På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Att belåna portföljen eller inte

Aktiestrategier När börsen stiger och räntan är låg kan ett beslut att belåna sin portfölj kännas ekonomiskt rationellt. Placera reder ut om, och i så fall när, belåning är bra – och vad som kan gå fel.

Den som bor i hus eller bostadsrätt belånar ofta sin bostad tungt och utan att blinka, men steget till att belåna sina värdepapper kan kännas långt. Det är förstås bra – en bostad är en helt annan typ av säkerhet än ett värdepapper.

Den största skillnaden är också att din bank inte kommer att kräva att du minskar din belåning om din bostad sjunker i värde tillräckligt mycket. För det kommer banken nämligen göra om du har en högre belåning än du får ha.

Räkneexemplet visar hur det fungerar om värdet på aktierna sjunker:

Du köper 200 aktier i Investor när de står i 205 kronor, vilket blir en investering på 41 000 kronor och du lånar maximalt vad du får för att finansiera köpet. Belåningsvärdet är 80 procent. Alltså får du låna 0,8 × 41 000 kr = 32 800 kronor. Således har du 200 aktier (varav 40 är köpta med egna pengar och 160 är belånade). Du har alltså lånat 32 800 kronor.

I detta exempel sjunker Investor med 20 procent. Då är aktierna värda 164 kronor styck. Eftersom belåningsvärdet är detsamma får du nu låna mindre pengar. Efter nedgången får du låna 80 procent av den nya kursen (0,8 × 164 = 131 kr). Du får alltså låna 26 200 (200 × 131 kr), men du lånar 32 800 kronor.

Om denna situation uppstår kommer banken höra av sig till dig och säga att du måste sälja aktier (eller stoppa in pengar) tills att du hamnar under belåningsgraden. I det här fallet betyder det att du måste sälja aktier för 6 600 kr (32 800 – 26 200) eller sätta in motsvarande summa. Du realiserar alltså en förlust och behöver betala eventuell ränta.

Att tvingas sälja när aktier går ned är förstås en stark anledning till att inte vara belånad. I alla fall gäller detta att man är så högt belånad så att man måste sälja. Om man i stället för att maxbelåna aktierna, som i exemplet ovan, lägger sig på en belåningsgrad på 10 till 20 procent kommer du nästan helt säkert inte behöva sälja när kursen står som lägst, givet att du inte har en stor andel aktier med lågt belåningsvärde.

Innehavet i din portfölj bestämmer vilka lånevillkor du får

En förutsättning för att få belåna sin portfölj, och särskilt till en låg ränta, är att den har en låg risk. Det behöver alltså finnas ett visst antal aktier, ETF:er eller fonder och dessa behöver vara godkända för belåning.

Avanzas respektive Nordnets villkor för att få ränterabatt.

Olika värdepapper har också olika belåningsgrad. Ett stort investmentbolag som handlas med mycket god likviditet har till exempel belåningsgrad 80 respektive 85 procent på Avanza och Nordnet.

Aktier med belåningsvärde 80 % t.ex. Investor, Sandvik, H&M                
Belåningsgrad portfölj 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80%
Nedgång som krävs innan överbelåning -88% -75% -63% -50% 38% -25% -13% 0%

 

Ett mindre bolag med sämre likviditet såsom exempelvis Surgical Science har, även om aktien gått väldigt bra den senaste tiden, däremot 10 respektive noll procent på Avanza och Nordnet.

 

Aktier med belåningsvärde 50 % t. ex. SBB, Stillfront, Veoneer          
Belåningsgrad portfölj 10% 20% 30% 40% 50%
Nedgång som krävs innan överbelåning -44% -37% -29% -17% 0%

 

Som du ser i tabellerna ovan är det stor skillnad på hur mycket en aktie kan gå ned innan du riskerar att behöva sälja aktier eller skjuta till pengar.

Belåning ger hävstång

Hittills har börsen stigit med nära tio procent per år, samtidigt erbjuder vissa banker nollränta för vissa av sina kunder. Klart är att det med facit i hand varit en god affär att ha belåning i sin portfölj. Det kallas helt enkelt hävstång och fungerar så här:

Anders köper 1 000 aktier i Investor för 205 kronor styck, alltså investerar han 205 000 kronor.

Hans syster Bibbi gör samma sak, men köper 10 procent fler aktier som hon finansierar med lån. Det betyder att hon har ytterligare 100 aktier. Bibbi investerar alltså 205 000 kronor av sina egna pengar och 20 500 kronor finansieras av lån. Det totala investerade beloppet är därmed 225 500 kronor. Eftersom Bibbis belåning inte överstiger 10 procent uppfyller hon sin banks villkor för att slippa betala ränta på sitt lån.

Efter tre år har Investor-aktierna stigit med 30 procent. När syskonen säljer har Anders 266 500 kronor medan Bibbi har 272 650 kronor (293 150 – 20 500) efter att hon betalat tillbaka sitt lån.

Anders procentuella uppgång är 30 procent av insatsen, medan Bibbis uppgång är 33 procent.

Självklart fungerar hävstången även åt det motsatta hållet. En belånad portfölj gör också större förluster. Vill man komma åt hävstångseffekten, men inte vara belånad finns olika typer av finansiella produkter som erbjuder detta, exempelvis optioner eller certfikat.

Tänk på räntan

Självklart gäller det att ha koll på sina räntekostnader. Betalar du tre procent i ränta kommer din värdestegring på tio procent på ett år egentligen bara vara sju procent på den belånade delen av din portfölj.

Går ditt innehav ned har du förutom förlusten även en ränta att betala.

Ibland kan bankerna ge ett litet räntefritt lån (eller väldiigt låg ränta) om belåningsgraden är låg samtidigt som lånebeloppet också är det. Som exempel kan man på Avanza få nollränta om belåningsgraden är 10 procent eller lägre och under 50 000 kronor om ditt innehav uppfyller vissa krav. Även Nordnet kan erbjuda en låg ränta mot att du uppfyller vissa diversifieringskrav.

Skilj på kreditgräns och belåningsvärde

Det finns två tak för hur mycket du kan belåna din portfölj. Den ena är kreditlimiten och den sätts utifrån vilken inkomst du har och vilket stort värde du har i din portfölj. Belåningsvärdet bestäms utifrån ditt innehav.

Har du exempelvis 100 000 kronor i aktier med en genomsnittlig belåningsgrad på 50 procent kommer du få låna 50 000 kronor, så länge du inte slår i din kreditgräns. Har du en kreditlimit på 30 000 kronor och en belåningsgrad på 50 procent i en portfölj på 100 000 kronor kommer du förstås bara få låna 30 000 kronor.

Det behöver inte ske en särskilt stor nedgång för att du ska behöva sälja aktier på grund av överbelåning. Det handlar om en kombination av belåningsgraden på aktien och såklart hur stort lån du väljer att ta. Om du inte själv omedelbart skjuter till pengar eller säljer aktier kan banken göra en tvångsförsäljning, det betyder att du inte själv bestämmer vilka aktier som säljs och att det dessutom kan kosta en del.

Här är ett exempel hur stor nedgången måste vara innan du är överbelånad när aktien har ett belåningsvärde på 70 procent.

Belåningsvärde 70% 70% 70%
Utnyttjad belåning 50% 35% 20%
Nedgång innan överbelåning -29% -50% -71%

 

Den som vill använda sig av belåning i sin aktie- eller fondportfölj kan med fördel se till att uppfylla bankernas krav för de lägsta räntesatserna. Genom att ha en låg belåningsgrad, betalar du också de lägsta räntorna och kommer då och då såklart göra större förluster än du skulle gjort obelånad, men utan att tvingas sälja.

Har du en lång tidshorisont kan du höja din avkastning över tid på det sättet (givet att börsen fortsätter stiga som den gjort hittills). När det gäller kortsiktiga affärer och köp i enskilda aktier ökar risken betydligt och den våghalsiga kan fundera på om inte någon typ av finansiellt instrument med hävstång kan vara ett bättre alternativ till belåning.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -