Dags för Securitas att växla upp

Aktieanalys Bevakningsjätten Securitas är på väg ur pandemin i en bra marginaltrend och med ökade möjligheter att växla upp sin digitala omställning. Men ska aktien lyfta måste bolaget stå emot ett stigande lönetryck.

Intresset för Securitas på börsen är inte vad det en gång var. Bortsett från det coronautlösta fallet och den följande återhämtningen under 2020 så har aktien rört sig sidledes i nästan fem år. Handeln i aktien har tunnats ut relativt andra hetare aktier och vid halvårsskiftet ledde det till att bolaget fick se sin plats i OMXS30 lämnas över till Sinch.

Den underliggande efterfrågan är det dock inget större fel på. Vi lever i en osäker värld där det inte finns många tecken på att behovet av bevaknings- och säkerhetstjänster ska minska. Ändå är det svårt att bli riktigt upphetsad över Securitas kurspotential.

Dels därför att bolaget redan är så stort på de marknader de fokuserar på att någon explosiv tillväxt inte är att vänta. Det är för övrigt inte heller så önskvärt om det skulle ske med hjälp av att prisa sig in på nya marknader i en bransch där låga inträdesbarriärer och låg lönsamhet går hand i hand.

Dels därför att det inte blivit så mycket av den attraktiva marginalresa som bolaget länge har pratat om. Genom mer specialiserad bevakning samt tekniska och digitala lösningar har strategin varit att successivt öka andelen kontrakt som, beroende på teknikhöjd, kan ge 6-10 procents rörelsemarginal. I praktiken har koncernens marginal de flesta åren pendlat kring 5 procent, och den beigea marginalutvecklingen har gått hand i hand med aktiekursen.

En lång och osäker väntan på att marginallyftet ska börja driva vinsttillväxten fick oss att ge ett neutralt råd när vi senast analyserade aktien i början av året. Ett par kvartal senare kan konstateras att aktien har stigit marginellt, medan bolaget två gånger på raken har slagit analytikernas marginalprognoser.

I rapporten för andra kvartalet handlade det om en justerad marginal på 5,6 procent, mot väntade 4,9 procent, där Nordamerika noterade nytt marginalrekord på styvt 7 procent. Det är en återhämtning i affärsvolymerna när samhällena öppnat upp, bättre mix, effekter av kostnadsbesparingar och en återgång till normala nivåer av avsättningar för potentiella kundförluster som har bäddat för den överraskande goda lönsamhetsökningen.

Vad som däremot inte har drivit på marginalerna är en högre andel säkerhetslösningar och elektronisk säkerhet. Det sedan många år uttalade målet att öka denna andel har gått i stå under pandemin och andelen, som nu uppgår till 22 procent av försäljningen, är densamma som för helåret 2020.

I rättvisans namn har det varit exceptionella förutsättningar de senaste 18 månaderna där kundbesök och riskutvärderingar på plats har varit svåra att göra. Möjligheten att steppa upp försäljningsarbetet bör bli betydligt bättre framöver.

Ett förvärvssteg i den digitala riktningen togs också i somras med köpet av tyska Protection One. Bolaget är enligt Securitas ledare inom specialiserade fjärrövervakningstjänster och elektronisk säkerhet på den tyska marknaden och har en årsomsättning på 337 miljoner kronor, nästan uteslutande bestående av återkommande intäkter. Ett bra exempel på affärer som Securitas gärna får göra fler av för att accelerera sin digitala omställning och förbättra intäktsmixen.

Frågan är samtidigt om en bättre mix räcker för att ta det efterlängtade marginalklivet uppåt redan nästa år, eller om det mest blir en kompensation för den löneinflation som riskerar att sätta press på lönsamheten framöver. Securitas för med sina 355 000 medarbetare och en ambition att tillhöra kvalitetssegmentet en ständig kamp mellan löneökningar och prishöjningar mot kund. Bolaget har blivit bättre på att hantera lönesvängningarna och hittills har prishöjningar kunnat kompensera, löd budskapet i samband med senaste rapporten men löneutvecklingen förblir ändå ett av de mer påtagliga hoten inför 2022.

Att döma av analytikernas syn på saken så kommer marginalen att återgå till ett normalläge runt 5 procent i år och sedan stiger den men inte särskilt mycket kommande år. Givet arbetet med att förbättra mixen i kontraktsportföljen och de pågående sparprogrammen som spänner över alla affärssegmenten ter det sig ganska försiktigt och präglat av den tröga historiken.

  2020A 2021E 2022E 2023E
Omsättning, Mkr 107954 107582 112969 117251
Rörelsemarginal % 4,5 5,0 5,2 5,2
Vinst/aktie, sek 6,6 7,2 8,7 10,3
Utdelning/aktie, sek 4,0 4,8 5,3 5,5
Källa: Factset        

 

Med ett p/e-tal på 17 i år och 14 nästa år är Securitas varken billigt eller dyrt i våra ögon. Detsamma kan sägas om utdelningen som motsvarar 3,4 procents direktavkastning. Inte alls dåligt i rådande ränteläge, men heller ingen nivå som hetsar upp högutdelningsjägare.

De senaste rapporternas positiva signaler och chansen att sätta ny fart på den digitala resan efter pandemin har gjort oss lite mer positiva till aktien. Någon närtida trigger som ska få ordentlig fart på aktien har vi samtidigt svårt att se och vi räds också en löneinflation som tar udden av de interna förbättringarna.

Vi vill gärna se ännu fler och ännu tydligare bevis på att marginaltåget är på väg att gå innan vi byter fot kring aktien och vi står därför kvar på perrongen.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Securitas B Neutral 137,65 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -