Så förväntas nya DAX 40 se ut

Börs Världens största flygplanstillverkare, Europas största e-handelsbolag och en medicinteknikjätte. Det är några av de nya bolag som är givna i ommöbleringen av det tyska huvudindexet DAX 40.

På kvällen fredagen den 3:e september kommer vi att få veta exakt vilka bolag som ingår i det nya tyska huvudindexet DAX40.

Från och med den 20 september kommer sedan tyska huvudindexet DAX 30 att bli DAX 40. Anledningen till skiftet är dels att göra indexet mer attraktivt för investerare och samtidigt göra regelverket tuffare.

Nya DAX-bolag måste till exempel ha uppvisat ett positiv ebitda-resultat två år i följd. Det skulle till exempel ha inneburit att svenskledda DAX-medlemmen Delivery Hero inte hade kunnat komma med i indexet idag.

Reglerna för när bolagen måste redovisa kvartalsresultat och reviderade årsbokslut skärps också kraftigt.

Regeländringarna sker på grund av jätteskandalen i finansbolaget Wirecard. Deutsche Börse vill med alla medel undvika att något liknande ska hända igen.

Wirecard ersatte Commerzbank i DAX i September 2018. Under de fem åren dessförinnan hade aktien åttafaldigats.

Wirecards konkurs är den största bolagsfinansskandal i Europa. Bolaget förfalskade under många år sin bokföring.

Skandalen kulminerade den 18 juni i 2020, då Wirecards revisionsfirma E&Y inte kunde godkänna årsbokslutet för 2019 eftersom det saknades 1,9 miljarder euro och att dokumenten som skulle bevisa att pengarna fanns visat sig vara förfalskade.

Den 25 juni ansökte bolaget om konkurs.

Wirecards tidigare hyllade vd Markus Braun sitter sedan i juli 2020 i häktet Augsburg-Gablingen. Flyktrisken bedöms vara mycket stor.

Markus Braun

Han är bland annat misstänkt för att ha lett professionell organiserad brottslighet, förskingring och marknadsmanipulation.

Wirecard blåste med hjälp av skenaffärer i den asiatiska verksamheten upp omsättningen.

Själv hävdar Braun att hans medarbetare fört honom bakom ljuset. Enligt Handelsblatt kan ett åtal mot honom komma i slutet av det här året. Om han fälls på samtliga punkter väntar förutom ett gigantiskt skadestånd ett fängelsestraff på drygt tio år.

Wirecardaktien var en småspararfavorit i Tyskland med runt 200 000 aktieägare som i genomsnitt förlorade runt 30 000 euro i konkursen.

Samtidigt som DAX växer så krymper indexet för medelstora bolag MDAX från 60 bolag till 50 bolag.

Samtliga nya DAX-kandidater handlas just nu i indexet MDAX.

De mest troliga kandidaterna i nya DAX 40 just nu är flygplanstillverkaren Airbus, e-handelsbolaget Zalando, medicinteknikaktien Siemens Healtineers, matleverantören Hello Fresh, doft- och aromspecialisten Symrise, fordonsaktien Porsche Holding, kemidistributören Brenntag, labbservicebolaget Sartorius, sportskotillverkaren Puma och hudvårdsspecialisten Beiersdorf.  

Följ mig på gärna Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -