USA: Svag ökning av sysselsättningen

Makrokommentar Den amerikanska sysselsättningsökningen var överraskande svag i augusti samtidigt som arbetslösheten sjönk ytterligare något. Mixade signaler kring vad den svaga sysselsättningsökningen beror på gör det svårt att sia om Federal Reserves framtida reaktion.

Den amerikanska sysselsättningen, exklusive jordbrukssektorn, steg med 235 000 personer i augusti. Det var klart under förväntningar om en uppgång med 725 000 personer och en ordentlig dämpning av ökningstakten jämfört med juni och juli då sysselsättningsökningarna låg på 962 000 respektive 1,053 miljoner. Det var dessutom den lägsta månadsökningen sedan januari.

Samtidigt sjönk arbetslösheten, där siffran kommer från en hushållsundersökning istället för en företagsundersökning, till väntade 5,2 procent från 5,4 procent i juli. Ett skäl till arbetslöshetsnedgången var att utbudet av arbetskraft sjönk något.

Den snabba reflektionen, som vi på Placera drar, efter fredagens siffror är att det är lite komplicerat att tolka den överraskande svaga sysselsättningsökningen i augusti. Den kan ha påverkats av flera faktorer.

Företagen kan ha blivit försiktigare med att nyanställa nu när Deltaviruset fått allt större spridning, det kan också bero på att företag har allt svårare att hitta lämplig personal och/eller att den ekonomiska återhämtningen i USA helt enkelt gått in i en lugnare fas.

Vilken av faktorerna som ges störst betydelse har dessutom stor bäring på hur man tror det påverkar den amerikanska centralbanken. Är det ökad smittspridning parat med svagare ekonomisk tillväxt minskar givetvis sannolikheten för att Federal Reserve kommer att lansera några åtstramningsåtgärder i närtid. Exempelvis i samband med det penningpolitiska beskedet den 22 september som det spekulerats kring.

Är det däremot svårigheterna för företagen att hitta lämplig personal står däremot banken inför ett större dilemma. Risken är förstås att bristen på personal tvingar företagen att erbjuda högre löner, vilket skulle pressa upp inflationen och den stora inflationsnedgång som Federal Reserve väntar sig bli väsentligt mycket mindre. Det skulle kunna tvinga fram en stramare penningpolitik.

Bureau of Labor Statistics, som genomför undersökningarna, är dessutom själva lite osäkra på hur de lite högre löneökningar som noterats under de senaste månaderna ska tolkas.

Det blir därmed centralt för marknaden vilka signaler kring arbetsmarknaden som olika företrädare för den amerikanska centralbanken skickar ut under de närmaste veckorna, innan man går in i en så kallad ”tyst period” inför det penningpolitiska beskedet. Och det är nog först då de mer långtgående analyser kan dras.    

De tidiga marknadsreaktionerna har varit högre amerikanska långräntor, en något starkare dollar och en viss besvikelse på börserna. Det ska nog främst tolkas som att man på marknaden initialt gjort bedömningen att en kommande åtstramning från den amerikanska centralbankens sida i alla fall inte är helt borta från bordet.  Vi får se om det håller i sig när analytikerna har fått tugga sig igenom materialet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -