På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Här är månadens bästa hedgefonder

Fonder September blev årets hittills tuffaste börsmånad. Globalt aktieindex tappade drygt 2 procent mätt i svenska kronor och Stockholmsbörsen backade över 6 procent. Men många hedgefond har stigit när aktiefonder gått kräftgång. Placera har listat vinnarfonderna den senaste månaden.

SIXRX (Aktier noterade på Stockholmsbörsen med återinvesterade utdelningar)

Den senaste månaden har riskaptiten på världens finansmarknader sjunkit betydligt, och flera oroshärdar ligger bakom sentimentförändringen. Med tanke på att september var en lugn period med i stort sett inga bolagsrapporter var det en ökad risk för covid-spridning, inflationsoro, centralbanker, politiker och skuldsatta kinesiska bolag som skapat oro.

Den kinesiska fastighetsutvecklaren Evergrande har helt klart dämpat investerarnas humör under månaden. Nu är bolagets aktie börsstoppad på Hongkongbörsen. Bolaget är världens högst skuldsatta fastighetsutvecklare och nu väntar marknaden på att bolaget ska lämna besked om en möjlig bolagsförsäljning som ger nytt kapital till bolaget – annars kommer nog kinesiska myndigheter kliva in på ett eller annat sätt.

Den amerikanska centralbankens avisering om att minska obligationsköpen före årsskiftet har skapat viss oro och här vill marknaden ha mer information. Den ständigt återkommande skuldtaksdebatten med oro för att den amerikanska statsapparaten ska stänga ner har åter vaknat till liv.

Även stigande amerikanska långräntor och en ökad inflationsoro har legat bakom månadens sjunkande riskaptit. Något som resulterat i klar högre volatilitet med större rörelse bland aktier och valutor.

Den förändrade marknadsmiljön, sentimentsförändringen och stigande volatiliteten har fått ett antal hedgefonder att leverera positiv avkastning under månaden.  

Hedgefondsuniverset är brett och investeringsstrategierna för hedgefonder är många, nästan lika många som antal hedgefonder. Det ser man tydligt på statistiken från Hedge Fund Research som beräknar flera globalt hedgefondsindex.

Deras största och bredaste index, HFRX Global Hedge Fund Index som innehåller alla strategier, backade 0,4 procent i september, mätt i amerikanska dollar. Index har stigit med 3,6 procent sedan årsskiftet.

Det finns strategier inom lång/kort aktieförvaltning och marknadsneutrala strategier som landar på plusavkastning i september.

Samtidigt har hedgefonder inom kvantitativ kapitalförvaltning som exempelvis så kallade CTA:s, backat över 1,2 procent. Det är fonder som arbetar med hjälp av egenutvecklade datamodeller, där datorn systematiskt sköter placeringarna.

De använder kvantitativa och matematiska modeller i förvaltningen för att analysera och hitta trender och investeringsmönster på de olika tillgångsmarknaderna aktier, räntor, valutor och råvaror. En fond kan ha upp till 40 olika modeller och handla på upp till 150 olika marknadsplatser.

Nordic Hedge Index beräknar ett antal nordiska hedgefondsindex, och det breda NHX Composite index har backat 1,1 procent när två tredjedelar av fonduniverset rapporterat in sina septembersiffror.

Bäst avkastning i september har NHX Fund of Funds indexet, som är marginellt på minus för månaden då 75 procent av fonderna rapporterat in månadssiffror.

Placera har tittat i Avanzas fondutbud av hedgefonder för att se på avkastningen den senaste månaden. Vinnarlistan innehåller flera olika investeringsstrategier och risknivåer.

Fond 1 mån 
Elementa 3,6%
Amundi Fds Volatil Wld A USD 3,6%
European SICAV Alliance Galaxy E SEK 3,5%
Atlant Protect A 2,1%
DNB Fund TMT L/S Equities retail A SEK 1,7%
Atlant Edge 1,6%
Catella Hedgefond A 1,5%
Gladiator 1,5%
Atlant Opportunity 0,9%
Brummer Multi-Strategy 2xL SEK 0,8%
Alcur 0,8%
Atlant Multi-Strategy 0,6%
Brummer Multi-Strategy 0,5%
SEB Asset Selection C SEK - Lux 0,2%
Atlant Stability 0,1%
Källa: Avanza & Morningstar 300921  

 

Bäst avkastning har Elementa på 3,6 procent. Fonden är analysdriven och letar efter bolag med bra affärsmodeller, uthålliga konkurrensfördelar som genererar kassaflöde och tillväxt. Förvaltarna Marcus Wahlberg och Eric Andersson tänker långsiktigt även när det gäller fondens blankningar och letar efter bolag med svaga positioner på marknader som är ogynsamma.

Årets avkastning för fonden är fortfarande på minus, men de två senaste månaderna har fonden gått starkt.

Enligt förvaltarna har de haft en stark avkastning på flera av sina långsiktiga blankningar. De har en väldiversifierad portfölj av bolag de kortar. Aktier i förlustbolag samt aktier i bolag som har tillfälliga vinstnivåer över det normala mönstret enligt förvaltarna har gett bra avkastning i år på kortsidan.

En fond som Placera tidigare skrivit om är Amundi Fds Volatil Wld A USD C, som tenderar att stiga i värde när börserna går ner. Det har den även gjort i september och hamnar tvåa på listan.

Fonden investerar i olika typer av derivatinstrument för att få en exponering mot den implicita volatiliteten på aktiemarknaden. Fondbolaget Amundi har lång erfarenhet av att handla volatilitetsstrategier, det har man gjort sedan år 2000.

Det är en hedgefond som fungerar som bästa när det är oroligt och volatiliteten ökar på finansmarknaden. En strategi som har fungerat väl det senaste kvartalet vilket gör att årets avkastning landar på plus.

Vi hittar även en CTA-vinnare bland den senaste månadens vinnarfonder, European SICAV Alliance Galaxy E SEK steg 3,5 procent i september.

European SICAV Alliance Galaxy E SEK är en fond med hög korrelation till branschindex och med mycket god "Crisis Alpha" – det vill säga förmåga att leverera hög avkastning i tider av utdragna börsfall och oro på de finansiella marknaderna.

Fonden investerar i ett antal välkända CTA-förvaltare. Alla ­förvaltare är systematiska och modelldrivna. Fonden gör val av fonder och fördelning mellan förvaltare och fonden.

De fonder man valt ut investerar i sin tur på de fyra stora finansmarknaderna: aktier, räntor, valutor och råvaror. Investeringarna sker i terminskontrakt vilket möjliggör att vinster kan tjänas i såväl stigande som fallande marknader.

Enligt Mikael Stenbom på RPM Investments som sköter fonden har den tjänat stora pengar den senaste tiden inom energisektorn som är glödhet. Samtidigt begränsade fonden förlusterna på räntesidan där man hade så kallade relative value positioner. En liten aktieexponering för fonden skapade också små förluster på aktiesidan.

CTA-hedgefonden European Alliance RPM Galaxy CTA har en avkastning på 21 procent hittills i år. Årets avkastning förklaras av att flera trender har återvänt till finansmarknaderna nu när oron för inflation har ökat vilket lett till ökad volatilitet.

Vi hittar Atlant Protect på listans fjärdeplats med en månadsavkastning på drygt 2 procent.

Det är en aktivt förvaltad hedgefond som fokuserar på derivatstrategier baserade på Stockholmsbörsens OMXS30-index. Fonden eftersträvar att leverera en god absolutavkastning med en låg korrelation med den svenska aktiemarknaden.

Fonden är fokuserad på att identifiera och agera på situationer då risken för börsnedgång bedöms vara högre än normalt och därmed i första hand skapa hög avkastning de perioder då den svenska börsen faller kraftigt. Precis det den lyckats med i september.

Totalt letar sig fyra Atlantfonder in på månadens hedgefondsvinnarlista, vilket är en bra prestation.

Hedgefonden Gladiator som förvaltas av Max Mitteregger har bitvis varit utskälld under året efter svag avkastning. Men under de två senaste månaderna har fonden fått lite revansch och inte minst har förvaltarens korta position i EQT som tidigare kostat pengar, i september gett ett bra bidrag till fondens avkastning. Trots en nedgång på närmare 17 procent i september är EQT-aktien fortfarande upp med över 70 procent sedan årsskiftet.

Enligt Max Mitteregger har även blankningen i Balder gett ett bra bidrag. Balder-aktien nådde 650 kronor i mitten på augusti och handlas nu på 536 kronor. Astra Zencea hör till fondens långsiktiga innehav och steg under månaden och hör till de bästa bidragsgivarna av de långa investeringarna.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -