På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Norge första rika landet som höjer räntan

Makrokommentar Norges bank blev först ut av centralbankerna bland lite rikare ekonomier att höja räntan. På marginalen bidrar detta sannolikt till att det blir lättare för andra centralbanker att följa exemplet.

Visserligen är det ett flertal centralbanker som mer eller mindre tvingats höja sina styrräntor även under pandemin men Norges bank blev först i den rikare delen av världen att följa i samma spår när de på torsdagen meddelade att folioräntan höjs från 0,00 till 0,25 procent. Dessutom höjs räntebanan och Norges bank räknar nu med att folioräntan ligger på 1,68 procent fjärde kvartalet 2024. För övrigt ungefär samma nivå som är medianprognosen i de prognoser som de enskilda ledamöterna i den amerikanska centralbankens räntesättande kommitté (FOMC) lämnade i samband med onsdagens penningpolitiska besked.

Det kommer inte som någon överraskning att Norges bank är först ut då de flaggat ganska tydligt för att en räntehöjning var i antågande. Beslutet att höja räntan var dessutom enhälligt i direktionen. Så dt är ingen ”räntechock” varken i det kort eller långa perspektivet. Det märks bland annat på att den norska kronan håller sig stabil kort efter att räntebeskedet kommit. På lite längre sikt kan den norska kronan komma att förstärkas då det trots allt lockar med lite ränta över nollstrecket.

Den norska centralbankschefen Öystein Olsen skriver att:

”En normaliserad ekonomi talar nu för att det är lämpligt att börja en gradvis normalisering av räntan"

Så Norges bank har nu tagit det första steget vilket på marginalen borde betyda att tröskeln för andra centralbanker att följa i spåren minskat. Även om norsk ekonomi har sina speciella förutsättningar. Vi får se, men Bank of England som kommer med sitt beslut under torsdagseftermiddagen ligger nära till hands. Även om ingen räntehöjning är väntad vid detta möte. 

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -