På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Här hittar globalfonden långsiktiga aktier

Fonder Didner & Gerges Globalfond har ett evigt perspektiv på sina investeringar. Många starka bolag har de hittat i Kanada.

Didner & Gerges Globalfond har ett brett investeringsmandat, men har trots det valt att hålla portföljen koncentrerad till runt 30 innehav.

”När vi tar in ett nytt bolag i portföljen är det i normalfallet aldrig mindre än 1 procent och vi brukar sällan låta ett innehav bli större än runt 6-8 procent. Ett typiskt bolag ligger på runt 3,5 procent. Koncentrationen har vi för att vi vill uppnå resultat i toppklass”, säger Lars Johansson som tillsammans med Henrik Andersson förvaltar fonden.

Lars Johansson

Vad har ni för investeringsfilosofi?

”Vi är globala investerarare som kan investera i allt. I alla storlekar och i alla länder. Det innebär inte att vi skjuter på allt. Vår ambition är snarare att hitta ett tillräckligt antal riktigt bra investeringar och blir inte stressade över att vi kommer att missa en del möjligheter. De bolagen vi investerar i vill vi förstå verksamheterna och produkterna och hållbarhetsarbetet. Grunden hos oss är företagsberättelsen. Vi kräver att de bolagen vi investerar i är mycket långsiktiga.”

”Vi brukar se oss som delägare i bolagen vi köper in oss i och intentionen är att äga bolagen för evigt. Om bolagen är framgångsrika får de gärna vara tråkiga och göra samma sak år ut och år in.”

"Du måste alltid vara ödmjuk inför din uppgift som förvaltare. Du får leva med att du ta både bra och dåliga beslut, men det som känns som ett misslyckande efteråt är när du gjort analysen, bestämt dig för en hållning och i efterhand konstaterar att du inte höll dig till strategin. Ha din egen religion och håll dig till denna är något vi tror på."

I sitt förvaltarskap fokuserar Lars Johansson mindre på börsutvecklingen och mer på de specifika bolagens utveckling.

”Det är svårt att förutspå börsen på kort sikt. Över tid är börsens utveckling relaterat till ekonomin. Börsens utveckling på kort sikt har inte så mycket med bolagen att göra utan mer kortsiktiga faktorer. Vad bolagen gör är enklare att bedöma och bättre att förstå för utvecklingen på längre sikt.”

När det gäller den globala oron kring Kinas nya regulatoriska frenesi ska det ses i ljuset av att det funnits väldigt lite regleringar tidigare.

”Det har varit ganska oreglerat under lång tid. Det har inte funnits något persondataskydd. Jag tror att de här regelverken som funnits i andra delar av världen kommer att komma nu istället. Det som gjort många osäkra är att det kommit väldigt plötsligt och det gör det mer oförutsägbart och skapar oro och osäkerhet.”

Fondens enda Hongkong-noterade innehav är i nätläkartjänsten Ping An Healthcare & Technology.

”Vi bedömer att en mer reglerad marknad i grunden är positivt för dem, även om det kan skapa oro kortsiktigt.”

Största innehavet i fonden är kanadensiska sak- och återförsäkringsbolaget Fairfax Financial.

”Vi gillar bolag med starka ägare som till exempel finns i vårt största innehav Fairfax Financial. Fairfax välskötta försäkringsrörelse genererar en gratis finansiering till investeringsverksamheten.”

Hittills i år är Fairfaxaktien upp 20 procent.

De största innehaven skiljer sig kraftigt åt jämfört med ett globalt index.

”Vi utgår inte från något indextänk utan vi bygger portföljen från grunden. När vi hittar bra företagskulturer och bolag så investerar vi där. Vi har till exempel hittat många bra och långsiktiga bolag i Kanada.”

Fonden äger också aktier i investmentbolaget Fairfax India Holdings som, vilket namnet antyder investerar på den indiska marknaden.

”Indien kan vara ett komplicerat land att investera direkt i. Genom investeringen i Fairfax India får vi exponering mot marknaden på ett effektivt sätt.”

Ett annat kanadensiskt bolag i depån är teknikkonsulten WSP Global.

”WSP är mycket långsiktiga. Det är ett 130 år gammalt bolag. Det är ett typiskt Didner & Gerge-bolag. WSP har vuxit organiskt och genom förvärv. De är framför allt duktiga på hållbar samhällsutveckling. Det här är ett bolag som i grunden vill göra världen bättre. Deras referensportfölj är väldigt imponerande. I Sverige gör de till exempel Slussenprojektet. Svenska konkurrenter är Afry och Sweco.”

Hittills i år är WSP-aktien upp 30 procent och sett på tre år summeras uppgången till drygt 120 procent.

Även investmentbolaget Brookfield Asset Management och Brookfield Renewable ingår i depån.

”Brookfield Asset Management är ett relativt okänt jättebolag som är bland världen största förvaltare av reala tillgångar som fastigheter, infrastruktur och förnyelsebar energi, där dotterbolaget Brookfield Renewable är investeringsexperten.”

Ett stort spelbolag finns med bland de tio största innehaven nämligen Activision Blizzard.

”Activision Blizzard är en av de största och mest lönsamma oberoende spelutvecklarna. De har skapat sina spel själva utan att behöva licensiera in teknik. De bygger företaget på ett fåtal utvalda spel. De tilltalar många olika typer av spelare genom titlar som Call of Duty, Candy Crush, WOW och Overwatch. Lite förseningar för nya titlar har dragit ner aktien. Komponentbristen som försenat skiftet till nya spelkonsoller har också gjort sitt.”

Ett annat bolag med på topplistan är amerikanska medicinteknikbolaget Hologic.

”Hologic är en ledande utvecklare, tillverkare och leverantör av högkvalitativa diagnostikprodukter, medicinska avbildningssystem och kirurgiprodukter. Kärnverksamheten fokuserar på diagnostik, brösthälsa, gynekologisk kirurgi och skeletthälsa. Störst verksamhet inriktas mot behandling inom området kvinnohälsa, med innovativa lösningar som screening för livmoderhalscancer respektive mammografi för upptäckt av bröstcancer som två huvudområden. Det är ett typiskt D&G-bolag. Något av en dold diamant. Marknadsledande inom samtliga av sina nischer”, säger Lars Johansson.

Fonden startades 2011 och sedan starten har avkastningen varit 256 procent. Uppgången i år summeras till 12,2 procent.

Här kan du följa mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -