På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Fondspararna försiktigare i september

Fonder Hösten kryper allt närmare och i samband med det har även temperaturen på börsen svalnat. September ser ut att bli årets första negativa börsmånad, vilket gjort fondspararna lite mer försiktiga.

”Sverigefonder fortsätter dock utgöra den starkast lysande stjärnan på fondhimlen och attraherar var tredje fondkrona under månaden”, säger Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Avanzas sparare gör 123 200 fondaffärer per dag i september. Det är 82 procent fler än samma månad i fjol, visar statistik från 980 300 fondsparare hos Avanza. Bland Avanzas fondsparare har närmare 7 av 10 idag en Sverigefond i portföljen.

Avanza Sverige, som lanserades i september och som är ett bredare alternativ till Avanza Zero, var den enskilt mest köpta fonden under månaden. Det hjälpte till att ånyo ge Sverigefonder förstaplatsen som den mest köpta fondkategorin för sjunde månaden i rad, följt av globalfonder och företagsobligationsfonder.

”Börsen brukar sägas vara en vintersport, men dessförinnan har vi en höst att ta oss igenom. Den brukar vara lite mer turbulent och efter ett år utan en enda negativ börsmånad är det rimligt att fondspararna blir lite mer försiktiga”, säger Nicklas Andersson.

Nicklas Andersson

Företagsobligationsfonder som letar sig upp på topplistan indikerar att fondspararna, efter en stark period, nu drar ned lite grann på risken.

Småbolagsfonder lockar i större utsträckning än tidigare under året. Förutom Avanza Sverige är det Spiltan Småbolagsfond och AMF Aktiefond Småbolag som attraherar fondspararna i störst utsträckning.

”Flertalet av årets bästa Sverigefonder tillhör småbolagssegmentet och det faktum att fondspararna nu favoriserar kategorin är klokt ur ett diversifieringsperspektiv. Många Sverigefonder ger en stor exponering mot börsens tungviktare, men småbolagen som har goda förutsättningar att växa snabbare över tid lockar idag 4 av 10 fondsparare”, säger Nicklas Andersson.

Intresset för Sverigefonder följs av globalfonder och företagsobligationsfonder.

”Sverige är en liten, öppen och exportberoende nation som utgör omkring en procent av världsindex. Det innebär att en stor del av värdeskapandet sker utanför Sveriges gränser och där ger en globalfond en god exponering. Att Företagsobligationsfonder letar sig in på en tredjeplats tolkar jag som att fondspararna söker en trygg hamn i samband med vinsthemtagningar efter en stark period”, säger Nicklas Andersson.

Investmentbolagsfonder är månadens mest sålda fonder. Spiltan Aktiefond Investmentbolag är den mest ägda fonden på Avanzas plattform med närmare 600 000 fondsparare. Investmentbolagen har länge utgjort småspararfavoriter på börsen. Att det nu är den mest sålda fondkategorin är inte överraskande, enligt Nicklas Andersson.

”Efter en tuffare period, där det mediala strålkastarljuset lyst på investmentbolagens premievärderingar, är det många fondsparare som nu tagit hem lite vinst.”

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -