Så går aktieköpet till: Stop loss, fill or kill och dold order

Aktier I Placeras artikelserie om hur det går till när man köper aktier har turen kommit till den fjärde och sista delen; olika villkor för aktiehandeln.

Fill or kill och fill and kill

Fill or kill eller fill and kill har förkortningarna FoK respektive FaK. Det är två sätt man kan använda sig av om man tror att det finns ett dolt bud på marknaden och man omedelbart vill ta bort sin order om man inte får köpa eller sälja till det priset man vill.

Som namnet fill or kill antyder handlar den taktiken om att man bara vill göra aktieköpet om man tror att ordern kommer att gå igenom i sin helhet.

Fill and kill betyder i sin tur att så stor del av ordern som möjligt går igenom. Den delen som inte går igenom makuleras. På detta sätt avslöjar du inte hur många aktier du hade velat köpa till ett visst pris.

En förutsättning för att göra fill or kill och fill and kill är att lägga ett bud som är på en nivå som direkt kan gå till avslut.

Med villkoret Fill or Kill respektive Fill and Kill försvinner ordern på ett ögonblick om ett avslut inte kan göras direkt.

Dold order

Om du vill köpa en större aktiepost kanske du inte vill avslöja dina intentioner, eftersom säljarna då kan dra nytta av detta. Givetvis gäller motsvarande även om du ska sälja aktier. För att undgå detta kan du lägga en dold order.

För att du ska kunna handla med dolda volymer behöver aktieposten du handlar med minst uppgå till ett värde av motsvarande 10 000 euro, ibland högre.

Stop loss – inte bara ett sätt att begränsa en förlust

Stop loss är ett sätt att automatiskt sälja en aktie givet en viss förutbestämd kurs. Syftet kan vara att begränsa en förlust, men också att säkra en vinst. Det finns både enkel och glidande stop loss.

Du kan använda en enkel stop loss på fyra olika sätt. Här är exempel på hur den fungerar:

Du har köpt Sandvik för 202 kr. Du har bestämt att du inte ska göra en förlust på mer än 20 procent. Därför sätter du en stop loss på kursen 162 kr.

På det sättet kan du se till att inte göra en större förlust än du vill. Om du i stället vill säkra en vinst gör du samma sak, men på en annan kurs, förstås.

Du har köpt Sandvik på 202 kr. Du har bestämt att du tror att Sandvik kommer att stiga 30 procent inom ett år, men på längre sikt vill du inte behålla aktien. Då sätter du en stop loss på kursen 262 kronor.

Du kan också använda stop loss om du vill köpa en aktie när den fallit till en viss kurs.

Lite mer ovanligt är väl att använda stop loss om man vill köpa en aktie när den stigit till en viss kurs, men även det går förstås.

Stop loss ger inga garantier

Tänk på att även om du ställer in stop loss vid en viss kurs, är det inte säkert att aktien blir såld. Fortfarande gäller det som alltid gäller på börsen, att någon måste vilja köpa aktien till det priset som du vill sälja den för.

Ett sätt att skydda sig mot ett scenario där en stop loss inte fungerar som du tänkt dig är att ställa in en kurs som är lite högre respektive lägre än den nivå där du valt att lägga stop lossen.

Låt säga att du äger Sandvik-aktier och att du vill begränsa en eventuell förlust till 20 procent av 202 kr, vilket var kursen du köpte dem för. Eftersom du vill vara någorlunda säker på att försäljningen går igenom sätter du stop lossen på exempelvis minus 18 procent och säljkursen på minus 20 procent.

202 kr × (-20 %) = 161,60 kr

202 kr × (-18 %) = 165,60 kr

På det sättet minskar risken för att ett snabbt kursfall sätter käppar i hjulet för din investeringstaktik. Vice versa gäller förstås även om du har ställt in att aktien ska köpas vid en viss kurs.

En glidande stop loss kan du använda om du vill säkra en vinst eller begränsa en förlust när aktiekursen ändrar riktning. I exemplet med Sandvik kanske du vill behålla aktien så länge som kursen stiger, men om den sjunker med mer än 10 kronor från toppen, så vill du sälja. Du kan då istället för att välja en köp- eller säljkurs i kronor och ören (eftersom du inte vet vad den kommer att bli) välja en procentuell del av kursen.

Med en glidande stop loss kan du sälja en aktie när börskursen ändrar riktning.

Du äger 100 Sandvikaktier och är lite oroad över att värderingen är hög, men samtidigt vill du gärna fortsätta vara med på den uppgång i kursen som pågått ett tag. Därför sätter du en glidande stop loss där aktierna säljs om kursen tappar 10 kronor från toppen dittills. Säljkursen är till 99 procent av kursen för att öka chansen att försäljningen går igenom.

Om du istället vill avvakta med att köpa en aktie i en nedåtgående trend och är rädd att du ”missar botten” kan du istället använda en glidande stop loss där du köper aktier när nedgången avbryts med en förinställd kursuppgång, på ett förinställt visst antal kronor.

Med en glidande stop loss kanske du inte prickar botten, men den kan hjälpa dig att fånga upp en aktie vars nedåtgående trend bryts. I exemplet ovan slår stop lossen in när aktien brutit sin nedåtgående kursrörelse och stigit 10 kronor.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -