På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Tung börsdag, index föll 2,2 procent

Börsen Stockholmsbörsen föll tungt på måndagen. Investerarna tog fäste på ett antal orosmoln, däribland effekterna från den skuldtyngda kinesiska fastighetsjätten Evergrande och eventuella indikationer på nedtrappning av stimulanser på det Fed-möte som inleds på tisdagen.

Storbolagsindexet OMXS30 var vid stängning ned 2,2 procent till nivån 2.272. Aktier för 28,3 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Konjunkturoron gav avtryck bland storbolagen där industri- och verkstadsaktier for illa medan defensiva bolag stod emot bättre. Atlas Copco som fått sänkt rekommendation till neutral av Bank of America föll 4,9 procent, knappa procentenheten mer än nästjumbon Sandvik som tappade 4 procent. Även Sinch fanns bland förlorarna med en nedgång på 3,8 procent.

Astra Zeneca stack ut med en uppgång på 5,2 procent. Läkemedelsbolaget presenterade under helgen data i samband med den europeiska onkologikonferensen Esmo, däribland positiva studieresultat för läkemedlet Enhertu.

Bland övriga OMXS30-bolag på plus fanns Essity som var upp 0,7 procent, samt H&M och Nordea som var upp 0,4 respektive 0,2 procent.

Knowit som steg dryga 6 procent på fredagen efter en kraftigt höjd riktkurs från Handelsbanken Capital Markets fortsatte upp 5,2 procent på måndagen.

EQT-topparnas försäljning av aktier för 23 miljarder kronor nyligen gjordes samtidigt som Stockholmsbörsen agerar för att kraftigt minska riskkapitalbolagets tyngd i vissa betydelsefulla index – något som enligt Dagens industri kan pressa kursen – och aktien föll 4,7 procent.

Archelon Natural Resources har tillsammans med dotterbolaget Goldore Sweden ingått ett avtal om att förvärva Arc Mining med guldfyndigheten Gladhammar till en köpeskilling om 15 miljoner kronor. Beskedet uppskattades och aktien steg 15,8 procent.

Copperstone Resources ska utöka Viscaria-kopparprojektet i Kiruna. Gruvprospekteringsbolaget räknar med att generera sin första omsättning från Viscaria under 2025 förutsatt att allt går enligt plan. Redan året efter ska det nya målet om en vinst på 850 miljoner kronor i årstakt kunna nås. Det sade vd Anna Tyn i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt. Dagen inleddes med stigande kurs men vid stängning var aktien ned 1,7 procent.

Flexion Mobile, en distributionsplattform för Android-spel, har tecknat avtal med en förläggare i USA som väntas generera över 30 miljoner dollar över de kommande tre åren. Aktien steg inledningsvis 13 procent men föll tillbaka och stängde upp 3,6 procent.

I fredags sålde medicinteknikbolaget Addlifes styrelseordförande Johan Sjö aktier för 11,3 miljoner kronor. Det fick investerarna att dra öronen åt sig och aktien föll 11 procent. Även Plejds styrelseordförande Pär Källeskog har sålt aktier till ett belopp om 3,8 miljoner kronor och aktien föll 3,3 procent.

Aluminiumprodukttillverkaren Gränges tappade 5,5 procent sedan Danske Bank sänkt sin rekommendation till sälj, medan Götenehus som fått köprekommendation av Börsveckan steg 4,1 procent.

De nordiska börserna sjönk på måndagen i likhet med de flesta övriga börser i omvärlden. I den allmänna nedgången gick storbolagsindexet i Köpenhamn, med stort inslag av läkemedel och mindre konjunkturkänsliga aktier, något bättre än övriga. Samlingsindexet Vinx 30 backade 1,7 procent till 1.353.

I Köpenhamn var OMXC25-indexet ned 1,4 procent till 1.928. Bland de aktier som höll emot bättre fanns Bavarian Nordic och Genmab, som på söndagen berättade om positiva forskningsresultat.

Motigare var det för bolag som fraktjättarna Maersk och DSV, som föll 4,7 respektive 2,5 procent. Berenberg har sänkt rekommendationen för Maersk till behåll från köp.

Sydbank fick en köprekommendation av ABG Sundal Collier, men det räckte inte för att lyfta aktien som tappade 3,3 procent i den negativa stämningen.

Oslobörsens OBX-index tappade 2,2 procent till 986.

Pareto Securities skrev i en uppdatering om sjömatmarknaden att laxpriset trots fortsatt ökade exportvolymer från Norge håller sig runt 48 kronor per kilogram. In i fjärde kvartalet räknar Pareto med att laxpriserna blir starkare då exportvolymerna väntas avta. Bland fiskodlarna sjönk Mowi med 2,2 procent och Leröy Seafood tappade 2,5 procent. Salmar handlades ned 2,8 procent.

Helsingforsbörsens OMXH25-index sjönk 1,9 procent till 5.384. Nära nog samtliga bolag i storbolagsindexet handlades lägre, men de största förlorarna för dagen var Outokumpu och Metso Outotec, som sjönk 8,3 respektive 5,5 procent. Andra industribolag som hade det tufft var Kone (minus 3,4 procent) och Cargotec (ned 4,1 procent).

Europabörserna föll på bred front på måndagen, då börser världen över backade på grund av den tilltagande oron över den högt belånade kinesiska fastighetssektorn.

Bidragande till osäkerheten var också det stundande amerikanska räntemötet, där vissa bedömare räknar med att det kan komma tecken på avtagande stimulanser framöver. Det regionala samlingsindexet Stoxx 600 sjönk 1,7 procent.

Särskilt gruv- och stålbolag gick svagt i Europa till följd av fallande priser på järnmalm och basmetaller. Brittiska Anglo American sjönk 4,8 procent och Rio Tinto tappade 1,9 procent. I London noterades FTSE 100-indexet ned 0,8 procent.

USA kommer att låta vaccinerade passagerare resa in i landet från EU och Storbritannien från och med november, enligt Financial Times. Flera flygbolag stärktes på nyheten. Exempelvis var IAG upp 11 procent och Air France-KLM lyfte 5,5 procent.

I Frankfurt var DAX-indexet ned 2,3 procent. Bland förlorarna i DAX fanns till exempel Deutsche Bank, som var ned 7,5 procent. Banker brukar generellt tyngas av lägre marknadsräntor.

I Paris sjönk CAC 40-indexet med 1,7 procent. I Frankrike utmärkte sig bland andra it-konsultbolaget Sopra Steria, som sjönk 6,8 procent.

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -