Inflationen: Ett amerikanskt dilemma

Makrokommentar Inflationen i USA ligger visserligen på en hög nivå även i augusti men det finns också vissa tecken på att kärninflationen kan vara på väg att vika ner. Den amerikanska centralbanken har en hel del att fundera kring inför nästa veckas penningpolitiska besked.

Det breda amerikanska inflationsmåttet, KPI, steg ungefär som väntat i augusti med en uppgång på 5,3 procent. Däremot sjönk inflationstakten mätt som kärninflation, där man räknar av volatila energi och livsmedelspriser, till 4,0 procent. Det var några tiondelar lägre än analytikernas prognos om en uppgång med 4,2 procent.

Det senare är förstås goda nyheter att kärninflationen viker ner även om själva nivån på både inflation och kärninflation är fortsatt utmanande. Inte bara för ledamöterna i den amerikanska centralbanken som i dagarna sitter och funderar över sina beslut på nästa veckans penningpolitiska möte utan även för de amerikanska hushåll som få se sitt konsumtionsutrymme gröpas ur av den högsta inflationen sedan 1980-talet.

Förhoppningen på marknaden är ändå att den inflationsnedgång som noteras i augusti ska var inledningen på en nedåtgående trend. Utfallet kan i alla fall i bästa fall tolkas som den amerikanska centralbanken har viss grund i sin analys att de höga inflationsutfall vi sett under de senaste månaderna i huvudsak är av tillfällig natur.

Ändå är det förstås problematiskt för Federal Reserve att inflationen biter sig kvar på höga nivåer. De initiala bedömningarna när inflationen stack iväg i april- maj var trots allt att inflationen redan nu skulle ha sjunkit ner betydligt. Så är inte fallet.

Så det är svårt att förutse hur inflationsutfallet i augusti kommer att påverka medlemmarna in den räntesättande kommittén (FOMC) vid nästa veckas räntebeslut. Då ska dessutom FOMC-ledamöterna presentera sina egna prognoser kring vad de bland annat tror om räntor och inflation under de kommande åren. Dessutom ska banken eventuellt börja flagga mer tydligt för en nedtrappning av de massiva obligationsköpen mot slutet av året.

Vi på Placera måste i alla fall erkänna att vi inte blev så särskilt upplysta kring vad vi ska tro om den amerikanska penningpolitiska besked i nästa vecka - givet inflationsutfallet för augusti.  Inte minst för att de underliggande priskomponenterna drar åt lite olika håll. Brist på komponenter och stigande leveranskostnader börjar nu tvinga fram prishöjningar från företagen men å andra sidan finns tecken på att exempelvis priset på begagnade bilar, som varit en mycket stor drivkraft bakom inflationsuppgången under sommaren, ni visar tecken på att vika ner.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -