Spår och el ska ge hållbara vinster

Fondkommentar ”Det finns en stor efterfrågan på hållbar infrastruktur. Befolkningen växer, vi måste hejda klimatförändringarna och många länder måste investera enorma belopp. Sektorn erbjuder attraktiva kassaflöden och stabila vinster.” Det säger Mikael Tarnawski-Berlin, förvaltare av den månadsgamla globalfonden Carnegie Listed Infrastructure.

Mikael Tarnawski-Berlin

Vad är det för fond ni har lanserat?

”Det är en globalfond som investerar i bolag som har en majoritet av verksamheten kopplad till infrastruktur - anläggningar och strukturer som säkrar grundläggande funktioner i samhället. Affärsmodellen ska uppfylla klassiska egenskaper hos infrastrukturbolag, alltså en stabil verksamhet som inte är så konjunktionskänslig och gärna inflationsskyddad. utöver det investerar vi bara i bolag vars verksamhet och produkter bidrar till att göra världen bättre och bidrar till något av FN:s 17 hållbarhetsmål. Carnegie Listed Infrastructure är en så kallad artikel 9-fond,vilket enligt EU:s defintion innebär att fonden har hållbarhet som mål.”

Vad är infrastruktur för er?

”Till infrastruktur räknar vi de klassiska fyra huvudgrupperna; vatten- och kraftförsörjning som vattenrening och elnät, transport där vi har järnvägar, hamnar, betalvägar och broar, kommunikation som teleoperatörer och telekommastbolag, fibernätverk och datacenter och Social infrastruktur som omfattar skolor, hälsovård och offentliga anläggningar."

"Bolagen vi investerar i ska ha starka motpartners som kommuner och stater och låg politisk risk. Verksamheten ska ha så stor andel som möjligt med långa avtal som är inflationsskyddade och gärna vara ett naturligt monopol. ”

Vad är hållbara bolag för er och varför ska man investera i hållbar infrastruktur?

”Fonden följer artikel 9 och investerar i bolag som tydligt bidrar till FN:s hållbarhetsmål.”

”Vi ser tre starka drivkrafter för en hållbar infrastruktur. Den första är att omställningen till en hållbar ekonomi kommer att kräva enorma investeringar under en lång period för att uppnå net-zero till 2050. Och vi har underinvesterat i infrastruktur, vilket i sig kräver stora investeringar för att komma i kapp samtidigt som vi måste investera i mer infrastruktur för digitala ekonomin.”

”En annan anledning är stabilitet, icke-cykliskt och inflationsskydd. Infrastrukturinvesteringar ger stabila och inflationsskyddade kassaflöden, och efterfrågan påverkas inte av konjunkturen. Infrastrukturtillgångar har en förhållandevis låg risk och är ett bra komplement och ger en diversifiering i en fondportfölj.”

Hur ser investeringsprocessen ut?

”Fondens totala investeringsbara univers uppgår till runt 400 bolag. Det är infrastrukturbolag som uppfyller rätt karaktärsdrag och som klarar av våra ESG-kriterier. Vi gör analysen i CF THOR, vårt egenutvecklade verktyg som kombinerar hårda hållbarhetsdata med vår egen bedömning av företagets utmaningar och möjligheter.  Efter det ser vi på lönsamhet, soliditet och framtidsutsikterna och inte minst om bolaget är prisvärt, då sjunker universet till runt 200 bolag."

"Sedan försöker jag förstå hur lönsam och attraktiv affärsmodellen är. Hur ser affärsmodellen ut mot regulatorer och lagstiftarna som sätter priserna. Viktiga variabler är avkastning på investerat kapital och hur mycket kapital som verksamheten kräver för att upprätthålla samma nivå. Mjuka variabler som ledningens kompetens och aktieägarvänlighet är viktigt, det går faktiskt att förstöra ett bolag som är ett naturligt monopol genom att göra stora dåliga förvärv.”

Hur många innehav har fonden och vilka är största innehaven?

”Totalt har vi investerat i 29 innehav och vi är långsiktiga i våra investeringar. Sannolikt kommer vi på sikt att igenomsnitt att omsätta mindre än 30 procent av portföljen per år. Kanadensiska Hydro One är fondens största innehav. De är specialister på elnät och leverera el till privat-, industri och kommunala kunder i provinsen Ontario, ett naturligt monopol. Näst största är Brookfield Renewable Partners. Ett investmentbolag inom infrastruktur- och förnybar energi som är erkänt duktiga. De gör stora investeringar i solenergi, vindkraft på global basis.”

”Bostonbaserade American Towers är världens största fristående ägare av kommunikationsmaster. Bolaget skapar minimonopol och äger 187 000 master i hela världen, på vilket de hyr ut platser till flera teleoperatörer samtidigt. Efterfrågan på större mängder data ökar dramatiskt i och med digitaliserings trend. Portugisiska EDP Renewables är ett annat intressant innehav i fonden. Det är ett spinoff från det portugisiska energibolaget EDP och har ett 100-procentigt fokus på förnybar energi. EDP Renewables är ett av de största bolagen i världen på vindkraft. Bolaget har idag 14 GW kapacitet och ska investera i sol och vind för att nå 50 GW fram till 2030.”

Hur ska man tänka kring en investering i en Infrastrukturfond och vad är avgiften?

”Genom att investera långsiktigt i en infrastrukturfond får man en aktiefond med lägre risk som är stabil och ger fondportföljen en bra diversifiering. Fonden har fast årlig avgift på 1,46 procent.”

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -