakligen i Kanada. Ovintiv grundades 1971 och huvudkontoret ligger i Calgary.

Innehavet i Ovintiv utgör knappt 14 procent av fondens tillgångar. Hittills i år har Ovintivs aktie stigit med 152 procent i spåren av ett kraftigt stigande gaspris.

Det tredje största innehavet i Burrys fond är Geo. Geo är ett bolag som äger och förvaltar fängelse- och psykiatriska anläggningar. Företaget grundades 1984 och huvudkontoret är i Florida.

Geo utgör knappt 13 procent av fonden. Hittills i år har aktien tappat 11 procent.

Även fängelseaktien Corecivic ingår i fonden. Den har gått betydligt starkare än Geo och har hittills i år stigit med 38 procent.

Ett annat stort innehav är Cvs Health Corp som äger och driver apotek och kliniker i Nordamerika. Bolaget utgör cirka 12 procent av fondens totala värde.

CVS Health har hittills i år avkastat 23 procent exklusive utdelningar.

Ytterligare ett stort innehav är Scorpio Tankers som är specialiserade på transport av råolja och andra raffinerade petroleumprodukter.

Aktien har gått stark i spåren av att energipriserna stigit och att det varit brist på transportfartyg. Hittills i år är aktien upp över 60 procent.

Ett annat sjötransportbolag som ingår i fonden är Golden Ocean Group som är den norske redaren John Frediksens skapelse. Golden Ocean-aktien är upp 135 procent i år.

Andra innehav i fonden är läkemedelsbolaget Marinus Pharmaceuticals, metallurgiska kolbolaget Suncoke och Spacen VY Global Growth.

Fonden var vid halvårsskiftet också korta i Tesla, i långa amerikanska statsobligationer och i Cathie Woods ETF ARk-Innovation.

Michael Burry kommer från San Jose i Kalifornien. Han är utbildad läkare.

Det var under tiden för sina läkarstudier som Burry började med finansiella investeringar. När han var klar med sina studier arbetade han ett tag som patolog.

Härifrån tog han steget till att starta hedgefonden Scion Capital som han drev mellan år 2000 och 2008.

Starten på fonden blev mycket lyckosam eftersom Burry blankade de då väldigt högt värderade internetbolagen. Ganska snart efter sprack it-bubblan.

2001 föll S&P med nära 12 procent under samma period avkastade Burrys fond 55 procent.

2005 började Burry fokusera på marknaden för bostadslån till mindre kreditvärdiga så kallade subprimelån. Hans bedömning var att marknaden skulle kollapsa kring år 2007.

För att kunna spekulera mot fastighetsmarknaden övertalade han Goldman Sachs och ytterligare ett par investmentbanker att ställa ut Credit deafult swaps (CDS:er).

Under perioden fram till att dessa löstes in behövde fonden göra ganska stora betalningar till bankerna för kostnaden för CDS:erna. Det i sin tur gjorde många investerare nervösa och krävde att få ut sina pengar. Det i sin tur gjorde att Burry stängde fonden för uttag.

I slutändan fick han helt rätt och fonden gjorde en vinst på 700 miljoner dollar för egen del tjänade Burry ungefär 100 miljoner dollar på affären. Fonden likviderades i april 2008. Händelserna har skildrats i filmen The Big Short.

Burry fokuserade därefter på sin egen portfölj fram till 2013 då han återigen startade en hedgefond under namnet Scion Asset Management.

Följ mig på gärna Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

 

Aktie % av portföljen Värde MUSD
Discovery Communications 18.0 24.78
Ovintiv Inc Com 13.7 18.88
Geo 12.9 17.80
Cvs Health Corp 12.1 16.69
Corecivic Inc 9.9 13.61
Scorpio Tankers  9.6 13.23
Marinus Pharmaceuticals 8.1 11.21
Suncoke Energy Inc Com 8.1 11.17
Golden Ocean Group Ltd 5.6 7.73
Vy Global Growth Com  1.0 1.44
Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -