På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Därför ska du köpa nukleinsyreaktien

Aktieanalys Maravai är ett investmentbolag inom biotech. Portföljbolagen tillhandahåller produkter för att möjliggöra utveckling av läkemedelsbehandlingar, diagnostik, nya vacciner och stödja forskning om sjukdomar.

Genom sina portföljbolag tillhandahåller Maravai produkter och tjänster inom syntetisk nukleinsyra, upptäckt och analys av bioprocessföroreningar och märkning och upptäckt av proteiner.

Maravai är baserat i San Diego. Bolaget har tre portföljbolag: Trilink Biotechnologies, Glen Research och Cygnus Technologies.

Glen Research sysslar med reagenser för DNA- och RNA -oligonukleotidsynteser och Cygnus Technologies håller på med proteindetektering.

Störst och mest kända av dessa bolag är nukleinsyrabolaget Trilink. Trilink är världsledande på produktion av syntetisk nukleinsyra.

Kunderna till Trilink är främst biotechbolag som behöver modifierade nukleinsyror för att ta fram nya vacciner och nya behandlingar.

Trilink äger också patent som gör det enklare att ställa in mRNA jämfört med andra metoder.

Trilink grundades 1996 av Rick Hogrefe och Terry Beck. De är båda pionjärer inom syntetisk nukleinsyra.

MRNA-tekniken har varit på gång länge och tanken är att man ska kunna individanpassa främst cancerbehandlingar.

För den breda allmänheten blev tekniken främst känd när det visat sig att både Moderna och tyska Biontech på mycket kort tid lyckats ta fram mycket träffsäkra vacciner mot covid-19.

Framöver väntas en rad nya behandlingar och mediciner tillverkas med mRNA. Till exempel spådde Biontechs vd och grundade Ughur Sahin nyligen att en tredjedel av alla nya läkemedel 2035 kommer att baseras på mRNA.

Biontech själva har gått vidare och arbetar nu på vaccin mot malaria och hiv. Kliniska tester börjar under 2022 på malariavaccinet.

Maravais kunder består av biotechbolag av vilka många uppvisar hög tillväxt.

Hela marknaden för nukleinsyra beräknas vara värd mellan 7–10 miljarder dollar, marknaden för biologiska säkerhetstester är värd 3–4 miljarder dollar och marknaden för detektering av protein är värd mellan 2 och 2,5 miljarder dollar.

Trenden inom biopharmasektorn är att bolagen lägger ut allt mer klinisk forskning och tillverkning på externa parter. Den här trenden kommer sannolikt att fortsätta stärkas.

Företag som Maravai med sin breda portfölj gynnas av den här trenden.

Maravai kan hjälpa kunder inom varje utvecklingscykel oavsett om det rör sig om utveckling av mRNA -vacciner, cell- och genterapier och biologiska läkemedel.

Det finns idag över 400 cell- och genterapier som håller på att utvecklas. Försäljningen inom det här segmentet väntas växa tio gånger fram till 2024. Det talar för en stabil tillväxt för Maravais produktion av nukleinsyra.

Maravai bevakas av nio analytiker. Samtliga sätter köp på aktien. Den genomsnittliga riktkursen är 59,4 dollar. Det indikerar en uppsida på 23 procent från nuvarande nivå. Den högsta riktkursen är 68 dollar och den lägsta är 55 dollar.

Maravaiaktien noterades på börsen i november förra året. Priset sattes då till 27 dollar per aktie. Nyligen valde några av de största aktieägarna i bolaget att sälja 20 miljoner aktier till kursen 50 dollar. Det i sin tur har pressat aktiekursen.

Chicagobaserade riskkapitalbolaget GTCR är fortfarande största ägare och vi kan nog räkna med att de kommer att fortsätta sälja aktier framöver, vilket från tid till annan kommer att pressa kursen.

Trots den senaste tidens nedgång är aktien upp 75 procent i år. Marknadsvärdet uppgår till 6,4 miljarder dollar.

Maravai har mycket stark tillväxt och mycket höga marginaler i kombination med en attraktiv värdering.

Bolaget har en rörelsemarginal på 65 procent. Omsättningen i år ökade med 260 procent. Framöver vänta inte alls en lika aggressiv omsättningsökning.

År 2020 2021 2022 2023
Omsättning MUSD 284 765 798 753
Rörelsemarginal, % 50,4 65,2 59,2 52,3
VPA/ USD 0,35 1,05 1,28 1,09
Källa: Marketscreener        
         


Maravai är knappast en aktie för den konservative investeraren. Men för den som tror att mRNA-tekniken fortsatt kommer att vara intressant också inom andra områden än för vacciner borde bolaget vara högintressant.

Skulle det till exempel visa sig att mRNA-tekniken kan användas med framgång för att behandla folksjukdomen cancer och andra breda folksjukdomar bör aktien fortsatt ha en mycket bra resa framför sig.

Följ mig på gärna Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Maravai LifeSciences Holdings Inc Köp 49,08 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -