Makroveckan: ECB-besked i fokus

Mkaroveckan Den svenska börsen fortsätter upp men den stora positiva överraskningen är att det även börjat röra sig ordentligt uppåt bland tillväxtekonomierna. Den här veckans höjdpunkter är räntebesked från ECB samt signaler kring hur det egentligen står till på den amerikanska arbetsmarknaden.

Trots en lite skakig vecka så segade sig den svenska börsen upp med 0,3 procent. I USA var det upp med 0,6 procent. Den stora rörelsen har dock skett bland tillväxtekonomierna och MSCI-index för Emerging Markets steg med hela 3,3 procent. Bland länder som gått starkt märks bland annat Kina som annars haft ett riktigt tufft halvår.

valutamarknaden var den mest markanta rörelsen att dollar nu ser ut att vara på väg att tappa lite fart. Däremot har de amerikanska räntorna rört sig uppåt en aning och tioåringen handlas nu på 1,32.

En del av marknadsrörelserna kan spåras till den svaga, amerikanska sysselsättningsökningen i augusti. Antalet sysselsatta steg med 235 000 mot väntade 725 000. En förklaring kan vara att företagen blivit mer försiktiga med att nyanställa nu när Deltaviruset fått ordentligt fäste i USA. Mer om vad som orsakat nedgången i nyanställningar får vi när den amerikanska centralbanken publicerar sin sammanställning av det ekonomiska läget, Beige book, på onsdagskvällen.

Veckans huvudnummer är annars den europeiska centralbankens räntebesked på torsdag. Banken väntas visserligen skruva ner obligationsköpen en bit men det ska inte ses som en första åtstramning av penningpolitiken utan är mer att betrakta som en teknikalitet. Därmed blir det också mest fokus på den presskonferens som ECB-chefen Christine Lagarde håller efter det penningpolitiska beskedet. Hur ser ECB på ekonomin, ny virusspridning och snabbt stigande inflation även i EMU-området? Vi räknar med fortsatt mjuka besked även om det även finns de inom ECB som gärna skulle vilja se att en första åtstramning var på gång.

För svenskt vidkommande är det mest intressanta statens budgetsaldo på tisdag och hårda data över utvecklingen för svensk ekonomi på onsdag. Inte minst intressant nu i budgettider. Dessutom har ju svensk ekonom överraskat storligen under första halvåret men nu viker indikatorerna ner. Visserligen sker det från mycket höga nivåer men kanske är det så att leveransproblem, komponentbrist och Cementkaos ändå biter lite grann.

Håll också koll på de kinesiska siffrorna över utrikeshandeln som publicerar någon gång under natten mot tisdag. Dessa siffror ger en viss indikation på hur världsekonomin utvecklas och svaga siffror skulle kunna bidra till lite öka oro kring utvecklingen för den globala ekonomin och hur den påverkas av Deltavariantens härjning.   

Måndag

Relativt tomt på makroagendan. Mest intresse lär riktas mot Sentix mätning av investerarförtroendet. Det väntas backa en aning, vilket kanske ska ses som en naturlig reaktion på den senaste tidens utveckling. Själva nivån pekar ändå mot fortsatt optimism.

Tisdag

Intressanta siffror över kinesiska utrikeshandel. En fortsatt dämpning är att vänta och blir utfallen lägre än väntat kan det sprida sig lite global konjunkturoro på marknaden. Den svenska statensbudgetsaldo givetvis intressant nu när vi går in i budgetdiskussionerna. Föregående månad var statsfinanserna betydligt starkare än väntat. ZEX-index från Tyskland.

Onsdag

Hårda data från SCB över den svenska ekonomins utveckling under juli. BNP-indikatorn har varit mycket stark de senaste månaderna och om juli också blir en positiv överraskning kan det vara läge att skruva upp prognoserna. Håll dessutom koll på siffran över industriproduktionen efter tecken på om leveransproblem och komponentbrist ger något utslag. Marknadens fokus ligger på Fed:s publicering av Beige book. Där söks bland annat signaler på hur arbetsmarknaden utvecklas och vad som låg bakom den svaga augustisiffran.

Torsdag

ECB lämnar penningpolitiskt besked. Visserligen väntas ECB skruva ner obligationsköpen en aning men det ska inte tolkas som en åtstramning utan beror i huvudsak på att banken ökade köpen under våren när det var en viss turbulens på räntemarknaden. Den totala volymen av PEPP lämnas oförändrad och de penningpolitiska beskeden väntas vara åt det mjukare hållet.

Fredag

Den norska kärninflationen (CPI-ATE) är fortsatt nedpressad men den norska centralbanken står ändå redo för en räntehöjning under hösten. Ryssland centralbank lämnar räntebesked men lär den här gången vila på hanen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -