På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Köpvärda fonder i april - så gick det

Utvärdering Det senaste halvåret har bjudit på en lite lugnare börsresa. De globala börserna har stigit men det har varit mer sidledes rörelser än tidigare. Nu utvärderas Placeras fondval i april.

Varje månad presenterar Placera en lista på utvalda fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av liknande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför april 2021. 

Globalt aktieindex har avkastat knappt 9 procent mätt i svenska kronor. Stockholmsbörsen som tidigare hörde till årets vinnare har haft det tuffare. De senaste månaderna och inte minst september har bjudit på en klar minusbörs som fått avkastningen det senaste halvåret att inte hänga med de globala börserna.

En indexfond som följer de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen har bara stigit 3,4 procent. En fond som följer ett bredare Sverigeindex har lyckat bättre med en avkastning på drygt 10 procent.  En bred europeisk indexfond har en avkastning på 9 procent.

Tillväxtmarknaderna har haft det fortsatt klart tuffast och det är som tidigare Kinabörserna som sänker en bred tillväxtmarknadsfond, då den kinesiska vikten är runt 40 procent. Men det finns andra delar på tillväxtmarknaderna som gått stark. Moskvabörsen hör till halvårets vinnare med en uppgång på närmare 25 procent.

En bred indexnära fond på tillväxtmarknaderna har backat runt 4 procent under halvåret.

USA-indexfonder har haft några starka månader fram till slutet på augusti och har avkastat 10 procent, vilket gjort att de klivit förbi både Europa och Globala indexfonder.

Kronan är en faktor att ta hänsyn till vid utländska fondval. Den amerikanska dollar har i det närmast haft en oförändrad utveckling mot kronan. Samtidigt har Euron tappat en halv procent mot kronan.

Värdepapper 6 mån Kategorisnitt
Nordea 1 - Emerging Stars Equities BP SEK 0,4% -0,5%
AMF Aktiefond Europa 7,2% 7,1%
MS INVF Asia Opportunities -16,6% -4,7%
DNB Teknologi 5,1% 9,4%
Didner & Gerge Small and Microcap 7,1% 13,9%
Storebrand Global Multifactor 6,9% 8,7%
Sensor Sverige Select 3,0% 7,5%
PriorNilsson Realinvest A 11,9% 11,5%
Carnegie Strategifond A 5,5% 4,7%
Nordic Cross Total Return R Fund 2,2% 2,5%
IKC Avkastningsfond 3,1% 2,5%
Källa: Morningstar den 28 sept 2021    

 

Placeras köpvärda fondval inför april ska nu analyseras. Tyvärr var det en tuff period och hela fem av fondvalen har inte nått upp till sitt kategorisnitt av liknande fonder.

AMF Aktiefond Europa var nytt innehav i april. Fonden har fokus på stabila bolag med bra intjäning och förvaltas av Anders Fagerlund sedan 2008. Fonden har stigit drygt 7 procent och har precis lyckats klå sitt jämförelseindex.

Den modellbaserade globalfonden Storebrand Global Multifactor har tidigare levererat bra månadssiffror men den senaste mätperioden har den tappat mot kategorisnittet.

Den defensiva fonden PriorNilsson Realinvest är halvårets bästa fond. Den har stigit knappt 12 procent. DNB Teknologi har tidigare i år hört till toppfonderna men den senaste mätperioden har den inte lyckats klå kategorisnittet.

Placeras tillväxtmarknadsfondsval Nordea 1 - Emerging Stars Equities BP SEK har haft mycket motvind de senaste månaderna i spåren på kinesiska myndigheters ökade regleringar. Trots det lyckades man få en plusavkastning under halvåret och klå kategorisnittet av liknande fonder.

Det har varit klart tuffare för MS INVF Asia Opportunities som lyckats ha de stora kinesiska teknikjättarna bland fondens största innehav. Det har gjort att fonden backat närmare 17 procent under halvåret och är klart sämst.

Placeras två blandfondsval har haft olika utfall. Carnegie Strategifond som har ett tydligt kvalitets- och värdebolagsfokus, har fortsatt att leverera en betydligt högre avkastning än sitt kategorisnitt.

Placeras andra blandfondsval den lite mer riskfyllda blandfonden Sensor Sverige Select har nu för första gången på länge inte lyckats slå sitt kategorisnitt.

Placeras två räntefondsval gick skilda vägar under halvåret. IKC Avkastningsfond klådde kategorisnittet med en avkastning på 3,1 procent. Nordic Cross Total Return R Fund nådde inte riktigt upp till kategorisnittet, men fonden har en låg riskprofil och högre kreditsäkerhet i fondens innehav än snitt fonden i kategorin.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -