På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Börsen kvar på minus, EQT rasar

Börsen Nykomlingen CTEK rusade i premiären, medan Astra Zeneca gick mot strömmen bland storbolagen och lyfte efter positiva studiebesked. Riskkapitalbolaget EQT backade sedan Finansinspektionen öppnat en utredning mot bolaget.

Strax efter klockan 12.40 hade OMXS30 sjunkit 1,0 procent till 2.314 och aktier för 7,9 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. I övriga Europa syntes en liknande utveckling för de ledande börserna, även om nedgångarna oftast var något mindre än i Stockholm.

Astra Zeneca var ett av få storbolag på plus med en uppgång på 1,9 procent. Bolagets tillsammans med MSD utvecklade cancerläkemedel Lynparza, i kombination med abirateron, fördröjde sjukdomsprogression i en fas 3-studie vid första linjens behandling av spridd kastratresistent prostatacancer.

Övriga OMXS30-bolag på plus var främst Ericsson, som handlades upp 1 procent, samt Autoliv och Boliden som steg marginellt.

I motsatt ände av storbolagslistan fanns Kinnevik, Hexagon och Sinch med nedgångar på cirka 2,5-3 procent. Volvo tappade 0,4 procent till 194:24 kronor sedan Stifel sänkt rekommendationen för lastbilskoncernen till behåll från köp, med riktkursen 210 kronor.

EQT föll brant när det framkom att Finansinspektionen öppnat en utredning mot bolaget för misstänkta överträdelser av marknadsmissbruksförordningen (Mar). Den misstänkta överträdelsen ska ha bestått i ett uppskjutet offentliggörande av insiderinformation, vid förändringar av bolagets inlåsningsavtal tidigare i september. Aktien var ned 7 procent.

CTEK fick en smakstart på handelspremiären på Stockholmsbörsen. Bolaget, som tillverkar laddare för elbilar och har haussats inför noteringen då Latour valt att gå in som storägare, handlades till 134 kronor vilket motsvarade en uppgång med 94 procent från teckningskursen 69 kronor.

Humble, tidigare Bayn, meddelade på torsdagskvällen att det köper Solent Global för maximalt närmare 1,4 miljarder kronor, delvis finansierat med en riktad emission där rabatten blev 2,5 procent mot torsdagens stängningskurs. Humble meddelade även avsiktsförklaringar om att köpa sex europeiska bolag verksamma inom tillverkning, distribution och försäljning av olika produkter och varumärken. Humbles aktie handlades ned 0,6 procent.

Permascand var upp 8,8 procent. Bolaget, som tillverkar elektroder och höghållfast processutrustning, har tecknat avtal med Verdagy om samutveckling av en ny elektrokemisk cell för produktion av grön vätgas. Avtalet väntas skynda på kommersialiseringen av den elektrokemiska cell som är byggstenen i Verdagys teknik för vattenelektrolys, heter det.

Forskningsbolaget Diamyd Medical och samarbetspartners får av Vinnova 40 miljoner kronor i finansiering för förebyggande av autoimmuna sjukdomar. Diamyds del av anslaget är cirka 18 miljoner kronor. Aktien handlades upp 2,3 procent.

Vätgasbolaget Metacon steg 13 procent efter att intressebolaget Water2H2 ingått ett bindande avtal värt 21,5 miljoner kronor om försäljning av en elektrolysanläggning för produktion av grön vätgas från befintlig vindkraft.

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -