På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs analyser pekar på köpsignaler i två aktier. Samtidigt varnas det för en medtech-aktie.

Stockholmsbörsen öppnade vecka 37 med en nedgång på 0.75 procent. Det breda OMXSPI-indexet stängde därmed på 973 punkter, vilket är den lägsta slutnotering sedan 21 juli i år. Ser vi till den tekniska bilden, präglas den fortsatt av en positiv trendbild på hela skalan från kort- till lång sikt. Motstånd finns intill 976 punkter på kort sikt och intill 1000 punkter på medellång sikt och stöd finns runt 920 punkter på medellång sikt.

Investtechs Hausseindex står i 43 på kort sikt och i 58 på lång sikt. Indexet går mellan 0 och 100, och är en optimismindikator som visar andelen aktier på Stockholmsbörsen som haft köpsignal som sista signal. Ett värde på 45-55 indikerar jämvikt mellan pessimister och optimister, och ett värde över 55 övervikt av optimister.

Investtechs insiderbarometer visar antalet köp- och sälj transaktioner som har genomförts av insynspersoner i börsens bolag. Den senaste månaden har det registrerats 484 köp och 140 sälj. Detta motsvarar en köpandel på 78 procent, vilket ska jämföras med senaste året där köpandelen ligger på 74 procent. Investtechs forskning visar att aktier starka på insiderhandel statistiskt överpresterar mot marknaden.

Sammantaget blir rekommendationen för OMXSPI-indexet Svagt köp på medellång sikt. Vi rekommenderar långsiktiga investerare att alltid vara investerad på marknaden.

 

Nordea Banks aktiekurs återfinns i en stigande trendkanal som Investtechs trendalgoritm har identifierat på kursdiagrammet för medellång sikt.

Investerare har alltså betalat högre kurser för att köpa in sig i bolaget. Stigande trender är en indikation på ytterligare kursuppgång enligt Investtechs forskningsresultat på trender.

Det saknas motstånd i kursdiagrammet och vid reaktioner tillbaka har aktien stöd runt 88.00 kronor. En positiv volymbalans indikerar att volymen varit högre på uppgångsdagar och lägre på nedgångsdagar. Det indikerar optimism bland investerare vilket också bekräftar den stigande trenden.

Aktien är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Husvagns- och husbilstillverkaren Kabe ser tekniskt intressant ut. Aktienkursen utvecklas starkt i en stigande trendkanal på kursdiagrammet för medellång sikt. Stigande trender är ett resultat av att investerare över tid har köpt till högre och högre kurser för att komma in i aktien. Det indikerar ytterligare uppgång enligt Investtechs trendforskning.

Aktien har brutit upp genom motståndet vid cirka 224 kronor som därmed har ombildats till en stödnivå och det saknas nu motstånd i kursdiagrammet.

En starkt positiv volymbalans, med hög omsättning på dagar med kursuppgång och låg omsättning på dagar med nedgång, stärker den tekniska bilden och bekräftar den stigande trenden.

KABE Group B är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Medicinteknikbolaget RaySearch Laboratories ser tekniskt negativ ut. Investtechs trendalgoritm har identifierat fallande trendkanaler på kursdiagrammen för kort- medellång- (som sett här intill) och lång sikt. Det indikerar att köpintresset bland investerare har varit avtagande under en längre period och säljare är villiga att acceptera lägre kurser för att komma ur aktien.

Isolerat sett indikerar fallande trender ytterligare nedgång enligt Investtechs forskningsresultat på trender, baserade på studier med mer än 23000 fallande trender över 12 år. Det saknas stöd i kursdiagrammet och ytterligare nedgång indikeras. Vid reaktioner upp har aktien motstånd runt 70.00 kronor.

En starkt negativ volymbalans visar att volymen är högre på nedgångsdagar än på uppgångsdagar. Det indikerar att optimismen är avtagande hos investerarna. RSI under 30 visar att momentum i aktien är starkt negativt på kort sikt. Investerare ha gått ned i pris för att kunna sälja aktien, något som indikerar ökande pessimism och att kursen ska fortsätta ned.

RaySearch Laboratories är totalt sett tekniskt negativ på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

Analysföretaget Investtechs metod

Investtech har sedan 1997 utvecklat algoritmer för teknisk analys och av aktier och identifiering av köp- och säljsignaler på marknaden. Företaget erbjuder dagligen uppdaterade köp- och säljrekommendationer för alla aktier på Stockholmsbörsen.

Varje dag identifierar företagets datorer trendkanaler, stöd- och motståndsnivåer och kursformationer i kursdiagrammen för alla aktier på Stockholmsbörsen, och dessa ritas in i kursdiagrammen. Investtech har forskat på vad som har skett efter signaler från dessa tekniska indikatorer och har omfattande statistik för signaler från exempelvis trender och volymutveckling.

Stigande och fallande trendkanaler – centrala tekniska indikatorer

Trendbilden är en central indikator inom teknisk analys. Om en aktie visar en stigande trendkanal innebär det att köpare sedan en tid tillbaka kunnat tillgodose säljarnas krav på allt högre priser. I detta fall indikerar trenden att optimismen till bolagets ekonomiska utveckling tilltar.  Motsvarande indikerar en fallande trendkanal att pessimismen dominerar. Äger du en aktie i stigande trend bör du normalt sett behålla den och letar du efter nya aktier att köpa bör du överväga att köpa aktier som ligger i en stigande trend.

Investtechs forskning visar att aktier i stigande trendkanaler på Stockholmsbörsen tenderat följas av meravkastning mot börssnittet, medan aktier i fallande trendkanaler tenderat underprestera. Forskningen visar också att trendsignalernas signifikans beror av vilket tidsperspektiv som betraktas. Trendkanaler på kort och medellång sikt, som baseras på kursdata på 5 månader respektive 1,5 års sikt har gett signifikanta signaler.

Diagrammet visar att aktier i stigande trendkanaler (blått diagram) på Investtechs medellångsiktiga kursgraf tenderat att överprestera marknaden på tre månaders sikt, medan aktier i fallande trendkanaler (rött diagram) tenderar att underprestera. Skuggade områden motsvarar en standardavvikelse. Diagrammet visar en relativ utveckling i förhållande till jämförelseindex under samma period. Läs mer om stigande och fallande trendkanaler här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -