På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Sverigefonder spararnas val i augusti

Fonder Var tredje sparkrona gick till Sverigefonder i augusti. Kanske inte så konstigt när börsen under sommaren har gått upp nära nio procent, det trots att augusti historiskt ofta är en sämre börsmånad.

Stockholmsbörsen (OMXSGI) har stigit 32 procent sedan årsskiftet och augusti har bjudit på positiv avkastning, trots månadens svaga historik. Den starka trenden har gjort att fondspararna föredrar Sverigefonder för sjätte månaden i rad, följt av globalfonder och fastighetsfonder, det visar statistik från Avanza.

Avanzas sparare gör också 84 procent fler fondaffärer per augusti jämfört med i fjol.

”Vi ser fortsatt god riskaptit på marknaden och stigande börs har lett till ytterligare en månad med stora nettoköp bland fondspararna. De flesta fortsätter att favorisera billiga indexfonder samt aktivt förvaltade småbolagsfonder, likt tidigare månader”, säger Nicklas Andersson.

Att det under månaden varit stort medialt fokus på premievärderingar bland många av börsens investmentbolag märks i fondstatistiken. Resultatet blev fallande aktiekurser för många av bolagen, vilket fick fondspararna att trycka på köpknappen.

”Närmare var fjärde sparkrona under månaden investerades i fonder som ger exponering mot börsens investmentbolag”, säger Nicklas Andersson.

Fondspararna fortsätter att kombinera Sverigefonder med Globalfonder.

”Det är klokt, eftersom det ger en god geografisk riskspridning. Efter en stark uppgång på Stockholmsbörsen letar allt fler efter goda möjligheter utanför Sveriges gränser. Här är globalfonder ett utmärkt val”, säger Nicklas Andersson.

Efter en lång tid i frysboxen märks en rejäl renässans för fastighetsfonder. Flertalet av årets bästa fonder återfinns i kategorin.

”Efter den starka utvecklingen såg vi en del vinsthemtagningar och fastighetsfonder lämnade topplistan i juli. Under augusti har media noterat höga värderingar i sektorn efter årets uppgång, vilket fick många fastighetsbolag på fall. Det fick fondspararna att återigen trycka på köpknappen”, säger Nicklas Andersson.

Nicklas Andersson

Teknikfonder är månadens mest sålda fonder. Kategorin var en av fjolårets stora favoriter bland fondspararna.

”I år har teknikfonderna befunnit sig på säljlistan under större delen av året då många kunder tagit hem vinster och omfördelat till Sverigefonder”, säger Nicklas Andersson.

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -