På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Så hittar Jojje guldkornen till portföljen

Fond Placera har intervjuat den erfarne fondförvaltaren Georg “Jojje” Norberg på Quesada. Norberg berättar bland annat om sin investeringsprocess och vilka bolag som han har i portföljen.

Vad har fonden Quesada Visions inriktning? 

“Fonden är exponerad mot små och medelstora bolag, huvudsakligen på den stora listan men även First North kan förekomma. Fonden har en bestämmelse som innebär att minst 30 procent skall vara investerat utanför Sverige. Jag har valt att endast exponera mig mot Norden, de är det som är utlandsexponeringen i fonden. Jag avstår från att investera i gamblingbolag och nischbanker som Collector, detta på grund av hållbarhetsskäl. Olja och gas är också två delar som inte passar in i portföljen.” 

Hur går din investeringsprocess till? 

“Jag följer ofta informationsflödet på börsen och på det sättet får jag upp ögonen för nya bolag. När jag väl har fått nys om ett bolag så kollar jag på börsvärdet, vad är värderingen? Marknaden har hela tiden förfinats och man vill kolla längre och längre upp i resultaträkningen. Jag brukar skoja lite och säga att man ibland tar vinst före kostnader. Tillexempel Ebitda, jag anser att man missar mycket kostnader som ett företag ska ha såsom avskrivningar och räntor. P/e-talet är ett bra nyckeltal, då får du en multipel på resultatet efter alla kostnader. Jag vill även försöka bilda mig en uppfattning om hur bra försäljningen och vinstmarginalerna kommer vara i framtiden.”

“Det brukar finnas informationsträffar, mestadels i form av luncher. På dessa träffar presenterar företagsledaren sitt företag. Genom dessa möten får jag en förståelse för bolagets affärsmodellen, dessutom bildar jag mig en uppfattning om hur bra företagsledaren faktiskt är. Jag kommer då fram till om detta är en person jag litar på eller om personen försöker skönmåla företaget. Det sitter även en del andra kunniga personer på dessa träffar och frågar företagsledaren om företaget. Frågorna är oftast väldigt bra och då kan man analysera hur VD:en svarar. Detta är en väldigt viktig del i min investeringsprocess. Jag anser att det är väldigt svårt att bedöma hur bra en företagsledare är baserat på att endast läsa en årsredovisning.” 

Berätta lite om bolagen i portföljen. 

"Veoneer är det största innehavet i fonden, detta egentligen på grund av en anledning, Jan Carlson. Jag lärde känna Jan som person och insåg vilken fantastisk företagsledare han är. Carlson köpte mycket aktier efter avknoppningen från Autoliv. Anledningen var att han trodde att det skulle finnas bra tillväxt i Veeoners segment. Värderingen blev alldeles för hög i början av avknoppningen men när aktien var på låga nivåer gick jag all in. Nyligen blev bolaget uppköpt vilket var bra på kort sikt, jag skulle dock vilja ha kvar det som ett långsiktigt innehav i fonden då potentialen är stor.”

"Det näst största bolaget i fonden är chipbolaget Nordic Semiconductor. Det har varit en enorm tillväxt i bolaget och aktien har gått bra. En annan aktie i fonden är Intervacc som är verksamma inom utveckling inom djurvaccin. Bolaget tar fram vaccin mot kvarka som är en vanlig hästsjukdom. Alla hästar är på något sätt kommersiella, man tävlar exempelvis med dem. Ett annat bolag som jag verkligen gillar är alzheimersbolaget Bioarctic. När jag satt och lyssnade på professor Lannfelt insåg jag att Bioarctic hade något stort på gång. Bolaget fick ett bra resultat från sin fas 2b-studie. Nu är bolaget inne i en fas 3-studie och läkemedlet ser väldigt lovande ut.” 

Största innehav  Andel,%
Veoneer Inc  9,43
Nordic Semiconductor 5,72
Millicom 4,43
Balco Group  3,6
Bioarctic  3,08
Borregaard 3,07
VNV Global 2,77
Rizzo Group 2,74
Bure Equity 2,73
Mycronic 2,72

 

Är det något nytt bolag på börsen som intresserar dig?

“Ett bolag som noterades nyligen är det svenska företaget CTEK. De har historiskt varit verksamma inom batteriladdare och nu har de ett nytt affärsområde, vilket är elbilsladdare. Bolaget har en lång erfarenhet inom laddning och nu när samhället står inför en elektrifieringsvåg, kan bolaget skörda frukt. Dessutom äger investmentbolaget Latour 30 procent av aktierna vilket är en kvalitetsstämpel. Aktien dubblades på IPO-dagen, jag tycker bolaget är lite för dyrt just nu men jag har koll på den inför framtiden.” 

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -