På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Stabil börsdag, Betsson backar

Börsen Stockholmsbörsen var på torsdagseftermiddagen tydligt upp för andra dagen i rad när finansmarknader världen över andades optimism avseende möjligheterna att hantera kinesiska Evergrandes kris och sedan onsdagskvällens amerikanska penningpolitiska besked mottagits utan större dramatik.

Klockan 13.45 hade storbolagsindexet OMXS30 stigit 1,3 procent till nivån 2.330. Aktier för 11 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Uppgången var något större än i Europa där Frankfurtbörsen och Parisbörsen adderade 0,8 procent vardera.

Under natten har Evergrande-aktien återhämtat sig efter att bolaget nått en betalningsuppgörelse, även om frågetecken kvarstår. Wall Street Journal rapporterar samtidigt att kinesiska myndigheter har uppmanat lokala aktörer att förbereda sig för ett avvecklande av det problemdrabbade bolaget.

Flera svenska storbanker steg 2 procent med stöd av högre räntor efter det oväntat hökaktiga Fed-beskedet. Bra gick det även för flera verkstads- och industripjäser. Volvo och Autoliv klev upp drygt 2 procent vardera, trots en vinstvarning från tyska Hella i fordonssektorn.

SKF steg över 3 procent. Morgan Stanley har skruvat upp sin rekommendation för kullagertillverkaren med två steg från undervikt till övervikt.

Evolution var högst omsatt på Stockholmsbörsen och steg 2,5 procent. Ensam större förlorare var Swedish Match, som ofta klassas som en mer defensiv pjäs, med ett tapp på 2 procent.

Turbulensen kring speloperatören Betsson fortsätter. Styrelseordförande Patrick Svensk lämnar sin post eftersom bolagets storägare inte längre har förtroende för honom efter hanteringen av vd-uppsägningen av Pontus Lindwall förra veckan.

På frågan om Pontus Lindwall kan tänka sig stanna kvar i sin vd-roll uppger han för Nyhetsbyrån Direkt att det är ett hypotetiskt resonemang som han i nuläget inte vill svara på. Betsson sjönk 2,7 procent.

Hexatronic avser köpa amerikanska Data Center Systems, som levererar fiberoptiska systemlösningar, för en köpeskilling om 17,2 miljoner dollar exklusive tilläggsersättning. Fiberkabelbolagets aktie steg 13 procent. Sedan årsskiftet är Hexatronic upp 284 procent.

Medicinteknikbolaget Scandidos, som tillhandahåller utrustning för kvalitetssäkrad strålbehandling, tappade 12 procent. Bolaget redovisade svagare siffror för det gångna kvartalet som slutade i juli.

Bättre gick det för forskningsbolaget IBT som steg 13 procent. Efter en säkerhetsgranskning har bolaget återupptagit rekryteringen av spädbarn i båda viktgrupperna till den studie som går under namnet "The Connection Study".

Intellego Technologies, verksamma inom fotokromatisk indikatorteknik, klättrade 34 procent sedan bolaget tecknat ett avsiktsavtal med vad bolaget beskriver som en av världens största producenter av specialljus och UV-ljus inom hortikulturbranschen.

Light Air lyfte 6 procent efter ett nytt distributionsavtal i Mellanöstern.

En annan kursvinnare var Eurocine som ökade 52 procent efter att en första preklinisk studie där adjuvanstekniken Endocine utvärderats tillsammans med en vaccinkandidat mot covid-19 visat positiva resultat.

Tv- och streamingbolaget Nent avancerade 1 procent. Bolaget har från flera banker fått sin riktkurs uppskruvad, efter att Nent i onsdags justerat upp flera långsiktiga mål vid sin kapitalmarknadsdag.

SBB steg 2,2 procent och fick troligen medvind från höjd riktkurs av ABG Sundal Collier.

På torsdagen var det handelspremiär för Cary Group på Stockholmsbörsen. Aktien steg 13 procent till 79 kronor jämfört med teckningskursen i den övertecknade nyemissionen inför noteringen som värderade bolaget till 9,2 miljarder kronor.

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -