Så går aktieköpet till: Köp- och säljkurser

Aktier Brukar du fundera över vilken köpkurs du ska välja när du köper aktier? I den här artikelserien reder Placera ut vad de olika siffrorna som beskriver handeln betyder och vad som faktiskt händer när du köper aktier.

Att köpa aktier är ofta inte så svårt. Du kan söka på en aktie, trycka på köpknappen, välja det förinställda aktiepriset, skriva in antalet och bekräftar ordern.

Men så finns det också ganska mycket information om själva handeln av aktien på aktiens ordersida. På Avanza och Nordnet hittar du till exempel den här informationen:

 

Den här artikelserien förklarar vad siffrorna betyder och hur du kan ha användning av dem. 

Köp- och säljkurser

Den som lägger de högsta köpkurserna kommer att få förtur på att köpa aktier och den som lägger de lägsta säljkurserna kommer i sin tur att snabbast bli av med sina aktier.

Alltså; köpkursen som är närmast säljkursen kommer att prioriteras och tvärtom.

Vill du vara någorlunda säker (om det är en likvid aktie) på att din order går igenom direkt kan du lägga din köpkurs på den senaste säljkursen. Det brukar också vara den kursen som är förinställd när du knappar in hur mycket aktier du vill köpa och till vilket pris.

Det föreslagna priset på Avanza är den lägsta säljkursen och behöver alltså inte vara samma som den senast betalda kursen.

Vill du vara ännu mer säker på att affären går igenom kan du (om du köper) lägga ditt bud något högre än den lägsta säljkursen du hittar i orderdjupet. Om du säljer aktier lägger du budet på motsvarande köpkurs för att vara säker på att affären går igenom snabbt. (Detta gäller så länge du inte vill köpa eller sälja mer aktier än antalet som ligger ute till det priset såklart, men det återkommer vi till i artikeln om orderdjup.)

Det är inte bara genom pris som man placerar sig i kön. Givet att två eller flera har samma pris är det köpare och säljare inom samma mäklarhus som prioriteras. Därför kan det vara en fördel att ens bank har stor aktiehandel med många avslut för att du ska få chans till ett bättre pris. Inte minst spelar det roll om du handlar aktier i lite mindre bolag med sämre likviditet.

Först i tredje hand prioriteras den som lade sitt bud först.

Det kan vara skönt att veta att börsen tillämpar något som man kan kalla för ”bästa pris”. Det betyder att om du lägger en order på köpkurs 200 kronor när den högsta säljkursen är på 190 kronor, så kommer priset bli 190 kronor.

Du kan förstås försöka köpa aktierna till ett lägre pris än den senaste kursen eller till och med lägre än ordrarna i orderboken. Men tänk då på att det finns risk för att affären inte går igenom för att ingen vill sälja till det priset och att aktierna du bestämt dig för att köpa blir ännu dyrare under dagen. Du går då miste om uppgången för att du ville tjäna kanske en 20-öring per aktie.

Du kan också hamna i en situation där bolaget kommer med nyheter som gör att aktien sjunker. Då kommer din affär gå igenom till ett högre pris än du tänkt dig innan du visste nyheten och du går kanske miste om att köpa den ännu billigare när kursen sjunker.

Du har förstås mer kontroll över processen om du inte bara lägger en order och låter den ligga över dagen, utan i stället testar att höja lite i taget, tills du får napp.

Många handelssystem godkänner inte bud som ligger långt utanför spreaden, alltså långt utanför skillnaden mellan köp- och säljkurs. På Stockholmsbörsens huvudlista kommer inte bud som är mer än 15 procent över respektive under spreaden godkännas. På de andra listorna gäller 30 eller 50 procent beroende på om aktiepriset är under eller över 20 kronor.

Oavsett vilken kurs du knappar in när du ska sälja eller köpa är det viktigt att komma ihåg att det måste finnas någon som är beredd att sälja eller köpa aktien till den kursen, annars kommer köpet inte gå igenom.  

Skulle du lägga en order med ett pris som ingen accepterar kommer din order annulleras vid handelsdagens slut. Det sker om du inte valt en annan inställning för hur länge din order ska gälla.

Det är såklart olagligt att lägga bud för att påverka kursen. Olika sätt som detta kan göras på kan du läsa om i en artikel längre fram.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -