Aktierna som får investerarna att stråla

Börs Uranpriset befinner sig på nioårshögsta efter ett mäktigt rally senaste månaden. Uranaktierna har inte varit sena att reagera på prisuppgången. De tio ledande uranaktierna har stigit mellan 280 och 46 procent i år.

Ett pund uran kostar nu strax över 50 dollar. Det är första gången sedan juli 2012 som priset når denna nivå.

Hittills i år har priset på uran stigit med inte mindre än 66 procent. Den kraftiga uppgången började så sent som i mitten av augusti.

Uranrallyt är främst drivet av att världens största börshandlade fond för uran kanadensiska Sprott Physical Uranium Trust i augusti började köpa på sig stora mängder uran på världsmarknaden.

Fonden äger nu 28,3 miljoner pund fysiskt uran. Bara under den senaste månaden har fonden köpt tio miljoner pund uran.

Bästa uranaktien hittills i år är Uranium Royalty. Aktien är upp 283 procent.

Uranium Royalty är som ett investmentbolag helt fokuserade på uran. Bolaget köper andelar i uranaktier, investerar direkt i urantillgångar samt äger fysiskt uran.

De äger andelar i urangruvor både i Kanada, Kazakstan och i Langer Heinrichgruvan i Namibia.

Näst bäst har det gått för kanadensiska IsoEnergy. Hittills i år har aktien gett en avkastning på över 125 procent.

IsoEnergy är ett kanadensiskt gruvföretag som sysslar med förvärv, produktion, utforskning och utveckling av urantillgångar i Kanada.

Bolaget grundades 2016 och har sitt huvudkontor i Vancouver, Kanada.

Nordamerikas och världens största renodlade uranbolag som går att handla över börsen är kanadensiska Cameco

Hittills i år är Camecos aktiekurs upp drygt 60 procent. Bolaget värderas till 8,5 miljarder kanadadollar.

Camecos uranbrytning sker i Kanada och USA. Bolaget erbjuder upparbetat uran till försäljning som kärnbränsle för kärnkraftreaktorer. Bolaget grundades 1987 och har sitt huvudkontor i Saskatoon i Kanada.

Cameco äger världens största urangruva McArthur River mine i Kanada. På grund av de låga uranpriserna ligger gruvan sedan februari 2018 i träda och bolaget har ännu inte kommunicerat om det är aktuellt att starta produktionen igen.

Cameco driver också gruvan Cigar Lake mine i Kanada. Det är den urangruva i världen högsta uranmalminnehåll.

Cameco bevakas av elva analytiker. Fem av dessa sätter köp på aktien. Den genomsnittliga riktkursen ligger på 30 kanadadollar.  

Ytterligare ett sätt att investera i uran är via uranprospekteringsföretag NexGen Energy. Hittills i år har aktien gett närmare 67 procents avkastning.

NexGen Energy är ett kanadensiskt bolag som utvecklar uranfyndigheter i Kanada framför allt i provinsen Saskatchewan. NexGen Energy är också delägare i Isoenergy.

Åtta av nio analytiker sätter köp på aktien och den genomsnittliga riktkursen är på 8,3 kanadadollar. Det indikerar en uppsida på hela 41 procent i aktien i förhållande till den nuvarande aktiekursen.

Även om priset på uran sannolikt behöver stiga för att långsiktigt tillgodose efterfrågan så är det inget som tyder på att det kortsiktigt råder någon brist på uran. Marknaden är inte alls lika tajt som till exempel inom naturgas eller kol just nu.

Urangruvägare brukar ange att det krävs ett uranpris på runt 60 dollar per pund för att det ska löna sig att öppna upp nedlagda urangruvor igen.

Sina hittills högsta noteringar nådde uranpriset i juni 2007, då råvaran handlades på 137 dollar per pund.

Två faktorer har under lång tid legat som en våt filt över uranpriset. Dels kärnkraftsolyckan i Fukushima 2011, då en del länder valde att skrota sina kärnkraftverk. Dels har allt mer uran återvunnits från gamla kärnvapen, vilket ökat mängden uran på världsmarknaden.

Enligt branschorganisationen Uranium Exchange Company spås kärnkraften i världen byggas ut med motsvarande 1 procent per år från 2021 fram till 2035. Främst är det efterfrågan från Asien som driver på.

En mer långsiktig risk för uranpriset är att Kina uppges testa att använda torium som bränsle istället för uran i sina atomkraftverk. Torium är inte bara billigare utan uppges också vara också säkrare och ger mindre radioaktivt avfall.

Sverige är ett av de länder med störst urantillgångar, enligt uppskattningar rör det sig om 2,5 miljoner ton. Det rör sig dock om låghaltig uran så det skulle inte vara lönsamt att bryta.

Följ mig på gärna Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Aktie % i år
Uranium Royalty 283
Isoenergy  125
Ur-Energy 120
Denison Mines 115
Laramide Resources 105
Uranium Energy 76
NEXGEN ENERGY 67
Energy Fuels 67
CAMECO CORP 60
Blue Sky Uranium 46
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -