På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Hackor och spadar för gaming

Börs För ungefär ett år sedan noterades bolaget Unity Software på USA-börsen. Under perioden som noterat bolag har kursutvecklingen varit svajig. Aktien är ner 14 procent i år men har gått upp cirka 35 procent på tre månader. Ska den senaste tidens kursuppgång fortsätta? Eller är aktien för dyr?

Mjukvaruföretaget Unity grundades i Danmark 2004 och hette vid den tidpunkten Over The Edge. Idag går bolaget under namnet Unity Technologies och huvudkontoret ligger i San Francisco. Bolaget har runt 3400 personer anställda. 

Företaget är idag ett plattforms-bolag och är indelat i tre affärsområden: Create Solution, Operate Solution och Strategic Partnerships and others. 

I det näst största affärsområdet Create Solution ingår bland annat spelmotorn som Unity är mest kända för, vilket är den mjukvara spelutvecklare använder sig av.  Spel som utvecklats i Unity är bland annat Pokémon Go, Valheim, och Cities:Skylines vars utgivare är det svenska gaming-bolaget Paradox Interactive. Mer än 60 procent av alla mobilspel som utvecklas i världen använder Unity som spelmotor. Intäktsmodellen är att kunderna prenumererar på mjukvaran mot en avgift (Saas-modell). För vissa versioner är mjukvaran gratis till dess att kunden (till exempel en spelstudio) har intäkter som överstiger 100 000 dollar per år, därefter prenumererar kunderna på Unitys mjukvara mot en avgift varje månad eller år. 

Unitys motor används även inom AR & VR och av andra industrier såsom arkitektur och filmindustri. Unity investerar mycket i AR och VR-segmentet och målet är att bli den ledande plattformen inom segmentet. AR och VR-branschen väntas explodera de kommande åren och bedömare spår en genomsnittlig årlig tillväxttakt på ungefär 60 procent fram till år 2025.

När en spelutvecklare har lärt sig Unitys programvara, kommer det vara svårt för utvecklaren att byta till en konkurrent och lära sig ett nytt system. Detta gör att byteskostnaden blir stor. 

Bolaget erbjuder även kurser i hur man använder deras mjukvara. Här finns det kurser som är anpassade för alla typer av kunskapsnivåer. 

Unity är med under flera delar av ett spels livscykel. Ett av Unitys affärsområden heter Operate Solution där de bland annat hjälper till exempel spelstudios att marknadsföra sina spel och erbjuder analysverktyg till kunderna. I detta affärsområde får Unity mycket data som genom machine learning kan användas till att förbättra produktkvaliteten.

Som kund behöver du inte ha utvecklat spelet i Unitys motor för att kunna använda verktyg från Operate Solution, till exempel är en av kunderna gaming-jätten Electronic Arts. Företaget får över 50 procent av sina intäkter från Operate Solution vilket gör det till bolagets största affärsområde. 

I den minsta delen Strategic Partnerships and others får Unity bland annat intäkter genom att ha partnerskap med teknikleverantörer. Dessa typer av partnerskap gör det möjligt för Unitys kunder att distribuera sitt innehåll på fler olika plattformar och på så sätt behöver kunderna inte koda om innehållet. 

Unity går inte med vinst idag och det kommer de inte heller att göra på några år. Bruttomarginalerna ligger på runt 80 procent. Plattformen Unity är skalbar vilket gör att på sikt kommer vi nog få se att även rörelse och vinst-marginalerna klättrar uppåt om allt går som det ska. Finanserna ser stabila ut och bolaget har en nettokassa. 

Spelmotorsmarknaden är konsoliderad och de två största spelarna är Unity och Unreal. Den största skillnaden mellan bolagen är att Unity har mer fokus på mobilspel medan Unreal har mer fokus på AAA-spel, det vill säga spel som har väldigt stor budget. Exempelvis Fortnite och Borderlands 3. Mobilspelsmarknaden är den del av gamingbranschen som växer snabbast vilket Unity kan dra nytta av. 

Senaste rapporten var stark och aktien belönades med en uppgång på börsen. Bolaget lyckades växa omsättningen med cirka 50 procent vilket var mer än vad analytikerna väntade sig. Även förlusten var mindre än väntat. Det segmentet som växte snabbast var Operate Solution med en omsättningstillväxt på hela 63 procent. Bolaget höjde även i rapporten guidningen för helåret 2021. Bolaget satsar mycket likviditet på R&D. Bolagets R&D-kostnader har under de tre senaste åren ökat med över 100 procent och kostnadsexpansionen inom området vänta fortsätta kommande år. 

Unity  2021e 2022e 2023e 
EV/S 34 27 21
Oms tillväxt (%) 37 27 26
Ebit MUSD -59 -30 72

 

Värderingen ser saftig ut på dagens kursnivåer och det kommer ta tid att växa in i värderingen. 

Det kan vara svårt för investerare att veta vilket spel eller gamingbolag som kommer att slå igenom härnäst, därför kan Unity ses som en hacka och spade för att få exponering mot gamingbranchen. Dessutom får du som investerare möjlighet att få exponering mot andra spännande sektorer såsom AR och VR. 

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -