Förutsättningarna inför Fed-beskedet

Makrokommentar På onsdagskvällen är det återigen dags för den amerikanska centralbanken att lämna ett färskt penningpolitiskt besked. Denna gång dessutom åtföljt av prognoser över bland annat ränta och inflation som de enskilda ledamöterna i den räntesättande kommittén (FOMC) ska leverera.

Grundförutsättningarna inför onsdagskvällens penningpolitiska möte är att Federal Reserve under och efter sommaren blivit allt mer tydliga med att den amerikanska återhämtningen kommit en bra bit på vägen och att det kan vara dags att börja strama åt den ultralätta penningpolitiken. I ett första steg trappa ner obligationsköpen. En så kallad ”tapering”.

Det finns egentligen goda skäl för detta då inflationen i utgångsläget är skyhög, även om Federal Reserve hävdar att den i huvudsak är av tillfällig natur, och arbetslösheten krupit ner till 5,2 procent. Just inflationen och utvecklingen på arbetsmarknaden är de två främsta kriterierna för FOMC att agera på.

På just arbetsmarknadsområdet stötte dock ett åtstramningsbeslut på patrull när sysselsättningsuppgången i augusti blev betydligt mindre än väntad. Lite oklart dock om det mest bara var ett hack i kurvan eller om det var början på en svagare sysselsättningstrend.  Att antalet lediga platser slog nytt historiskt rekord i julimätningen talar visserligen för det förra men på marknaden har man ändå ställt in sig på att FOMC vill ha mer kött på benen avseende sysselsättningen innan det är dags att ta ett formellt åtstramningsbeslut.

Dessutom finns frågetecken kring hur en fortsatt spridning av Deltavarianten av Coronaviruset kommer att slå mot såväl arbetsmarknaden som den ekonomiska tillväxten i stort. Ett beslut om tapering försvåras dessutom av att det pågår ett politiskt bråk om att lyfta det amerikanska skuldtaket innan det slår i taket runt månadsskiftet september/oktober och den amerikanska statsapparaten delvis tvingas stänga ner.

Samtidigt hastar det lite för FOMC att komma med tydligare besked kring en eventuell tapering. I alla fall om det ska ske innan årsskiftet. Efter onsdagens möte återstår egentligen bara mötet den 2 - 3 november som alternativ. Ett sådan besked så sent som vid mötet den 15 december får nog betraktas som uteslutet. Om man nu inte väljer att skjuta på bantningen av obligationsköpen till nästa år.

Så för Fed-chefen Jerome Powell handlar det om att balansera beskeden vid onsdagskvällens presskonferens. Inte minst för att marknaden tycks ha ställt in sig på att ett ”hårt” beslut om tapering kommer tidigast i november. Vi får se hur han lyckas.

Det andra som marknaden kommer att fokusera på i samband med onsdagens penningpolitiska besked är de prognoser som de enskilda ledamöterna i FOMC kommer att leverera. Visserligen har Powell sagt att dessa inte ska ses som en vägledning kring Federal Reserves penningpolitik men de har ändå, givet det osäkra läget, fått en allt större tyngd bland utomstående bedömare.

Vid förra mötet var medianprognosen bland FOMC-ledamöterna att det skulle krävas två räntehöjningar under 2023 och 7 av 18 ledamöterna hade lagt in en räntehöjning redan under 2022. På marknaden har man just nu prisat in en räntehöjning under 2022 med 75 procents sannolikhet och tre räntehöjningar innan utgången av 2023. Så om FOMC-ledamöterna gör större justeringar i sina prognoser åt endera hållet kan det ge stora utslag på marknaden. Dessutom högintressant vad de tror om inflation och arbetsmarknad de kommande åren.

Federal Reserves penningpolitiska besked levereras klockan 20.00 och presskonferensen med Jerome Powell startar klocka 20.30.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -