Stark börsdag, Betsson vinnare

Börsen Index handlades högre på Stockholmsbörsen på torsdagen och utvecklingen var därmed i linje med de ledande Europabörserna. Betsson klättrade på uppköpsspekulationer.

Omkring klockan 13.20 hade OMXS30-index stigit 0,9 procent till 2.340 och aktier för 2,3 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen.

Vinnarlistan toppades av Evolution som steg 4,8 procent, följt av Astra Zeneca och ABB som stärktes drygt 1 procent vardera.

SKF gick i inledningen svagt och var som mest ned 3,5 procent, sedan den amerikanska kullagertillverkaren Timken spått lägre försäljning under andra halvåret jämfört med tidigare bedömning. SKF:s vd Rickard Gustafson sade dock vid ett seminarium i ABG:s regi så sent som i onsdags att bolaget står fast vid den kvartalsprognos om 10 procent organisk tillväxt som avgavs i senaste rapporten.

Efter den inledande nedgången hämtade sig SKF och aktien var ned 0,2 procent.

Förlorare bland storbolagen var i stället Boliden och Tele2, som tappade 1,4 och 0,6 procent.

Speloperatören Betsson klättrade 11 procent efter medierapporter om att sport merchandise-bolaget Fanatics är nära ett förvärv. Bland omnämnda förvärvskandidater fanns Betsson och Rush Street Interactive.

Nyhetsbyrån Direkt har varit i kontakt med Betssons vd Pontus Lindwall, som inte vill kommentera uppgifterna. Att Fanatics skulle vara intresserat av att köpa Betsson ter sig dock ganska logiskt givet att Betsson ska in i B2B-segmentet i USA, sade Paretos analytiker Marlon Värnik till Direkt. En potentiell affär kan även få konsekvenser för Kambi – sportboksbolaget steg 2,1 procent.

Inom gamingsektorn sjönk Stillfront 1,7 procent och Embracer steg 0,9 procent, medan Paradox handlades ned marginellt. Kinesiska myndigheter kontrollerar nu nya onlinespel för att reda ut om de följer hårdare kriterier kring skydd av barn, rapporterade Bloomberg News som hänvisade till källor med insyn.

Camurus får särläkemedelsstatus av FDA för CAM2029 under utveckling för behandling av autosomal dominant polycystisk leversjukdom (PLD). Bolaget har av FDA också fått tillstånd att starta en randomiserad placebokontrollerad fas 2/3-studie för att utvärdera effekt av CAM2029 i patienter med symptomatisk PLD. Camurus handlades 3,6 procent högre.

Oljebolaget Maha Energy tappade 5,2 procent efter att ha rapporterat om försening i färdigställandet av Tie-4, något som kan påverka tidigare uppskattad årlig snittproduktion.

Investmentbolaget Svolder lade fram ett resultat på 1.304 miljoner kronor (708) för fjärde kvartalet i brutna räkenskapsåret 2020/2021. Styrelsen föreslår en utdelning om 2:50 kronor per aktie, 30 öre högre än året före. Aktien avancerade 6,1 procent.

Byggmax ska genomföra ett återköpsprogram av aktier på upp till 200 miljoner kronor. Aktien stärktes 8,6 procent.

Teknikkoncernen Sdiptech har kapitalmarknadsdag på torsdagseftermiddagen. I tisdags kväll meddelade Sdiptech en höjning av målet för den årligt förvärvade ebita-tillväxten till 120–150 miljoner kronor, från tidigare nivån på 90 miljoner kronor. Aktien fortsatte upp 4,4 procent efter att ha klättrat 6 procent på onsdagen.

Krantillverkaren FM Mattsson, som gått starkt sedan bolagets rapport i slutet av augusti, fortsatte uppåt och adderade 5,1 procent. Sedan en månad har aktien stigit cirka 50 procent.

Kjell & Company, som säljer tillbehör till hemelektronik, handlades till 69:89 kronor i sin debut på First North. Teckningskurs i nyemissionen samt erbjudandet om befintliga aktier var 55 kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -