Comeback för aktieåterköparna

Börskommentar Efter att ha dragit i nödbromsen under pandemin är börsjättarna i USA flinka med återköpen igen. Bolagen som gör stora återköp av egna aktier har slagit övriga börsen på fingrarna i år.

Återköp av egna aktier på börsen är populärt bland många börsbolag, inte minst i USA. Statistik från S&P Global visar att aktieåterköpen bland de amerikanska bolagen dubblades under årets första kvartal jämfört med bottenkvartalet i fjol (Q2) och med 178 miljarder dollar hade nivåerna i princip kommit tillbaka till där de låg före pandemin.

Även utdelningarna minskade rejält under coronakrisen, men inte alls i samma magnitud som återköpen gjorde.

I korthet är återköp ett sätt för börsnoterade företag att skifta ut kapital till sina aktieägare med en alternativ metod till traditionell kontantutdelning. Genom att köpa de egna aktierna på börsen och sedan makulera dem blir det totala antalet aktier som bolagets framtida vinster ska delas upp på färre och varje ägare får då en lite större andel av vinsten, vilket i sin tur höjer den motiverade värderingen på bolaget.

Till skillnad mot en utdelning utlöser aktieåterköpen heller inte någon skatt vilket är fördelaktigt för de ägare som inte har aktierna i exempelvis en kapitalförsäkring eller på ett ISK-konot.

Huruvida det är en bra eller dålig metod för att skifta ut pengar till ägarna är svårt att ge ett generellt svar på utan det beror på varje bolags finansiella styrka, framtida tillväxtmöjligheter och kapitalbehovet för att infria dessa. Om bolaget väljer att köpa tillbaka aktier kontinuerligt eller vid ett fåtal tillfällen blir också avgörande för framgången eftersom det senare förfarandet ökar risken, och möjligheten, att tajma in en tillfälligt hög eller låg aktiekurs.

Klart är åtminstone att 2021 har varit ett bra år för de amerikanska återköparna. S&P har tagit fram ett index som samlar de 100 bolag som har störst andel aktieåterköp bland bolagen som ingår i det breda indexet S&P 500. Återköpsindexet är likaviktat vilket innebär att varje innehav står för ungefär 1 procent, med vissa kortvariga variationer då indexet viktas om kvartalsvis.

Hittills i år har S&P Buyback index klättrat med drygt 26 procent, medan S&P500 är upp med 19 procent. Det smalare S&P100-indexet har skuggat S&P500 i år så avståndet dit är ungefär detsamma.

Backar man bandet ytterligare några månader och mäter på ett års sikt är avståndet ännu större till S&P500, då har återköpsaktierna stigit med 52 procent mot 33 procent för S&P500.

På längre sikt har återköpsivrarna däremot inte ett lika imponerande börsfacit. Såväl på två, tre, fem och tio års sikt har det varit mer lönsamt att investera i S&P500 jämfört med Buyback-indexet. Avståndet är inte enormt men det handlar om 5-10 procentenheter beroende på mätperiod.

En avgörande förklaring torde vara att bolagen som återköper mycket egna aktier ganska ofta är mogna kassaflödesmaskiner som finns i den grupp som brukar sorteras in under etiketten värdeaktier. Aktier som har haft medvind på börsen allt sedan vaccin-beskedet från Pfizer kom i november i fjol, men som annars har haft svårt att mäta sig med teknik- och tillväxtaktier som de senaste åren har premierats i ett börsklimat där ultralåga räntor har kunnat motivera höga värderingar.

För den som tror på fortsatt framgång för återköparna och vill ta rygg på någon eller några av de just nu tyngst viktade bolagen i S&P 500 Buyback består tio-i-topp-listan av Nucor, Kroger, Gartner, Bath & Body Works, Synopsys, Cadence Design Systems, Agilent Technologies, Robert Half, Regeneron Pharma samt HCA Healthcare.

I absoluta tal är det dock Apple som är återköpskungen av New York. Under första kvartalet köpte elektronikjätten tillbaka aktier för nästan 19 miljarder dollar och på rullande årsbasis handlar det om 82 miljarder dollar. Alphabet, Microsoft, Berkshire Hathaway och Facebook är andra giganter som lägger enorma summor på regelbundna återköp. Sektorfördelningen i Buyback-indexet visar också tydlig slagsida mot Informationsteknik som är största enskilda sektor.

Gillar man återköpsaktier som investeringstema men inte vill plocka enskilda bolag själv till portföljen finns det även en relativt nystartad börshandlad fond, ETF, som handlas i Europa och som följer återköpsindexet: Amundi S&P 500 Buyback UCITS ETF.

Ytterligare en ETF med liknande inriktning är Invescos Global Buyback Achievers, som investerar i bolag både i och utanför USA som har minskat sin aktiestock med minst 5 procent det senaste året.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -