Aktierna som ger full gas

Börs Naturgaspriserna i Europa är sju gånger högre än normalt. Här är naturgasaktierna som gynnats av den starka uppgången i gas.

I Asien och Europa kostar för närvarande en miljon british thermal unit naturgas (BTU) upp till hela 40 amerikanska dollar medan samma enhet i USA kostar runt sex dollar.

Ett bolag som nu tjänar mycket pengar på detta är Texasbaserade Tellurian. Hittills i år har Tellurians aktie stigit med hela 200 procent.

I år spås Tellurian dubbla omsättningen och nästa år spås omsättningen öka med 44 procent.

Företaget har diversifierat sig och försöker äga hela kedjan från att driva gasprojekt till att äga och driva LNG-anläggningar både för produktion och för förvaring och lastning.

Tellurian äger 40 procent av vad som kommer att bli världens största LNG-anläggning när den står klar 2023. Det är anläggningen Driftwood utanför Louisiana.

När den står klar kommer den att ha en kapacitet på att producera 27,6 miljoner ton flytande naturgas per år, alltså nästan 10 procent av världsförbrukningen av LNG.

LNG står för Liquefied Natural Gas. Flytande naturgas består till största delen av metan. Gasen blir flytande när den kyls ner till minus 162 grader. Det gör också att den blir mycket lättare att transportera eftersom volymen minskar hela 640 gånger.

Fem av 13 analytiker sätter köp på aktien. Riktkursen är 5,3 dollar jämfört med dagens kurs är det runt 40 procent högre.

Bland de stora aktörerna är det ryska gasjätten Gazprom som gått starkast i år med en uppgång på hela 82 procent.

Aktien är ofta största eller bland de största innehaven i många rysslandsfonder.

Gazprom är den största och viktigaste exportören av naturgas till Europa. Största ägare i bolaget är ryska staten med lite drygt 50 procent av aktierna.

Omsättningen i år väntas öka med 59 procent i år och med 4 procent 2022.

Vinsten per aktie väntas i år stiga med 14 gånger jämfört med förra året som var starkt påverkat av pandemin.

Aktien bevakas av elva analytiker. Nio av dessa sätter köp på aktien.

Ett annat bolag som just nu går väldigt starkt är amerikanska Cheniere Energy som äger och driver terminaler för flytande naturgas - LNG-terminaler - i USA.

I år är aktien upp 67 procent. Den genomsnittliga riktkursen för aktien ligger på 107 dollar. Idag handlas aktien till 100 dollar.

Cheniere Energy är störst på LNG-terminaler i Nordamerika.

Aktien köprekas av 20 av de 21 analytiker som följer aktien.

Andra naturgasrelaterade aktier som går starkt norska olje- och gasjätten Equinor, Royal Dutch Shell och BP som alla stigit med mellan 56 och 38 procent i år.

Det som främst driver priserna på naturgas är efterfrågan i Asien som stigit kraftigt samtidigt som gaslagren i Europa är låga efter förra årets relativt kalla vinter.

Efterfrågan på både naturgas via ledning och flytande naturgas har stigit kraftigt i Asien och Europa. I Asien handlar det om att Kina ställer om sin kraftproduktion bort från kol till det mer klimatvänliga alternativet naturgas. Samtidigt är kraftefterfrågan stor efter pandemiåterhämtningen.

I Europa handlar det om att lagren är relativt tömda efter förra årets vinter och starkare efterfrågan efter pandemin samtidigt levereras det mindre gas till Europa eftersom priserna i Asien är ännu högre.

Gaspriserna i Europa är nu sju gånger högre än normalt och nu börjar industrier runt om i Europa att tillfälligt stänga ner sina fabriker.

Först ut är de största gaskonsumenterna konstgödselproducenter. Norska Yara är Europas största konsument. De har meddelat att de drar ner produktionen med 40 procent. I förlängningen kan det öka matpriserna.

Andra stora gaskonsumenter som tyska BASF har säkrat upp sina leveranser på lång sikt med flera olika leverantörer. Främst är det mindre och medelstora bolag som kommer att ta den största smällen eftersom de ofta struntat i att säkra gastillgången i år eftersom förra året var extra tufft när pandemin härjade som värst.

Fördelen med att förbränna naturgas istället för kol är att det inte uppstår några partikelutsläpp och nästan inga svavelutsläpp. Det frigörs också mindre växthusgaser och koldioxid jämfört med andra fossila bränslen och då framför allt kol som till stor del används i Asien och Östeuropa för att producera el.

Särskilt stor är efterfrågan på flytande naturgas i Asien eftersom stora delar av den världsdelen saknar pipelines.

Följ mig på gärna Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Aktie Land % i år Inriktning
Tellurian USA 200 LNG-terminaler
Gazprom ADR Ryssland 82 Olja och gas
Cheniere Energy USA 67 LNG-anläggningar
Equinor Norge 56 Olja och gas
Royal Dutch Shell Nederländerna 38 Olja och gas
BP Storbritannien 38 Olja och gas
Golar LNG Bermuda 36 LNG-rederi
Kosmos Energy USA 31 Gasprospektering
JXTG Japan 27 Olja och gas
Sinopec Engineering Kina 21 Bygger LNG-infrastruktur
Linde Tyskland 13 LNG-anläggningar, industrigas
Woodside Petroleum Australien 9 Olja och gas
GasLog Monaco 8 LNG-rederi
Clean Energy Fuels USA 3 Gastankställen i USA
       
Källa: Bloomberg      
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -