På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

På jakt efter obligationslika aktier

Fonder Förvaltaren Lars Bredenberg letar stabila aktier till IKC Strategifond. Så här hittar han de aktier som påminner mest om en obligation.

Jag träffade Lars Bredenberg för över tre år sedan. Då pratade vi om förvaltningen av företagsobligationsfonden IKC Avkastningsfond. Lars förvaltar även lågriskblandfonden IKC Strategifond som hör till årets bästa fonder i Morningstars fondkategori Blandfonder - SEK; försiktig.

I år är du bäst i klassen försiktiga blandfonder med en uppgång på 10 procent - vad är det för typ av blandfond du förvaltar?

”Under hösten 2017 började jag med nuvarande investeringsstrategi för fonden. Det är en aktivt förvaltad blandfond med mål om god avkastning till relativt låg risk. Den ska vara ett bra alternativ för den som vill ha en försiktig mix av tillgångsslagen obligationer och aktier. Fonden innehåller mellan 25 och 30 procent aktier och resterande del obligationer. Jag investerar främst i nordiska räntebärande instrument och aktier utgivna i svenska kronor. Risknivån är relativt låg i fonden, den har fyra av sju på riskskalan.” 

Lars Bredenberg

Hur ser din investeringsfilosofi ut?

”Förvaltningen är uppbyggd på att skapa en relativt försiktig mix av olika tillgångsslag där obligationsdelen främst bygger på kreditrisk, aktiedelen dras mot stabila aktier och placeringar i fondandelar kompletterar portföljen. Mitt angreppsätt kommer från ränteförvaltningen, där jag börjar att bygga upp fonden sedan kompletterar jag med defensiva och hög utdelande aktier som har obligationsliknande egenskaper. Jag letar efter stabila bolag med bra balansräkning och god utdelningspotential. Och jag räknar med att kursuppgången inte kommer bli så stor, utan avkastningen i aktiedelen kommer i huvudsak från säkra utdelningar.”

Har du samma obligationsportfölj i Strategifonden som i Avkastningsfonden?

”Nej, de skiljer sig åt. Men jag använder samma investeringsprocess. Jag fokuserar på enskilda bolag som har är en bra historik som visar att de klarar av att betala sina ränteåtagande över en lång tidsperiod."

"En annan viktig faktor är att det finns en bra ägarbild. Jag föredrar bolag där det finns långsiktiga ägare som är villiga att skjuta till mer kapital till bolaget om det behövs. Och jag letar investeringar genom mitt breda kontaktnät och har genom det ett ständigt flöde av nya investeringar. Fokus ligger på bolag med något högre kreditrisk medan ränterisken är låg. Som exempel lånar jag ut kapital till en bank för säkra obligationer i Avkastningsfonden, men i Strategifonden tar jag mera risk och kan låna ut till ett mer efterställt lån till högre ränta och även köpa bankens aktie. Totalt har fonden runt 90 olika ränteplaceringar.”

De tio största obligationsinnehaven vikt
HEIMSTADEN FRN PERP 2,1%
SIRIUS FRN 470922 1,6%
HEDIN BIL FRN 221005 1,2%
CATENA FC 210903 1,2%
PLATZER FC 210914 1,2%
KLÖVERN FC 210930 1,2%
DIÖS FC 211130 1,2%
OFFENTLIGA HUS FRN 250107 1,1%
SBBBSS 7 230724 1,1%
ALM FRN 231230 1,1%
Källa: IKC Fonder värden per den 31/8 13,1%

 

Vilka är fondens största aktier och hur tänker du?

”Jag har investerat i ett 30-tal aktier som totalt väger mellan 25 och 30 procent av fondens värde. Fonden består av många lågbeta-aktier som är stabila med bra utdelningar. Jag vill ha så lite volatilitet i aktieportföljen som möjligt. Investor är fondens största innehav på 1,5 procent, följt av investmentbolaget Svolder som ger en bra diversifiering och exponering mot småbolag i fonden. SEB är det tredje största innehavet, och de stora bankaktierna liknar väldigt mycket en obligation, vilket även gäller för Telia som är fondens fjärde största aktieinnehav."

"Jag har också investerat i dagligvarubolaget ICA som har stabila intäkter. Genom SCA som är en av Europas största privata skogsägare får fonden en intressant exponering mot realtillgångar som skog. Men jag har även lite mindre bolag i portföljen som exempelvis Midsona som har ett marknadsvärde runt 5 miljarder kronor. De har inriktning mot dagligvaror och gjort flera intressanta komplementeringar av verksamheten. Bolaget har även en plan på att växa utanför Norden som är spännande.”

Gör du många aktieinvesteringar i fonden?

”Grundtanken är att det inte är någon tradinglåda med aktiedelen. Men levererar inte bolaget eller ändrar strukturen kan jag sälja ut det. Närmast till hands för en utförsäljning skulle Zalando kunna vara. Det är ett ledande bolag inom e-handel med tillväxtfokus som spanns ut från Kinnevik och de är noterade i Tyskland vilket är utanför fondens nordiska inriktning. Fonden äger SOBI-aktier som nu ser ut att köpas ut från börsen och här kommer jag att behöva investera det kapital fonden får i andra aktier.”

De tio största aktieinnehaven vikt
Investor AB (B) 1,5%
Svolder AB 1,5%
Skandinaviska Enskilda Banken 1,2%
Telia Company AB 1,1%
Intrum AB 1,1%
Coor Service Management Holdin 0,9%
ICA Gruppen AB 0,9%
Securitas AB (B) 0,9%
Bilia A AB 0,9%
Svenska Cellulosa AB SCA B 0,8%
Källa: IKC Fonder värden per den 31/8 10,6%

 

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -