Teknisk analys styr nya fonden

Fonder Norska analysfirman Investtech är sannolikt mest känd i Sverige sin tekniska analys av nordiska aktier. Sedan i slutet på januari i år har analysfirman även en nordisk aktiefond som investerar efter en egenutvecklad kvantitativ- och matematisk investeringsmodell.

Analysfirman Investtech grundades 1997 med fokus på teknisk aktieanalys. Investtech erbjuder analyserna som ger objektivt och transparent beslutsstöd. För bolagets analyser används kvantitativa matematiska- och statiska modeller samt behavioural finance som omfattar psykologiska faktorer som påverkar finansmarknaderna.

I början av året lanserade analysfirman sin första Ucits-fond Investtech Invest D. En fond som investerar efter de bästa aktierna i bolagets egenutvecklade kvantitativa analysmodeller.

Mads Grønstad och Fredrik Tyvand

Fonden förvaltas av Mads Grønstad och Fredrik Tyvand. För drygt tio år sedan startades ett stängt investeringsbolag, bland för förvaltning av Investtechs tillgångar, och det har nu blivit en fond öppen för allmänheten.

Varför startar ni en aktiefond?

”Vi har genom åren fått flera förfrågningar från kunder av vårt nyhetsbrev för teknisk analys om de har möjlighet att investera i Investtechs bästa ideér, samtidigt som många av våra kunder inte har tid att investera själva. Genom att ta steget från en stängd fond till en Ucits-fond, fick vi möjlighet att erbjuda förvaltning efter Investtechs idéer genom vår fond som vi startade i början på året,” säger Mads Grønstad, en av fondens två förvaltare.

Vad är det för typ av fond ni har?

”Det är en nordisk aktiefond med tyngdpunkt på Norge och Sverige. Idag består fonden till hälften av aktier i Sverige respektive Norge och fonden får max investera 60 procent i respektive land. Vi har även möjlighet att investera 10 procent i övriga Norden. Normalt har vi runt 40 bolag i fonden och hälften i varje. Bakgrunden till ländervalet av Sverige och Norge har att göra med vår historik. Vi har mest historik, data och modeller för de två länderna."

Mads Grønstad

Hur ser investeringsprocessen ut?

”Investeringsprocessen bygger på vår egenutvecklade kvantitativa investeringsmodell som bygger på historisk kursinformation. Modellen ser på ett antal köp- och säljsignaler som bygger på statistiska- och matematiska modeller. Den omfattar trendanalys som identifierar en akties trend om den är i stigande eller fallande momentum. Till det ser vi på stöd och motstånd för varje aktie samt vissa mönster som säsongsvariationer och kursformationer. Modellen analyserar och omfattar även volym i aktien och insideraffärer. Summan av positiva och negativa signaler ger en EER-score, expected excess return eller förväntade meravkastningen, per aktie”, säger Fredrik Tyvand.

Fredrik Tyvand

”Vi får på daglig basis en lista på alla bolagen i vårt investeringsbara univers och över fondens innehav med den aktuella EER. Vi har investeringsmöte varje måndag då vi går igenom modellens lista för att se på förändringar och fattar köp- och säljbeslut. Vi ser om det finns aktier som har högre EER värde och är bättre än de vi har i fonden. Vi kan givetvis genomföra förändringar på dagligbasis om det kommer starka signaler från modellen men det handlar mer om mindre justeringar som vi då gör. Vi har en subjektiv värdering är kring sektorvikterna i fonden så det inte blir för mycket aktier i en enskild sektor", säger han.

Hur stor är det investeringsbara universet av aktier med tanke på er dagliga omsättningsbegränsning?

”I dagsläget är det 585 aktier som klarar av det dagliga omsättningskravet på minst 2 miljoner kronor. Det är 785 bolag som inte når upp till omsättningskravet”, säger Mads Grønstad.

Hur är omsättningshastigenheten i fonden?

”Vi har räknat ut att omsättningshastigheten är relativt hög i fonden. Portföljen omsätts ungefär 5 gånger per år. Och vi har en aktie mellan två och tre månader i portföljen. Den höga omsättningshastigheten krävs för att vi ska följa modellens signaler”, säger Mads Grønstad.

Hur tänker ni kring viktfördelningen av fondens innehav?

”Övergripande har vi ju Ucits-reglerna som ger vissa maxbegränsningsregler. En viktigt variabel för hur mycket vi köper i en aktie är likviditeten i aktien. Vi ser på median likviditeten i aktien och köper inte in mer än en dagsomsättning i en aktie till fonden. Det gör vi för att vi vill snabbt kunna sälja aktien om vi får en sådan signal. På så vis köper vi normalt inte in aktier till fonden som har för låg likviditet och gränsen för en dagsomsättning ligger på minst 2 miljoner kronor dagligen. Vi köper inte heller in mer än 5 procent i en aktie, men vi kan göra undantag om det är ett riktigt stort bolag”, säger Fredrik Tyvand.

”Vi har ett sekundärt kriterium som gäller sektorer. Fonden får inte har för hög koncentration till några få sektorer utan fördelningen ska var relativt jämnt fördelad, vilket ger en bättre riskfördelning. Fonden investerar mest i de bolag som får högsta utfall av investeringsprocessens signaler”, säger Fredrik Tyvand.

Hur resonerar ni kring fondens kassa?

”Fonden är i princip fullinvesterad och kassan är normalt runt en procent för att matcha in och uttag. Vi försöker inte tajma marknaden genom att öka eller minska aktievikten och kassan. Vi tror att fondandelsägarna köper fonden för att vi ska investera fonden efter vår investeringsmodell och inte ha en stor kassa från tid till annan”, säger Fredrik Tyvand.

Är det några sektorer som ni inte investerar i?

”Fonden är investerad i alla sektorer och vi använder Norges Banks riktlinjer för investeringar som även den norska oljefonden använder. Men vi kan exempelvis inte investera i tobaksbolaget Swedish Match”, säger Mads Grønstad.

Varför ska man som fondinvesterare investera i fonden Investtech Invest D?

”Vi tycker att fonden erbjuder en intressant exponering mot aktier med en investeringsprocess som styrs av trendanalys. Fonden innehåller flera små- och medelstora bolag som inte täcks av så många analytiker. Och vi vill köpa aktier som andra förvaltare vill köpa på sikt”, säger Fredrik Tyvand.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -