På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Fortsatt höga elpriser att vänta

Elpriser Den som håller hårt i plånboken gör bäst i att dra ned på elförbrukningen till hösten. Det krävs nämligen ett rejält omslag i vädret för att inte elpriserna ska fortsätta skjuta i höjden.

Elpriserna har varit höga i sommar. Anledningarna är flera, men varmt väder, lite nederbörd och kärnkraftsverksrevisioner har gjort att elpriserna i snitt varit ungefär 100 till 200 procent dyrare än i fjol, beroende på var i Sverige man befinner sig.

Dessutom är tillgången på vatten i magasinen en bit under det normala, enligt Energimarknadsinspektionen.

Nu krävs det att vädret slår om, det skriver Vattenfall i sin analys av läget på elmarknaden, annars kommer vi se fortsatt höga priser i höst, kanske till och med in i vintern.

Den statliga eljätten spår priser mellan 50 och 90 öre per kilowattimme i höst. Det måste till rejäla regnmängder och dessutom i rätt områden, det vill säga norra Sverige där vattenkraften i huvudsak finns, för att prsierna inte ska vara så höga.

I veckan gick spotpriset på el upp till som mest 87,54 per kilowattimme. Det är den högsta nivån sedan februari 2012. Bakom pristoppen låg, förutom redan nämnda orsaker, en förlängd revision på Ringhals och höga tyska spotpriser.

Revisionen av kärnkraftverken avslutas i oktober, och då kommer tillgängligheten öka. När det kommer till vindkraftverken så har de haft en varierande produktion den senaste tiden.

Vattenfall skriver också att priset på olja, gas, kol har varit fortsatt höga och att priset utsläppsrätter också slog rekord i slutet av augusti.

Källa: Vattenfall

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -