På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Börsbolagen som är stora i Kina

Börs Kina sprider oro på de globala aktiemarknaderna och för många svenska bolag är det en av de viktigaste marknaderna. Här är listan på de mest exponerade svenska bolagen.

Regleringsivern som den kinesiska regeringen har visat upp de senaste månaderna har varit ett hårt slag för många teknikbolag vars USA-noterade aktier har dykt på börsen.

I bakgrunden har problemen hos den gigantiska och högt skuldsatta fastighetsutvecklaren Evergrande fortsatt utan att börserna tagit någon större notis – fram tills nu. Risken för inställda betalningar, stora kreditförluster och spridningseffekter i det finansiella systemet fick de globala börserna att skaka på måndagen.

Få svenska bolag torde ha oroande stor exponering mot teknikbolagen eller mot Evergrande, men däremot finns det många som hämtar en stor del av sina intäkter på den kinesiska marknaden. Bolag som skulle drabbas påtagligt om hela den kinesiska ekonomin skulle tvärbromsa.

Framför allt är det industribolag som Atlas Copco, Autoliv, SKF, Alfa Laval och ABB som har en betydande Kinaexponering kring 15-20 procent.

Tabellen nedan visar hur stor andel av försäljningen som svenska börsbolag har, enligt Factset. Vi har tagit med bolagen med minst 5 procent.

Stora i Kina Andel av försäljning %
Autoliv 20,1
Atlas Copco 20,0
Astra Zeneca 19,6
SKF 19,5
Elekta 15,7
ABB 15,3
Alfa Laval 14,5
Alimak 14,5
Gränges 14,4
Vitrolife 13,9
Essity 12,8
Volvo 10,4
Nolato 10,3
Billerud Korsnäs 10,2
Veoneer 9,6
Evolution 9,4
Bulten 9,4
Bufab 8,9
Sandvik 8,2
Ericsson 7,9
Hexagon  7,8
Getinge 7,1
Trelleborg 6,4
Addlife 6,1
H&M 5,2
Epiroc 5,1
Källa: Factset

Fotnot: I de fall bolagen inte själva redovisar per land baseras siffran på Factsets uppskattning. 

Som synes finns det i kategorin läkemedel och hälsa ett antal svenska börsbolag med stor andel försäljning i Kina, som Astra Zeneca, Elekta och Vitrolife. Här är det svårt att se någon betydande risk för att fastighets- och teknikfrossan ska påverka försäljningen direkt.

Då är risken för smittoeffekter högre för bolagen med kunder inom bygg- och anläggning, som Volvo vars anläggningsmaskiner redan känt av en svagare marknad i Kina och hissbolaget Alimak. Skulle även personbilsmarknaden bromsa in kommer det att svida för Autoliv, SKF och Gränges.

För Atlas Copcos del är andelen Kinaförsäljning också väldigt hög, men en balanserande faktor är vakuum-området där många kunder finns inom halvledarsegmentet vilken inte visar några tecken på minskad efterfrågan.   

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -