På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Är detta en ny inflationstrend?

Makrokommentar Inflationen i Sverige steg kraftigt i augusti och blev mycket högre än Riksbanken räknat med. Det tas sannolikt emot med viss lättnad på banken men lär inte föranleda några direkta åtstramningar från bankens sida annat än att, som planerat, avsluta obligationsköpen vid årsskiftet.

Den svenska inflationen tog ett rejält skutt uppåt i augustimätningen och KPI-inflationen landade på 2,1 procent i årstakt. KPIF-inflationen, där effekten av räntesatsförändringar räknas av och som är Riksbankens inflationsmål på 2,0 procent, steg i sin tur från 1,7 till 2,4 procent. En hel procentenhet högre än Riksbankens prognos på 1,4 procent. Det var också ett utfall klart högre än analytikernas förväntningar på 2,0 procent.

KPIF exklusive energi, som blivit ett allt mer populärt mått på det underliggande inflationstrycket i svensk ekonomi och som Riksbanken allt oftare refererar till, steg från 0,5 till 1,4 procent. Den uppgången var också högre än väntat och förklarar den stora delen av inflationsuppgången.

Flertalet varor steg i pris under augusti med mer markerade uppgångar på bland annat el och drivmedel samt möbler. Dessutom tillkom mer säsongsnormala prisuppgångar på kläder och skor samt aatt priserna på flera varor, som exempelvis biluthyrning, inte gick ner lika mycket i augusti i år som i fjol.

Att prisökningarna i fjol var ovanligt låga bidrar också till att årstakten på inflationen blev ovanligt hög. Det kan dessutom noteras att inflationen har varit väldigt slagig i pandemins spår och att det är långtifrån säkert att det här är starten på en ny, och mer långsiktigt hög, inflationstrend.

För Riksbanken kommer inflationsuppgången sannolikt som en liten lättnad eftersom det fanns en risk att banken skulle missa sitt inflationsmål med bred marginal även detta år. Däremot är sannolikheten låg att den relativt höga inflation som noteras just nu, och som är lite av ett internationellt fenomen, skulle föranleda någon åtgärd från Riksbankens sida. I huvudsak bidrar den till att ta bort pressen från banken att komma med nya åtgärder. Dessutom kommer banken sannolikt att avsluta sina obligationsköp, som totalt kommer att uppgå till 700 miljarder kronor, vid årsskiftet.

Nu laddar marknaden inför onsdagens amerikanska inflationssiffror klockan 14.30. Väntat är att inflationen ska ligga kvar runt de höga augustisiffrorna. Då noterades KPI till 5,4 procent och kärninflationen, där livsmedels- och energipriser räknas av, landade på höga 4,2 procent. Den högsta inflationstakten sedan 1980-talet. Väntat är en inflationstakt på 5,3 respektive 4,3 procent.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -