Evergrandeoro och stigande räntor

Makroveckan Trots stigande räntor och krisen i den kinesiska fastighetsutvecklare Evergrande har många av världens börser klarat sig hyggligt. Den svenska börsen ett av undantagen. Nu väntar en vecka med tunga konjunktursignaler och förhoppningsvis besked kring hur den kinesiska regeringen avser att hantera Evergrande.

Det har varit en lite turbulent vecka med ganska stora svängningar på världens börser. Den svenska börsen backade med 1,5 procent under veckan som gick medan både den amerikanska börsen (S&P500) och genomsnittbörsen i Europa ändå lyckades landa i ett lite plus för veckan som helhet.

räntemarknaden har det rört sig uppåt och bland annat har den viktiga amerikanska tioårsräntan steg med omkring 10 punkter. Noterbart med den ränteuppgången är att den inte startade med att den amerikanska centralbanken kom med en något tuffare penningpolitiskt besked än väntat utan dröjde någon dag efter detta. Att även Bank of England började flagga kring kommande åtstramningar kan ha varit en möjlig trigger.

Viktigt för räntemarknaden och utvecklingen på finansmarknaden i stort kan utfrågningen av Fed-chefen Jerome Powell och finansminister Janet Yellen, inför senatens bankkommitté på tisdag, komma att bli. Bägge lär pressas kring den framtida politiken och hur sund den egentligen är på lite längre sikt. Inte minst nu när inflationen också tagit fart.

Powell och Yellen lär också få frågor kring hur krisen i den kinesiska fastighetsutvecklaren Evergrande – marknadens andra huvudvärk – påverkar amerikansk ekonomi och finansmarknad. Lugnande besked kring spridningseffekter till amerikanska ekonomi lär ges och förhoppningsvis kan det gjuta lite mod i investerarkollektivet.

ECB-chefen Christine Lagarde frågas ut i EU-parlamentet på måndag och även hon lär pressas kring Evergrande.

värt att hålla koll på hur räntemarknaden påverkas när de stora elefanterna varit ute på estraden. Ingen vill se vårens ränteturbulens upprepas.

Krisen i Evergrande lär komma att påverka humöret på finansmarknaden så länge vi inte få besked kring hur den kinesiska regeringen tänker behandla det högt skuldsatta företaget och även den kinesiska fastighetsmarknaden i stort. Enligt vissa beräkningar står kinesisk bygg- och fastighetssektor för cirka 28 procent av BNP och är också en stor importör. 

Dessutom brottas kinesiska ekonomi med svagare konjunktursignaler i stort och får vi se ytterligare nedgångar när de kinesiska inköpschefsindexen publicerar under natten mot torsdag kan nog ett antal investerare börja dra öronen åt sig. Det hjälper inte heller att Kina just nu drabbats av energibrist.

På onsdag publicerar Konjunkturinstitutet och Eurostats sina respektive konjunkturbarometrar. Väntat är mindre nedgångar men från höga nivåer. I likhet med vad vi sett i andra indikator lär industrin fortsätta att ånga på medan tjänstesektorn släpar efter.

Än mer konjunkturdata får vi när inköpschefsindexen för industrin rullas ut i ett flertal länder under fredagen. Mindre nedgångar är att vänta men mycket fokus lär också läggas på signalerna kring komponentbrist, leveransproblem och stigande insatsvarupriser. Inte minst försöker många utröna för hur det här kommer att påverka de kvartalsrapporter som rullas ut under oktober.  

Måndag

ECB-chefen Christine Lagarde håller tal i EU-parlamentet och den stora frågan är hur ECB ser på sin egen penningpolitik nu när flera andra centralbanker börjar röra sig mot en åtstramning. Kanske kan det komma någon försiktig signal i den riktningen. De svenska hushållen har ökat sina lån i en hög takt under året men förhoppningsvis ska vi börja se en vändning om/när bostadsmarknaden lugnar ner sig.

Tisdag

Humöret bland de amerikanska hushållen har dämpats väsentligt under senare tid men nu ska det förhoppningsvis ske en stabilisering. Annars är det förstås mest fokus på utfrågningen av Powell och Yellen i senatens bankkommitté. Powell lär pressas om tydliga signaler kring penningpolitiken framöver medan Yellen lär vädja om att kongressen ska höja det federala skuldtaket. Dessutom lär frågor kring Evergrande komma upp.

Onsdag

Konjunkturinstitutet och Eurostat släpper resultaten från sina senaste undersökningar av humöret bland hushåll och företag. En mindre dämpning är att vänta men det sker i så fall från höga nivåer. Finns väl en viss risk att marknaden ändå reagerar negativt då även Evergrande och inflationsspöket gör investerarna lite oroliga. De svenska barometerindikatorn har annars noterats till historiskt höga nivåer i de senaste mätningarna så det borde inte vara någon större fara för en djupare svacka.

Torsdag

Viktiga kinesiska inköpschefsindex publiceras under natten mot torsdag. Eftersom det kommit svagare konjunktursignaler från Kina under senare tid ha oron börjat sprida sig. En allvarligare konjunktursvacka parat med en kris i kinesiska fastighetssektor skulle potentiellt kunna bidra till en större börsnedgång, även utanför Kina. Riksbanken publicerar penningpolitiskt protokoll och vi letar efter en diskussion kring en eventuell åtstramning längre fram.

Fredag

Inköpschefsindex för industrin rullas ut på bred front. Väntat är mindre nedgångar från höga nivåer. Och som vanligt i dessa dagar lär en stor del av intresset riktas mot leveransproblem, stigande insatsvarupriser och komponentbrits. Viktig information inför de kvartalsrapporter som börjar rullas ut från mitten av oktober.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -