Makroveckan: Börsen allt mer nervös

Makroveckan Nervositeten på finansmarknaderna har stegrats under senare tid. Nu börjar man dessutom ladda inför nästa veckas räntebesked från Federal Reserve och en betydande aptitretare inför detta blir veckans amerikanska inflationssiffror.

Det syns tydliga tecken på en stegrad oro på finansmarknaden. Den svenska börsen backade med 1,4 procent under veckan som gick medan den amerikanska (S&P500) tappade 1,7 procent. På räntemarknaden kunde noteras att den amerikanska tioårsräntan steg några punkter och nu handlas kring 1,33 procent.

Att vi nu har en betydligt lugnare period på börsen borde inte förvåna någon. Den svenska börsen har trots allt stigit med lite drygt 30 procent i år. Då krävs det sannolikt en hel del positiva nyheter för att driva upp kurserna ytterligare och det har varit få positiva överraskningar under senare tid. Snarare har det mest handlat om en ökad oro för den globala konjunkturen samtidigt som centralbankerna försiktigtvis börjat flagga för att de faktiskt börjar bli dags att dra tillbaka en del av de massiva stimulanserna.

Att inflationen fortsätter uppåt och Deltavarianten av Coronaviruset fortsätter att sprida sig är heller inget som får humöret bland placerare att lyfta.

När det gäller centralbankerna är det förstås Federal Reserve som är i mest fokus inför nästa veckas penningpolitiska besked och centralbankens företrädare har nu gått in i en ”tyst period” inför detta. Så några nya signaler är inte att vänta, vilket förstås spär på osäkerheten. Inte minst för att vi på tisdag får nya, amerikanska inflationssiffror som riskerar att bli mycket höga. Och är det något som marknaden vill ha så är det lugnande besked från centralbanken att man tar den nuvarande inflationsuppgången med ro. Sådana besked får i bästa fall vänta till nästa vecka och det talar för att vi kan ha en ganska nervös period på finansmarknaderna framför oss.

När det gäller USA får vi också siffror över bland annat industriproduktion (onsdag) och detaljhandel (torsdag). Vi vill dessutom lyfta fram fredagens siffror över hushållshumöret. Svaga siffror gör visserligen att Federal Reserve kan bli lite försiktiga men spär samtidigt på konjunkturoron. Så lite osäkert kring de kortsiktiga marknadseffekterna även om det i huvudsak borde tolkas negativt.

Det kommer även viktiga konjunktursignaler från Kina när siffror över industriproduktion och detaljhandel presenteras under natten mot onsdag. Här hoppas vi på positiva överraskningar efter överraskande starka siffror över utrikeshandeln.

För svenskt vidkommande är tisdagens inflationssiffror huvudnumret även om Riksbanken tycks ligga mycket långt från en första räntehöjning. Däremot kan hög inflation bidra till att banken går vidare med planerna på att avsluta obligationsköpen under nästa år. Även Prosperas undersökning av inflationsförväntningarna blir intressant läsning sett till att den globala inflationen numera rör sig uppåt. Säkert dock om dessa kommer att påverka Riksbanken i någon högre grad.

Dessutom kan vi räkna med fortsatta budgetutspel. Det finns fortfarande gott om miljarder som ska fördelas.

Och slutligen kan nämnas att Norge går till val under måndagen. Det ser ut att kunna bli ett regeringsskifte men det väntas få förhållandevis små effekter på marknaden.

Måndag

Relativt tomt på makrofronten men hushållens inflationsförväntningar i USA är förstås intressant läsning sett till den höga inflationen. Marknadseffekten av mätningen lär ändå vara begränsad. SEB:s boprisindikator stabiliserades i septembermätningen.

Tisdag

Inflationssiffror från Sverige i USA. Två olika delar av inflationsvärlden även om den svenska inflationen också börjat rörs sig uppåt. Men det är förstås den amerikanska inflationen som är intressant för marknaden. Inflationen väntas fortsatt bita sig kvar på mycket höga nivåer i augusti och det sätter förstås lite press på den amerikanska centralbanken inför det penningpolitiska beskedet den 22 september. Förtroendet för ”löftet” att inflationsuppgången är tillfällig riskerar att naggas i kanten.

Onsdag

Högintressanta siffror över industriproduktion och detaljhandel i Kina. Det finna en viss tveksamhet kring den kinesiska konjunkturen även om förra veckans utrikeshandelssiffror var en positiv överraskning. Analytikerna väntas sig däremot en viss dämpning i den inhemska aktiviteten och förhoppningen är nog att det ska hålla tillbaka den kinesiska regeringens regleringsiver. Så lite osäkert kring marknadsreaktionerna. Hög inflation i Storbritannien kan vara det sista som får Bank of England att gå vidare med planerna på en försiktig åtstramning.

Torsdag

Att detaljhandeln i USA nu visar tecken på att vika ner borde inte förvåna sett till minskade stimulanser och ökad smittspridning. Däremot är förhoppningen att nedgången inte ska bli så allvarlig. Så en siffra som det är värt att hålla koll på eftersom utfallet är högst osäkert och kan ge en del marknadseffekter.

Fredag

Veckan avslutas med en högintressant siffra över hushållshumöret i USA.  Michiganindex noterade sitt största tapp någonsin i förra månadens mätning. Ett utfall som marknadsaktörerna tog med viss ro. Nu är förhoppningen att indexet ska studsa upp en bit men fortsätter nedgången kan det bli lite nervöst på marknaden. Om den höga inflationen är huvudförklaringen står den amerikanska centralbanken inför ett dilemma.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -