På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Börsveckan: Smart att teckna Kjell & Co

Börs Börsnoteringarna haglar in. Nu är det prylkedjan Kjell & Company som ska in på First North, men det är bråttom. Sista teckningsdag är nu på tisdag 14 september kl 15.00. Spring och teckna, anser vi.

Kjell & Company (hädanefter Kjell) är ett väletablerat varumärke med butiker i stora delar av landet. Bolaget säljer primärt hemelektronik och erbjuder ett brett sortiment på cirka 8000 produkter. Kjell har 130 olika butiker, eller ”service points” som man så fint kallar det, där 107 av dessa finns i Sverige och 23 i Norge. Därtill säljs bolaget produkter på 292 bensinstationer runt om i Sverige via ett samarbete med Circle K som initierades ifjol. 

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 37 den 13 september

Läs mer om Börsveckan.

Kjell erbjuder i likhet med Clas Ohlson ett omnikanalupplägg där kunden kan navigera runt på sajten och klicka hem produkten för att hämta i butik. I senaste kvartalet (Q2 2021) kom 35% av bolagets försäljning från online (kjell.com) inklusive click & collect där kunden kan hämta i butiken 15 minuter efter att man har reserverat produkten online. Kjell erbjuder leverans samma dag i flera städer och inom en dag till omkring 70% av Sveriges befolkning.

Går in i Danmark

Nyligen tog Kjell också in steget i Danmark via köpet av online-aktören AV-Cables i april 2021. Förvärvet, som kostade runt 350 miljoner danska kronor, gjordes till en multipel kring 10-11 gånger rörelsevinsten inklusive tilläggsköpeskillingar. Det danska bolaget har klart högre marginaler än Kjell med en marginal på 13 procent ifjol och är framför allt inriktat mot mobiltelefontillbehör, datortillbehör och ljudartiklar.  

Ser man till bolagets finansiella historik så är den imponerande. Under tjugoårsperioden 2000-2020 ökade försäljningen med i genomsnitt 18,8 procent organiskt per år (!) med ökning i absoluta tal varje år, inga undantag. Det gäller även under pandemiåret 2020 då försäljningen steg med 7 procent organiskt. De senaste tre åren är motsvarande tillväxttakt knappt 6 procent årligen där bruttomarginalen pendlat mellan 44 och dryga 47 procent. Rörelsemarginalen har varit desto mer stabil kring i snitt 7,3 procent de senaste tre åren. Allt som allt mycket imponerande! 

Bolaget tampas ändå mot stora aktörer som Elgiganten, MediaMarkt, Netonnet men också hemmafixarkedjor som Clas Ohlson och Jula samt delvis aktörer som Ikea och Axfood. Så konkurrensen är stenhård, men Kjell sticker ut med en högre servicegrad och erbjuder därtill rådgivning till kunderna som uppskattas väldigt mycket i olika undersökningar. På Prisjakt.se hade till exempel Kjell ett högt betyg om 9,2 av 10,0 förra månaden. Bolagets lojalitetsklubb har nu cirka 2,4 miljoner medlemmar. 

Kjell också historiskt varit mycket starka inom utvalda nischer, såsom nätverksprodukter, datortillbehör och smarta hem där bolaget är ledande. Man har insett att det inte går att bli bäst på allting, men att det går att ge hårt motstånd mot jättarna inom valda produktsegment. 

Tuffar på bra även i år

Så allt som allt är det här ett genuint fint bolag med stark historik. Men framåt då? Under första halvåret 2021 fortsatte utvecklingen vara stark med en tillväxt på 18 procent inräknat det danska förvärvet. Organiskt så motsvarar det runt 8 procents tillväxt och rörelsemarginalen förstärktes aningen jämfört med 2020. Danska AV-Cable redovisar en hög marginal på cirka 17,5 procent och bidrar således väsentligt till lönsamhetsförbättringen.   

De kommande åren räknar vi med att Kjell kan fortsätta växa med minst 6-7 procent med en lönsamhet som påminner om det bolaget presterat de senaste tre åren. Stigande volymer ger skalfördelar förstås, men det finns också en prispress på marknaden som motverkar de positiva effekterna. Kjell känns sammantaget som ett bra bolag att investera i på en i övrigt mycket konkurrensutsatt marknad. 

Värderingen då? I samband med noteringen emitteras knappt 7,3 miljoner nya aktier för det fasta priset om 55 kr/st. Det innebär att bolaget får in 400 Mkr brutto (344 Mkr efter kostnader för noteringen). Därtill säljs 9,4 miljoner befintliga aktier av framför allt huvudägarna FSN Capital (som bland annat tidigare satt framgångsrika bolag som BHG Group, Instalco och Green Landscaping på börsen). Efter allt detta kommer Kjell ha cirka 31,15 miljoner utestående aktier, där ytterligare 2,5 miljoner kan tillkomma via en övertilldelningsoption som storägarna besitter. 

Fin uppsida

Runt 60 procent av det totala erbjudandet är garanterat av ankarinvesterare som AMF, Carnegie, Lazard och Roosgruppen. Börsvärdet blir 1,7 miljarder efter emissionen som genomförs och nettoskulden kommer att landa på cirka 600 Mkr exklusive leasingskulder.  

På våra estimat handlas då Kjell till ev/ebit 11,5 för 2022 vilket vi anser är attraktivt. Vd Andreas Rylander har som ambition att öka omsättningen till 4 miljarder kr till år 2025, att jämfört med den rullande 12 månaders omsättningen på 2,3 miljarder. För detta krävs alltså en årlig tillväxttakt nära 12 procent under perioden 2021-2025, samtidigt som marginalen ska överstiga 8 procent på sikt vilket är lite högre än det bolaget presterar idag.

Det är inga orimliga mål och alldeles oavsett så anser vi att Kjells värdering lämnar god uppsida till teckningskursen 55 kr. Teckna! 

Aktien går att teckna via Carnegie eller Nordnet

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 37 den 13 september

Läs mer om Börsveckan.

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -