På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Astra Europas mest underviktade aktie

Fondkommentar De globala fondförvaltarna föredrar europeiska aktier och har minskat exponeringen mot USA, det visar en rapport från den amerikanska investmentbanken Bofa Securities.

Trenden i augusti talar för europeiska aktier bland världens förvaltare. Exponeringen mot europeiska aktier fortsatte att öka med över 10 miljarder euro. Samtidigt sjönk exponeringen främst för USA-aktier, följt av Asien och övriga tillväxtmarknader.

Intresset för kinesiska aktier fortsätter att minska i takt med ökade regleringar och svagt vinstmomentum.

sektornivå har investerarna fortsatt att minska exponeringen mot sällanköpsvaror och ökat mest mot den mer defensiva kommunikationssektorn. Kommunikationssektorn är tillsammans med industrisektor de två sektorer som är mest överviktade.

Det har även skett en intern sektorrotation från tekniksektorn i USA till europeiska teknikbolag. De två sektorerna som är mest underviktade är finanssektorn och energisektorn.

Bland enskilda aktier som fondförvaltarna valt att över- eller undervikta förhållande till aktiens vikt i aktieindex hittar vi svensk-brittiska Astrazeneca.

Astrazeneca intar första platsen som den aktien som förvaltarna valt att undervikta mest i Europa. Och undervikten har ökat under det senaste kvartalet. Globalt intar Astrazeneca fjärdeplatsen som den mest underviktade aktien.

Zurichbörsens största bolag Nestlé är tillsammans den brittiska storbanken HSBC nummer två och tre på listan över de mest underviktade europeiska aktierna. Värt att notera är att för ett kvartal sedan hade HSBC den största undervikten tillsammans med Nestlé.

Irländska lågprisflygbolaget Ryanair och den holländska kemi- och ingrediensspecialisten IMCD toppar listan över Europas mest överviktade aktier. Den schweiziska vacumpumpstillverkaren VAT Group är den aktie som förvaltarna ökat övervikten mest i under kvartalet, och den intar fjärdeplatsen på listan.

Kornit Digital som tillverkar bläckstråleskrivare för att skriva ut på textiler är den populäraste aktien i USA att övervikta. Houstonbaserade energibolaget Enterprise Products är den näst mest överviktade aktien i USA.

Apple intar första platsen som den aktie som är absolut mest underviktad både i USA och på globalbasis. En undervikt som ökat under det senaste kvartalet. Världens näst största bolag Microsoft intar andraplatsen som den mest underviktade aktien i USA och globalt. Vi hittar även e-handelsjätten Amazon på listan över de aktier som är mest underviktade i USA.

Det indiska industrikonglomeratet Reliance Industries är den tredje mest underviktade aktien globalt.

Den brasilianska e-handlaren Mercadolibre är den aktie som är populärast att övervikta på tillväxtmarknaderna och på globalbasis. Näst mest populärast att övervikta globalt är den indiska storbanken HDFC.

Noterbart är att vi hittar tre elbilstillverkare: amerikanska Tesla och de två kinesiska elbilstillverkarna Nio och BYD bland världens mest underviktade aktier.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden? Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -