Spännande tider väntar Irisity

Börs Det Göteborgsbaserade säkerhetsbolaget Irisity har haft en fantastiskt resa på börsen och aktien är upp ungefär 80 procent i år. Frågan är om bolaget kan fortsätta bjuda aktieägarna på bra avkastning?

Säkerhetsindustrin har tidigare varit personalintensiv och rörelsemarginalerna har legat på runt låga 5 procent. Under historiens gång har det varit allt ifrån patrullerande väktare till krångliga sensorer som användts i industrin. Nu står branschen inför en ny era.   

En av de nischer som växer snabbast inom säkerhetsbranschen är videoövervakning. Branschbedömare prognostiserar att denna nisch kommer ha en genomsnittlig årlig tillväxttakt på runt 10 procent de kommande åren, detta är främst drivet av implementering av AI i dagens övervakningskameror. Idag finns det ungefär 500 miljoner IP kameror (övervakningskameror) globalt exkluderat Kina. AI penetrationen i kameror är låg och väntas växa kraftigt de kommande åren. Irisity är en av spelarna som effektiviserar videoövervakningsnischen. 

Mjukvaruföretaget Irisity gick tidigare under namnet Mindmancer och grundades av två studenter från Chalmers Tekniska Högskola. Det First North listade bolaget har idag ett börsvärde på ungefär två miljarder kronor. 

Bolaget är verksamt inom utveckling av algoritmer till IP-kameror. De algoritmer som Irisity utvecklar har möjligheten att larma automatiskt vid intrång på ett skyddsobjekt. Genom att använda självlärande algoritmer (AI) kan Irisitys algoritmer identifiera mänskligt beteende på långa avstånd under alla möjliga typer av ljusförhållanden. Enligt bolaget själva kan antalet falsklarm reduceras med hela 99,9 procent vid användning av Irisitys mjukvara. 

Genom att implementera Irisitys mjukvarualgoritm kan säkerhetsbolagen spara både tid och resurser. Företagets mjukvara möjliggör kostnadsbesparingar på runt 50 procent för de kunder som använder deras produkt. 

Bolaget har olika spetsalgoritmer som är anpassade för olika typer av situationer. Exempel på områden där Irisity erbjuder spetsalgoritmer är tunnelbansindustrin, äldreomsorg och skolbevakning. Dessutom har Irisitys mjukvara möjlighet att ha anonymisering i realtid. Det tar ofta flera månader för att få tillstånd om att få sätta upp kameror på offentliga platser men med hjälp av Irisitys anonymiseringsteknik kan denna process effektiviseras. 

Irisity använder sig av en Saas-intäktsmodell där bolaget licensierar ut sin mjukvara mot en månadsavgift. Bolaget får en månadsintäkt per kamera (med Irisitys mjukvara i). Denna månadsintäkt väntas ligga på 15 dollar per kamera i genomsnitt. Bruttomarginalerna väntas vid full utrullning ligga på 90 procent per kamera uppger Irisity. 

För ungefär en månad sedan förvärvade Irisity konkurrenten Agent Vi som har kommit något längre i kommersialiseringsfasen. Agent Vi omsatte ifjol 6,1 miljoner dollar och redovisade en vinst på 0,3 miljoner dollar. Förvärvet väntas skapa synergieffekter inom bland annat produktutveckling, marknadsföring och försäljning. Dessutom har Agent Vi avtal med säkerhetsjättar som Securitas. Uppköpet av bolaget väntas bidra med intäkter som överstiger 12 miljoner dollar under de kommande tolv månaderna. Irisity förväntar sig därmed att bolaget når positivt kassaflöde för helåret 2021. 

En aspekt som är synnerligen intressant är att Irisitys mjukvara kan implementeras i både befintliga och nya kameror. Detta betyder att Irisity är hårdvaruoberoende. Man skulle kunna argumentera för att detta är en av Irisity konkurrensfördelar. Den största konkurrensfördelen skulle anses kunna vara den datamängd Irisity erhåller. Ju fler kameror Irisity har exponering mot desto mer data får de. Mer data ger förutsättningar för att göra Irisitys algoritmer bättre och på så sätt mer konkurrenskraftiga.  

Irisity  2021e 2022e 2023e
EV/S 12 3,8 1,7
P/E * 21 8
Ebit marg -1,76 30 40


Analytiker anser
att kommersialiseringsrisken minskar med anledning av förvärvet Agent Vi. Denna risk finns självklart fortfarande kvar i bolaget. Irisity har avtal med några av världens största kameratillverkare samt säkerhetsbolag och bolaget står inför en stor global expansion. 

Bolaget har högt ställda förväntningar på sig och det gäller att man nu under 2021/2022 verkligen kommer igång med utrullningen. Bolagets affärsmodell är väldigt skalbar och vi kan förvänta oss marginalexpansion när Irisity väl har skalat upp ordentligt. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -